‘$€CURIT¥ Excellence Matters – ‘The real cost of inadequacy’ is nogal een heftige titel voor een congres. En voor diegenen onder ons die vinden dat de Nederlandse taal wordt ontsierd door Engelse begrippen, waarschijnlijk zelfs een brug te ver. En ‘inadequacy’ is nogal een uitspraak. Toch moet je naar het ASIS Security Management Congres 2019 komen!
De Dollar, Euro en Yen tekens in security zijn spot-on (sorry voor het Engels). In de veiligheidszorg spelen publieke belangen, commerciële en nationale veiligheidsbelangen. Die liggen in elkaars verlengde, maar botsen ook in voorkomende gevallen.
Veiligheidszorg vraagt naast ‘excellence’ ook om fatsoen en worteling in de rechtsstaat
Het is een open deur om te zeggen dat veiligheidszorg complex is. En dat er geen blauwdruk is voor samenwerking. Er is geen eenduidige recept. Inhoud geven aan samenwerking is een voortdurend proces waar we aan het zoeken zijn naar oplossingen in het toezicht, de handhaving en de opsporing. Dat de markt daarin steeds belangrijker wordt staat buiten kijf. Daarin wordt gestreefd naar ‘excellence’. Daar zijn fantastische voorbeelden van, maar het menselijk tekort – korte termijn belangen, even creatief omgaan met wettelijke kaders, onfatsoen – komt zo nu en dan ook om de hoek kijken. Veiligheidszorg en publiek-private samenwerking vragen naast ‘excellence’ ook om fatsoen en worteling in de rechtsstaat.
Er is niets mis met geld verdienen, maar adel verplicht
Respecteren van burgerrechten
Langzaam wordt de discussie over samenwerking in de veiligheidszorg realistischer. De politiek correcte taal in termen van abstracte powerpoints en beleidsdocumenten vol ‘veiligheid poëzie’ (goed lopende zinnen zonder tastbare inhoud) hebben lange tijd als een mistgordijn over de markt gehangen. Er is niets mis met geld verdienen. Er is niets mis met een publieke sector die marktpartijen inhuurt. Er is niets mis met informatiedeling bij grootschalige evenementen, grenscontroles, fraudeonderzoeken en cyberincidenten. Mits de rechtsstaat het morele kompas is en goedbedoelende, gedreven en enthousiaste praktijkmensen in houding en gedrag burgerrechten respecteren. Dat geldt voor de politie en de Kmar, evengoed als voor de geüniformeerde bewaker en de particuliere onderzoeker. Adel verplicht.
Wat gaat goed en wat kan verbeterd worden
‘Inadequacy’ veronderstelt dat we te maken hebben met feilen en falen in de veiligheidszorg. Dat binnen de publieke en de private sector boemannen rondlopen die niet geschikt zijn voor fatsoenlijk werken. Ik vind dat niet. Ik beperk me hier tot de veiligheidsmarkt. De afgelopen decennia is het wettelijk kader aangepast, is een privacy gedragscode voor onderzoekers opgesteld, zijn opleidingen verbeterd en wordt op vele beleidsniveaus met de overheid samengewerkt. Zijn we er dan? Neen, zeker niet. Er is een zekere consensus dat de wetgeving inmiddels is verouderd. Ik vind het bijvoorbeeld ironisch dat een groot deel van de markt (in-house security afdelingen) niet is gereguleerd. En er is niet of nauwelijks empirisch onderzoek naar het functioneren van verschillende samenwerkingsverbanden. Wat gaat goed en wat kan verbeterd worden? Of de naleving van de privacy gedragscode?
Ik zie je 25 juni a.s. op het ASIS Security Management Congres 2019 en dan praten we verder over The Good, the Bad and the Ugly van integrale veiligheidszorg.
Bob Hoogenboom (hoogleraar Forensic Business Studies Nyenrode Business Universiteit)
Bob Hoogenboom is dagvoorzitter van het ASMC 2019
Security managers in de publieke en private sectoren zoeken steeds de balans tussen, enerzijds, de missie en doelstellingen van de organisatie en, anderzijds, deugdelijke bescherming van de ‘assets’. Er wordt spaarzaam geïnvesteerd in veiligheid en beveiliging. Wanneer incidenten uitblijven, bestaat de verleiding te denken dat de security op orde is.
Echter: de adequaatheid van de veiligheidszorg kan bij een significante negatieve gebeurtenis plots een zaak worden van nationale-, of zelfs internationale aandacht. De pers, het publiek en de politiek – in volgordelijkheid – vormen zich al snel een beeld van de deugdelijkheid van de preventieve en reactieve risico-mitigerende maatregelen die getroffen waren.
Tijdens ASMC 2019 gaan bestuurders en ‘practitioners’ de dialoog aan rond de centrale vraag: “Kunnen we ons slechte security eigenlijk wel veroorloven?”
Bekijk hier het complete programma en schrijf u in
>> Bekijk hier de presentaties van ASIS Benelux Security Management Congres van 21 juni 2018.