In het veiligheidsdomein wordt meer en meer informatie verzameld met sensoren. Politie, beveiligingsbedrijven, ondernemers, particulieren, allemaal maken ze gebruik van camera’s, microfoons of andere sensoren. Het uiteindelijke doel is een veiliger samenleving. Om dit te bereiken, wordt het delen van informatie en daarmee publiek-private samenwerking steeds belangrijker. Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, gaat in op deze ontwikkeling en schetst de kansen voor de beveiligingssector.
We willen met elkaar tot een gestructureerde aanpak komen op het terrein van sensing
In november 2016 was de Nederlandse Veiligheidsbranche een van de ondertekenaars van een verklaring waarin het ministerie van Veiligheid & Justitie, de Nationale Politie en de veiligheidsbranche afspraken intensiever te gaan samenwerken in het gebruik van camerabeelden en data uit andere sensoren. ‘Sensing’ is het waarnemen of verzamelen van informatie met een technisch hulpmiddel – de sensor – en neemt inmiddels ook in het veiligheidsdomein een hoge vlucht.
De minister van Veiligheid en Justitie, de korpschef van de politie en voorzitters van de Nederlandse Veiligheidsbranche en VEBON-NOVB tekenden in november 2016 een verklaring om intensiever te gaan samenwerken in het gebruik van camerabeelden en data uit andere sensoren. Deze samenwerking tussen publieke en private partijen op het gebied van sensing vergroot de gezamenlijke slagvaardigheid op het gebied van veiligheid.
Digitalisering
Laetitia Griffith legt uit wat het belang van sensing is voor de Nederlandse Veiligheidsbranche en haar leden. “De digitalisering van de samenleving gaat steeds sneller. Daarin willen en moeten we meegaan als beveiligingssector. Sensing is enorm belangrijk om vorm en inhoud te geven aan deze ontwikkeling. De uitdaging waar we als sector momenteel voor staan is om de technologische ontwikkelingen te vervlechten met de diensten de wij aanbieden.”
>> Lees ook ‘Bedreigingen nemen toe, weerbaarheid blijft achter’
Synergie
De technologische ontwikkelingen en de toepassing van innovatieve oplossingen zoals slimme camera’s of drones speelt natuurlijk al langer stelt Griffith. “Maar de omslag in denken wat dit betekent voor de sector, die komt in een stroomversnelling en staat steeds meer op het netvlies van de beveiligingsbedrijven.” Daarom werkt de Nederlandse Veiligheidsbranche samen met de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid & Justitie. “De gezamenlijke verklaring houdt in dat we met elkaar tot een gestructureerde aanpak willen komen op het terrein van sensing en het is een aanzet om tot synergie te komen in onze samenwerking.”
Informatie-uitwisseling
Om hieraan invulling te geven is een ‘Stuurgroep elektronische beveiliging en politie’ in het leven geroepen. Deze is begonnen met het opstellen van een normenkader om de huidige samenwerking tussen politie en beveiligingsbranche in onder andere Live View en Marc-Net te borgen. Daarnaast heeft de stuurgroep de opdracht gekregen te kijken of de bestaande afspraken nog wel passen in deze tijd van digitalisering, of dat er wellicht nieuwe afspraken zouden moeten worden gemaakt. Griffith: “Vragen die daarbij moeten worden beantwoord zijn bijvoorbeeld hoe we omgaan met privacy en met informatie-uitwisseling. Wat de mogelijkheden, maar ook wat de beperkingen zijn.”
>> Lees ook Civis Sollicitus: Privacy en veiligheid in cameratoezichtland
Risico’s van digitalisering
Volgens Griffith zullen digitalisering en sensing hun impact hebben op de dienstverlening van beveiligingsbedrijven. “Die was vroeger arbeidsintensief. De uitdaging is nu om mens en techniek op een zodanige manier bij elkaar te brengen dat we niet alleen een efficiencyslag maken, maar tegelijkertijd rekening houden met de risico’s van digitalisering.”
Dat is de reden dat de Nederlandse Veiligheidsbranche bij haar leden bewustwording creëert voor cybersecurity. Griffith: “Wij wijzen onze leden niet alleen op de kansen van digitalisering, maar ook op de risico’s zodat ze daarop zijn voorbereid.”
>> Lees ook ‘Cyberdreiging is echt heel zorgelijk’
Aandacht voor bewustwording van cyberdreigingen
Een van die risico’s betreft volgens Griffith het lekken van persoonsgegevens. “Privacy is een belangrijk onderwerp als het gaat over digitalisering en cybersecurity. Hiervan maken we onze leden bewust en we wijzen ze op hun verantwoordelijkheid in geval van een datalek. Maar bedreigingen kunnen ook zijn cyberaanvallen zoals gijzelsoftware en diefstal van bedrijfsgegevens of gegevens van de opdrachtgever. Het is ook belangrijk dat beveiligers zich bewust zijn van deze cyberdreigingen. Daarom gaan we hieraan aandacht besteden in de opleidingen.”
