Als organisaties tijdens de coronacrisis toegangscontroles willen houden en daarbij de lichaamstemperatuur meten van medewerkers , bezoekers of klanten willen meten voordat zij toegang krijgen tot uw pand. Is dat nu wel of niet toegestaan? De Autoriteit Persoonsgegevens vermeldt op haar website het volgende.
Nog even afgezien dat dat niet zeker is dat met het meten van de lichaamstemperatuur coronabesmettingen zijn op te sporen, is temperaturen niet zomaar toegestaan. Meestal worden daarmee namelijk medische gegevens verwerkt, en dat valt onder de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
>> LEES OOK: Warmtebeeldcamera om (corona)koorts te meten?
Waarom geldt de AVG?
De AVG geldt in deze situatie omdat niet alleen iemands temperatuur wordt gemeten, maar er vervolgens ook iets met dit medische gegeven wordt gedaan.
Het doel is om iemand toegang te geven of te weigeren. Daartoe moet de temperatuur van deze persoon meestal worden doorgegeven of ergens worden geregistreerd. Zodat er bijvoorbeeld een poortje kan opengaan om iemand door te laten.
Wanneer geldt de AVG niet?
Maar de AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Maar let op: ook al is de AVG niet van toepassing, de inbreuk op iemands privacy kan toch groot zijn. En ook de bescherming van andere grondrechten, zoals de integriteit van het lichaam, kan nadrukkelijk in het geding zijn.
Heeft temperaturen wel zin ?
Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van temperaturen. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Dat betekent dat bij temperaturen het merendeel van de besmettingen niet in beeld komt.
Bron: website AP