Tien jaar geleden deed de opleiding Security Management zijn intrede bij Saxion Hogeschool aan de Kerklaan in Apeldoorn. Rond 2017 werd de opleiding onderdeel van de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK). Bij de opleiding, die doorlopend wordt verbeterd en geactualiseerd, zijn fysieke en digitale beveiliging onlosmakelijk met elkaar verbonden, waarbij geldt dat je niet alleen gebouwen en mensen moet beveiligen, maar ook de informatiebeveiliging op orde moet hebben.
Tekst: Betty Rombout
Tweede artikel
We besteedden al eerder aandacht aan dit jubileum, zie het artikel ‘Tien jaar Saxion Security Management: Voor hun diploma hebben ze al werk’. In dit artikel kijken we nog een keer terug en vooruit met diverse betrokkenen.

Caroline van de Molen, directeur Academie bestuur, Recht en Ruimte.
De opleiding Security Management valt bij Saxion Hogeschool onder de Academie Bestuur, Recht en Ruimte (ABR&R). Directeur van deze Academie is Caroline van de Molen. Ze zegt: “Securitymanagement, oftewel het managen van veiligheid in een digitale omgeving, is sinds de toename van de digitalisering in ons leven en werken een niet meer weg te denken essentieel aandachtsgebied. Hoe voorkom je dat bedrijven te maken krijgen met fraude, diefstal, cybercrime of terreur? En als het toch misgaat, hoe beperk je dan de schade? Bij onze studieroute Security Management leer je hoe je criminele acties voorkomt en ertegen kunt optreden als ze toch gebeuren.”
Misbruik van digitalisering voorkomen
Ze vervolgt: “Publieke en private organisaties worden steeds digitaler. Er zijn nauwelijks werkprocessen waarbij ICT geen rol speelt. Ook in ons eigen leven doen we enorm veel handelingen digitaal. Dat betekent dat misbruik van digitalisering en inbreuk van buiten op onze digitale systemen grote risico’s zijn, er valt immers geld aan te verdienen. Denk aan phishingmails of nepwebsites waar je denkt iets gekocht te hebben maar uiteindelijk een crimineel betaald hebt. Denk aan gemeenten, onderwijsinstellingen of bedrijven die gehackt zijn. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Daar leiden wij onze securitymanagementstudenten voor op.”
Alle aspecten
Trijntje van Dijk werkt al sinds 2000 bij Saxion. Altijd is ze betrokken geweest bij innovatieve projecten, waarvan Security Management er een is. Ze vult aan: “Securitymanagers van organisaties in de vitale infrastructuur vroegen destijds om een nieuwe hbo-opleiding voor professionals op het gebied van securitymanagement, op tactisch en strategisch niveau. Er waren wel veel cursussen en trainingen maar die gingen alleen over de fysieke beveiliging. In de vitale infrastructuur speelt er veel meer. Denk alleen al aan cybersecurity. Het begint met risico-inventarisatie en een risicomanagementplan, en vervolgens een business continuity-plan. Zijn alle risico’s goed in beeld, dan ben je in staat je organisatie op orde te krijgen.”

Trijntje van Dijk
Ben den Tuinder, docent bij Security Management: “Tijdens de opleiding nodigen we gastsprekers uit en bezoeken studenten bedrijven en instellingen. Constant zoeken we de verbinding tussen studenten en het werkveld. Studenten moeten immers een beeld krijgen waarvoor ze nu eigenlijk opgeleid worden. Het Safety en Security LAB, waarbij studenten aan de slag gaan met praktijkopdrachten en praktijkvraagstukken, speelt hierin ook een belangrijke rol.”
Vitale infrastructuur
De opleiding is opgezet met mensen uit organisaties in de vitale infrastructuur, alsook met vertegenwoordigers van vakorganisaties zoals de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN) en ASIS International. Studenten leren door contacten met het werkveld wat ze in het heetst van de strijd tegen kunnen komen. “Vooral is de opleiding een bedrijfskundige managementopleiding; het gaat over de continuïteit van bedrijfsprocessen”, zegt Van Dijk.
Directeur Van de Molen: “In Apeldoorn hebben we de ruimte om voldoende studenten te huisvesten, zeker in combinatie met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) en met mooie lab- en projectvoorzieningen. Samen met de partners van het CVD leiden we ook werkenden op in het securitydomein en gaan we het aanbod hiervan uitbreiden. Tevens ontwikkelen we een associate degree (een tweejarige hbo-opleiding) en een master op het gebied van security. De samenwerking in het CVD tussen Saxion, de Politieacademie, de Universiteit Twente, ROC Aventus en andere partners, leidt tot een prachtig aanbod, afgestemd op de behoeften van werkenden en werkgevers.”
Afgestudeerden willen graag hun ervaringen delen
Flink gegroeid