Gemeenschappelijke visie
Sensing is geen exclusieve ontwikkeling voor de beveiligingssector. Ook in andere sectoren zoals Energie en Telecom groeit het aantal sensoren snel. Volgens Griffith liggen hier eveneens kansen voor samenwerking. “Je acteert in een netwerkomgeving en dan is het vanzelfsprekend dat je naar de raakvlakken van de verschillende sectoren kijkt. Dat kan zeker een meerwaarde hebben.”
Samenwerking met energieleveranciers om hennepplantages te ontmantelen
Zij noemt het voorbeeld van de energiesector die kampt met de problematiek van het illegaal stroom aftappen voor hennepplantages. “Op basis van beschikbare data kunnen energieleveranciers beter samenwerken met de politie, of met beveiligingsbedrijven die op een bedrijventerrein actief zijn. Dat brengt met zich mee dat verschillende sectoren meer met elkaar zullen samenwerken en dat biedt kansen.”
Win-win situatie
In eerste instantie denkt Griffith daarbij aan criminaliteitsbestrijding. “Als criminaliteitsbestrijding de gemeenschappelijke visie is, dan werken wij graag samen met andere sectoren en kunnen we elkaar versterken. Wel moeten er vooraf goede afspraken worden gemaakt over de verantwoordelijkheden voor bijvoorbeeld dataverzameling en -opslag. Door de extra oren en ogen van beveiligers kunnen bijvoorbeeld energiebedrijven geholpen worden in hun strijd tegen illegale aftap van stroom en kan de politie meer criminelen oppakken. Een mooie win-win situatie.”
Vergrijzing van de sector een probleem of een uitdaging?
Het is duidelijk: digitalisering en sensing staan hoog op de agenda van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Maar is de sector hier wel klaar voor? Immers, uit de dit voorjaar gepubliceerde Branchescan 2016 blijkt dat de sector vergrijst. Zo was 41 procent van de medewerkers in 2016 ouder dan 45 jaar en slechts 11 procent jonger dan 25 jaar.
Wat goed dat de sector veel 50-plussers in dienst heeft
Griffith reageert genuanceerd: “Je kunt de vergrijzing van de sector op twee manieren benaderen. Enerzijds kan je het zien als een probleem. Maar met een politieke bril op kan je ook zeggen ‘Wat goed dat de sector veel 50-plussers in dienst heeft’. De keerzijde is wel dat het aantal jongeren in de minderheid is. Bovendien blijven de aanmeldingen voor de opleidingen achter. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want we willen als sector vernieuwen en meegaan met de digitalisering en daarbij hebben we ook jongeren nodig. Daar dragen instromers die de nieuwste opleidingen hebben gevolgd en waarvoor een ontwikkeling als sensing gesneden koek is ook aan bij. In dat opzicht ligt er voor ons een uitdaging om te komen tot een meer uitgebalanceerd werknemersbestand.”
Kansen om de beveiligingssector aantrekkelijker te maken
Griffith benadrukt dat digitalisering en sensing daarbij kunnen helpen. “Door techniek in de werkzaamheden van de beveiliger te integreren, maak je het werk van beveiliger interessanter. Als een beveiliger een bedrijventerrein bijvoorbeeld met een drone zou mogen inspecteren, dan biedt dat voor hem nieuwe uitdagingen. Er ligt hier dus een kans om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren, maar dan moeten we wel laten zien hoe innovatief de sector is.”
Flexibel en creatief
Maar de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche ziet meer kansen voor de sector, bijvoorbeeld in wat zij noemt ‘agile’ werken. “Beveiligingsbedrijven werken in een constant veranderende omgeving. Om hierop snel te kunnen inspelen, zijn medewerkers nodig die zelfstandig in teams van wisselende samenstelling kunnen werken en die op verschillende manieren inzetbaar zijn. Je vraagt flexibiliteit van de medewerkers, maar je daagt ze ook uit om in die teams hun creativiteit in te zetten.”
Ook onderscheidend zijn op het gebied van duurzaamheid
Afsluitend benoemt Griffith het thema duurzaamheid als ook een belangrijke uitdaging voor de sector. “Opdrachtgevers zullen in toenemende mate van beveiligingsbedrijven vragen of hun dienstverlening en bedrijfsvoering duurzaam is. Het gaat dan om zaken als een volledig elektrisch wagenpark bij mobiele beveiliging, inkoop, energieverbruik, papierloos werken en apparatuur, maar ook zorg voor hun mensen. Voor opdrachtgevers worden duurzame mobiliteit en duurzame bedrijfsvoering steeds belangrijker en daardoor is het voor beveiligingsbedrijven een kans om zich naast kwaliteit hierop te onderscheiden.”
>> Lees ook Meer samenwerking bij sensing
Fotocredit: Foto KobaltFoto
Dit artikel is verschenen in Security Management nummer 10. Vraag hier een gratis proefnummer aan.