In september 2011 startte aan de Kerklaan in Apeldoorn de opleiding Security Management van Saxion Hogeschool. Dit studiejaar bestaat deze opleiding tien jaar, een goede reden voor een terug- en vooruitblik.
De opleiding ‘Security Management’ was aanvankelijk gehuisvest in een oud, karakteristiek mulo-gebouw aan de Kerklaan, in het centrum van Apeldoorn. Rob van Nuland, docent van het eerste uur: “We begonnen met twintig studenten en zes docenten aan de opleiding. Het eerste jaar was echt een tropenjaar. We hadden met veel enthousiasme de lessen ontwikkeld en waren in het eerste jaar ook druk doende met actieve werving. Dat de opleiding in een behoefte voorzag, is mij duidelijk geworden tijdens de vele netwerkbijeenkomsten van onder andere de VBN en ASIS.”
Naar de spoorstraat
Het gebouw aan de Kerklaan was knus, maar ook enigszins beperkt in de faciliteiten. Hierom en vanwege de groei van het aantal studenten besloot Saxion een aantal jaren geleden om naar een nieuw pand te verhuizen, aan de Spoorstraat, pal naast het station van Apeldoorn. Rondom die verhuizing werd de opleiding Security Management (SEC) van een zelfstandige opleiding een studieroute binnen de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK). De wens van het ministerie van OC&W was immers minder verschillende opleidingen binnen het economisch domein. Tegenwoordig is het propedeusejaar gemeenschappelijk met Integrale Veiligheidskunde en vanaf het tweede jaar kiezen studenten voor de richting IVK of SEC. Rob vertelt: “Doordat we de lat hoog leggen voor de studenten kunnen we kwaliteit leveren. Het zijn studenten, nu alumni, die security integraal benaderen. Onze opleiding kenmerkt zich ook door het steeds blijven verbeteren en actualiseren van de opleiding. Waar in het begin vooral vanuit de fysieke kant security benaderd werd, zie je nu duidelijk dat fysiek en digitaal niet meer los te weken zijn van elkaar.”

Het gebouw van Saxion aan de Spoorstraat, pal naast het station van Apeldoorn.
Ontwikkelingen
In de bijna acht jaar die Ben den Tuinder, docent recht bij Safety & Security Management, werkzaam is voor deze opleiding herkent hij de trend die Rob noemt zeker: “Security wordt vaak opgedeeld in vier aandachtsgebieden, die afgekort worden tot PIPI. Dat staat voor physical, information, people en ICT. De twee i’s waren in de beginjaren van de opleiding minder prominent aanwezig, maar zijn de afgelopen jaren (terecht) veel belangrijker geworden. Dit omdat men er in het werkveld achter kwam dat je niet alleen gebouwen en mensen moet beveiligen, maar ook de informatiebeveiliging op orde moet hebben. Je hoeft de krant maar open te slaan of het journaal te bekijken en je hoort en leest iets over ransomware, ddos-aanvallen en spoofing.” Vanuit zijn juridische achtergrond heeft Ben gezien dat onderwerpen als privacy, compliance en AVG een steeds grotere rol kregen binnen de opleiding. “Dat zie je onder meer terug in de diverse stage- en afstudeeropdrachten die studenten uitvoeren. Verder zijn er alumni die aan de slag zijn gegaan als compliance officer of functionaris gegevensbescherming.”
Een ander thema dat blijvend aandacht verdient en krijgt binnen de opleiding is geopolitiek. Zeker met de huidige situatie in Oekraïne is het volgens Ben voor iedere securitystudent een need to know wat er speelt in de wereld en welke impact dat heeft of kan hebben op securityvraagstukken voor organisaties.”
> LEES OOK: SOBA opleiding ‘Inzicht in Spionage & Contraspionage’
Huidig onderwijs
Ben vervolgt: “Binnen de opleiding worden tegenwoordig vanaf het tweede studiejaar de semesters Security Risk Management, Information Security Management en Business Continuity Management aangeboden. Verder regelen studenten zelf hun stage- en afstudeerplek en kiezen ze een (verbredende of verdiepende) minor om te volgen. Vanaf het tweede jaar werkt de opleiding met praktijkopdrachten in het Safety&SecurityLAB. Daarin werken studenten, docenten en onderzoekers samen met professionals aan oplossingen voor vraagstukken op het gebied van safety en security.”
Lucas van den Berg, derdejaarsstudent en voorzitter van het Security Management Studenten Platform vertelt: “Het S&S LAB ervaar ik als leerzaam, omdat daarmee wordt gestimuleerd om de theoretische kennis toe te passen in de praktijk en om te leren hoe het contact met een opdrachtgever werkt. Bovendien zijn de opdrachten vaak erg relevant en sluiten ze goed aan op het gegeven onderwijs.”
Gevraagd naar zijn keuze voor de opleiding Security Management antwoordt Lucas enthousiast: “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het fascinerend vind hoe beveiligingsmaatregelen bijdragen aan de weerbaarheid van een organisatie en ik wil graag leren over manieren waarop men organisaties effectief weerbaar kan maken. Vooral het cyberaspect spreekt mij aan, zeker gezien de alsmaar groeiende dreiging op het gebied van cyber en de gedigitaliseerde wereld waarin we leven. Verder vind ik het interessant om te denken vanuit een kwaadwillende, omdat dat vaak tot nieuwe inzichten leidt.
Wat ik nog graag wil zeggen, is dat ik de sfeer op de opleiding als bijzonder positief ervaar. Het contact met docenten is laagdrempelig en berust vaak op oprechte wederzijdse interesse. Bovendien is de passie voor security bij (praktijk)docenten ook in het onderwijs terug te zien.”
> LEES OOK: Young Professional: Jorik Koenjer
Oefening
Gevraagd naar een opleidingservaring die Lucas altijd bij zal blijven, antwoordt hij resoluut: “We hebben vanuit de opleiding de kans gekregen om mee te doen aan een oefening van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Er werd een incident gesimuleerd waarbij een paar studenten een kwaadwillende speelden en de rest slachtoffer was van het incident. We hebben toen de DSI live in actie zien komen. Dat was natuurlijk onwijs gaaf en leerzaam!”
“Mijn ervaring met studenten Security Management is dat ze zelfstandig, actief, creatief, assertief, communicatief sterk en netwerkvaardig zijn”, zegt Ben. Rob vertelt in dit verband: “Recentelijk kwam ik een tweedejaars student tegen die tegen mij zei: ik heb nog eens gekeken naar mijn eerstejaars opdrachten en ik begrijp niet dat u mij daarvoor een voldoende hebt gegeven. Mijn antwoord was: blij dat je dat zegt, dat betekent dat je goed gegroeid bent in je ontwikkeling, kritisch op jezelf bent en schriftelijk beter bent gaan rapporteren.”
Een feestje moet je vieren
Het 10-jarig bestaan van de opleiding mag natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Daarom is de opleiding bezig met het organiseren van een bijeenkomst voor alumni, huidige studenten, (oud-) docenten en het werkveld. Verder maakt Ben samen met vierdejaarsstudent Jelle de Boer een podcastserie: Security & Jij.
“In vijf afleveringen behandelen we verschillende thema’s binnen de wereld van security. In de eerste aflevering komen Trijntje van Dijk, een van de oprichters van de opleiding, en Frank Nijsink, allereerste alumnus aan het woord. In aflevering twee spreken we de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg. Beatrice de Graaf, hoogleraar en terrorisme-expert, komt aan het woord in de derde aflevering. Voor aflevering vier spraken we met Felix Olijslager en privacyadvocaat Maarten van Nijendaal. En voor de vijfde en laatste aflevering hebben we VBN-voorzitter Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en securityconsultant Marit Rutten gestrikt. Het waren stuk voor stuk leuke en inspirerende gesprekken. En natuurlijk is het heel tof dat al deze mensen een bijdrage aan deze podcastserie hebben geleverd. Je kunt wel stellen: security
Toekomst
Security Management valt bij Saxion onder de Academie Bestuur, Recht en Ruimte (ABR&R). De directeur van deze Academie is Caroline van der Molen. Zij vertelt: “Voordat ik bij ABR&R kwam werken, stond het begrip securitymanagement al wel op mijn netvlies, vooral door de vraagstukken en investeringen van Saxion op dit thema en ook door wat er om ons heen gebeurt en je in kranten leest. Eenmaal binnen bij ABR&R en door kennismaking met de opleiding klopte dat beeld grotendeels, hoewel het toepassingsgebied van securitymanagement mij toen pas echt duidelijk werd. Het speelt werkelijk overal.” En het belang van securitymanagement zal volgens Caroline ook alleen maar toenemen. “De noodzaak voor deskundig en gekwalificeerd personeel is in bedrijven en instellingen nu al hoog en moeilijk in te vullen. De opleiding heeft daarom potentie om te groeien, zeker in combinatie met het Centrum Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn. Maar ook wij moeten ons uiterste best doen om vakmensen te interesseren voor het onderwijs. Voor onze studenten zijn juist de docenten met relevante recente werkervaring enorm waardevol. Dus bij deze een oproep: heb je interesse in het geven van security-onderwijs, kom eens kennismaken!”
Onze studenten zijn heel gewild
De animo onder studenten voor de komende jaren is volgens Ben lastig in te schatten. De algemene trend in hbo-land is dat het aantal aanmeldingen omlaag gaat, ook in de regio Apeldoorn. “Het zou logisch zijn als de opleiding SEC daar ook iets van gaat merken, dat kan bijna niet anders. Hoe dan ook, in dit jubileum-studiejaar zijn er weer heel wat nieuwe eerstejaars studenten gestart. En gelukkig leiden we ook zeker niet op voor werkloosheid, want SEC-studenten zijn gewild. De meesten hebben tijdens de diploma-uitreiking al een baan”, besluit Ben.
Volg Security Management op LinkedIn