Ben den Tuinder
De opleiding is flink gegroeid de afgelopen tien jaar, in aantal studenten en afgestudeerden. De laatste groep weet ook de weg terug te vinden naar Saxion. “Ze willen graag hun ervaringen delen door bijvoorbeeld een gastcollege te verzorgen”, zegt Den Tuinder. Van Dijk vult aan: “Let wel, het concept van Security Management is niet zozeer veranderd. Wel is de projectduur langer geworden. Hierdoor kunnen we dieper in de stof duiken. De projectopdrachten zijn authentieker; de studenten werken met echte opdrachtgevers. Een verandering is ook dat de opleiding in deeltijd te volgen is. Vroeger was de deeltijdopleiding een verkapte versie van de voltijdopleiding.”
Den Tuinder: “Nu is het bijna onmogelijk om zonder enige ervaring de deeltijdopleiding Security Management te volgen, omdat je voor alle opdrachten de praktijk van je eigen organisatie in moet duiken. Vooral mensen met een politie- en defensieachtergrond volgen deze deeltijdopleiding en je kunt als deeltijdstudent ook losse modules volgen of kopen.”
Andere dynamiek
Den Tuinder vervolgt: “Een andere ontwikkeling is dat steeds meer dames de opleiding volgen. Dat zorgt uiteraard voor een andere dynamiek in de klas. Voor het werkveld is dit ook een goede ontwikkeling.”
Van Dijk vult aan: “Bij het werkveld en de vakorganisaties zijn altijd al redelijk veel vrouwen betrokken. ASIS heeft zelfs een speciale divisie: WIS, Women in Security. Ze hebben regelmatig online bijeenkomsten met elkaar.”
Het vakgebied houdt niet op bij de grenzen van het land
Het vakgebied in Nederland houdt niet op bij de grenzen van het land. Geopolitiek bijvoorbeeld is een steeds belangrijker onderwerp in de opleiding. Wat er wereldwijd gebeurt heeft invloed op situaties in ons land. Risico-inventarisatie is de invalshoek, maar daarvoor moet je wel weten wat er allemaal speelt. Artificial Intelligence is dan ook een trend waarnaar gekeken wordt; hoe verzamel je alle informatie op alle vlakken op de juiste manier?
Security & Jij
Docent Ben den Tuinder heeft samen met Security Management-student Jelle de Boer de podcast- serie ‘Security & Jij’ gemaakt. In vijf afleveringen worden verschillende thema’s binnen de wereld van security behandeld. In de eerste aflevering komt Trijntje van Dijk aan het woord, een van de oprichters van de opleiding, en Frank Nijsink, de al- lereerste alumnus. In aflevering twee spreekt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Vei- ligheid, Pieter Jaap Aalbersberg. Beatrice de Graaf, hoogleraar en terrorisme-expert, komt in de derde aflevering aan het woord. Voor aflevering vier is ge- sproken met Felix Olijslager en privacy-advocaat Maarten van Nijendaal. Voor aflevering vijf is VBN- voorzitter Pieter-Christiaan van Oranje Nassau ge- strikt, evenals Marit Rutten.
Hoe sterk staat Nederland met Security Management in vergelijking met landen om ons heen? Trijntje van Dijk: “Security van bedrijfsprocessen is vrij uniek. Een dochteruniversiteit van Yale werkt op dit gebied nu met ons samen, toen ze hier van hoorden. Voorheen richtten ze zich vooral op publieke veiligheid. Sinds de samenwerking is er ook uitwisseling tussen onze studenten.”
Diverse invalshoeken
Hij straalt als we vragen hoe leuk het is om met studenten te werken. Den Tuinder: “Het is superleuk om studenten te helpen in hun ontwikkeling als young professional. Om ze enthousiast te maken voor security, in mijn geval voor de juridische aspecten daarvan. Collega’s binnen het team hebben allemaal verschillende achtergronden en dat zorgt voor diverse invalshoeken bij onderwerpen die relevant zijn. En dat maakt de opleiding zeker bijzonder.”
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn