De Stichting Security Expert Register Nederland SERN organiseert voor de bij haar geregistreerde security professionals regelmatig kennis sessies en bijscholingsdagen. Dit jaar experimenteren zij met verschillende manieren van kennisoverdracht en inspiratie voor de deelnemers in dit netwerk. Nieuw dit jaar zijn de kennissessies waarbij 1 thema wordt uitgelicht voor maximaal 25 deelnemers. Door dit beperkte aantal hoopt SERN een meer interactieve sessie te krijgen. Daarbij kunnen zowel de deelnemers als het bedrijf wat als gastheer optreedt, kennis delen en echt van elkaar leren.
De aftrap hiervan was in februari met een onderwerp dat tot de fundamenten – en misschien is zelfs de term grondlegger nog beter van toepassing- van integrale beveiliging behoort. SERN was te gast bij GPS in Geldermalsen. GPS is één van de internationale topspelers op het gebied van buitendetectie en terreinbeveiliging.
De SERN deelnemers werden ontvangen in de showroom in Geldermalsen waar ze inmiddels behoorlijk uit hun jasje aan het groeien zijn. Mede aandeelhouder Martijn Vlug vertelde dan ook dat ze op zoek zijn naar een andere locatie waar ze nog meer mogelijkheden hebben om de producten te presenteren.
> LEES OOK: SERN dag in kerncentrale EPZ te Borssele
Maatwerk
Hierop volgend presenteerden Kurt Dor, Martijn Vlug en Dennis Maas de laatste ontwikkelingen op het gebied van terreindetectie. Wat werkt wel en voor welke oplossing kan je de pinpas nog liever even in je zak houden? De ontwikkelingen staan niet stil en GPS heeft, dankzij de internationale markt waar zij haar klantenkring heeft, inmiddels ontdekt dat niet elke ondergrond geschikt is voor bepaalde oplossingen. Maatwerk dus.
Inzet van drones
In een presentatie met live beelden vanuit de lucht werd uit de doeken gedaan welke mogelijkheden object en terreinbeveiliging krijgen door de juiste toepassing van drones. Hierbij ook meteen de waarschuwing. Namelijk dat er op het gebied van vergunningen en toelatingen behoorlijk zware eisen gelden waaraan je als dronebewaker moet voldoen. Zeker wanneer je dit automatisch wilt laten uitvoeren.
Chinese software vervangen
GPS heeft deze trajecten afgerond en heeft in samenwerking met een PAC een programma ontwikkeld waarbij de drone kan worden ingezet voor beveiliging van een industrieterrein. Ook GPS heeft te maken met de geopolitieke omstandigheden en het gegeven dat de grootste droneproducent vanuit China fabriceert. Voor de Nederlandse overheid hebben ze hier een unieke oplossing voor gevonden. GPS vervangt de Chinese software door een Nederlands ontwikkeld programma waarmee er geen enkele binding meer is met het oorspronkelijke thuisland. Hoe ze dat doen? Tsjaaa… het is niet voor niets geheim.
Onterechte bekeuringen
Bollards en rampalen is de derde productielijn die aan de orde kwam. Ook hier zijn diverse toekomstscenario’s te signaleren. Je ziet daarbij vooral dat gemeenten die deze palen gebruikten voor voertuigbeheer en parkeerbeheer, tot de conclusie zijn gekomen dat je in plaats hiervan ook camera’s kan inzetten en achteraf door middel van een boete kan corrigeren als automobilisten de verbodsborden negeren. Zie maar eens hoe de binnenstad van Amersfoort inmiddels autoluw geworden is, maar waar een klachtenregen van onterecht bekeurde automobilisten op gang gekomen is.
Elektro mechanische bollard
Daarnaast zien we helaas door de toegenomen terroristische dreiging – denk maar aan de aanslagen met auto’s tijdens de laatste kerstdagen, dat het op veel plekken maar beter is om voertuigen helemaal uit de buurt te houden. Daarvoor zijn de bollards ontwikkeld. Uniek bij GPS is de elektro mechanische bollard. Deze wordt bediend door een elektromotor met een contragewicht waardoor de bollard op en neer wordt gestuurd. Het voordeel hiervan is dat er geen hydrauliek wordt toegepast. Ook is de techniek in een ander apart compartiment ondergebracht, waardoor het risico van olielekken teniet is gedaan. En de bollard blijft na een aanrijding in staat om te functioneren.
Een defensie-collega en SERN-geregistreerde vertelde als toegift enthousiast over de jarenlange samenwerking met GPS en de toepassingen waarvan hij gebruikmaakt.
Uiteraard ontstonden er mooie dialogen tussen de deelnemers en de specialisten en werden veel mogelijkheden verkend. De ochtendsessie werd afgesloten met een lunch en de groep middagdeelnemers werd op een borrel getrakteerd.
Meer weten over SERN en hoe je kan toetreden tot dit kwalitatieve netwerk? Zie SERN.NL
Volg Security Management op LinkedIn