Hoe organiseert uw bedrijf de toegangscontrole? Beschikt iedere medewerker over een of meer sleutels, of werkt u met servers en passen? Sinds enkele jaren ligt er een derde oplossing: toegangscontrole in de cloud. Maar waarom zou een bedrijf hiervoor kiezen?
Jaren geleden werkte Olivier Faber van ARAS Security bij de helpdesk toegangscontrolesystemen. En in die periode sprak hij regelmatig met de installateurs die deze systemen aanlegden. “Die mensen kwamen maar zelden met vragen over de hardware of de bekabeling”, zegt hij nu. “Ze hadden altijd problemen met de software: ze kregen die niet geïnstalleerd, de harde schijf was gecrasht, of het systeem was gekaapt door een cryptovirus. En dus moesten wij dan naar zo’n vestiging toe om het probleem op te lossen.”
Alles via de cloud, behalve de toegangscontrole
Maar tegelijk zag Faber in zijn privéomgeving grote veranderingen. “CD’s en DVD’s – ze begonnen geleidelijk te verdwijnen. In plaats daarvan namen mensen een abonnement op Netflix, Spotify of Office 365. Heel handig, want de software staat niet meer bij hen op de computer; die wordt beheerd vanaf een centrale server. Als daar iets mee mis is, hoeft de installateur niet bij de klant langs. En het interessante was: die beweging naar de cloud – die zag je overal, behalve bij toegangscontrole.”
De software draait niet op de locatie van de klant, maar op een centrale server
Abonnement op software die op een centrale server staat
Vandaar dat ARAS twee jaar geleden zijn eigen product lanceerde: Phera. Het principe lijkt op dat achter de bovengenoemde online diensten. Het fysieke deel blijft hetzelfde: de poortjes, de pasjes de kaartlezer. Echter, de software draait niet op de locatie van de klant, maar op een centrale server. En de eindgebruiker hoeft alle hard- en software niet in te kopen, hij betaalt alleen voor het abonnement.”
Toegangscontrole via de cloud voorkomt veel storingen
Volgens Faber biedt dat de meeste eindgebruikers enkele voordelen. “Want hoe is dat nu vaak geregeld? Om het hele toegangscontrolesysteem te laten draaien, kiest de installateur meestal niet voor een geavanceerde HP-server, maar voor een goedkoop pc’tje. Het eerste jaar verloopt dat prima, maar dan beginnen de problemen. De pc wordt niet geüpdatet, en raakt vol met stof. En als hij het op een dag begeeft, zijn de poppen aan het dansen, want dan zit het hele bedrijf zonder toegangscontrole. Als je gebruikmaakt van een oplossing in de cloud, zal dat nooit gebeuren.”
Je kunt gebruikmaken van de infrastructuur die al aanwezig is
Installatie is een fluitje van een cent
Daar komt nog bij dat toegangscontrole in de cloud gemakkelijk is te installeren. “Je hoeft geen extra kabels aan te leggen”, zegt Faber. “Je kunt gebruikmaken van de infrastructuur die al aanwezig is. Kijk eens naar een gemiddeld kantoor. Daar zijn alle computers aangesloten op het netwerk, via een IP-systeem. Toegangscontrole in de cloud kun je gemakkelijk op die netwerkkabels aansluiten. Bovendien kun je met een zo’n kabel volstaan, want je kunt gebruikmaken van een ethernetverbinding: niet alleen het internet loopt dan via een kabel, maar ook de stroom. Het resultaat: de eindklant hoeft minder uren te betalen, want de installateur hoeft minder uren te maken.”
Zijn de installateurs er wel zo blij mee?
Minder werk voor de installateurs dus. Maar vinden ze dat zelf ook goed nieuws? Faber denkt van wel. “De gemiddelde installateur zit echt niet om werk verlegen; die is de rest van het jaar al helemaal volgeboekt. Natuurlijk, sommigen vinden het jammer dat ze niet gewoon software kunnen verkopen, net zoals vroeger. Daar maakten ze immers marge op. Maar in plaats daarvan werken we met een kickback, een vergoeding voor iedere eindklant die ze aanbrengen.”
Omvang bedrijf bepaalt keuze voor toegangscontrolesysteem
Alle toegangscontrole in de cloud dus? Zover is het volgens Faber nog niet. “Ten eerste moet een organisatie natuurlijk een zekere omvang hebben. Bij ons op het bedrijventerrein werken veel werkgevers nog met sleutels, en soms is dat ook de logische optie. De directeur/eigenaar gooit ’s ochtends zijn pand open en doet het ’s avonds weer op slot. Hij heeft een medewerker die hij vertrouwt en die heeft ook een sleutel. Dan is de case voor elektronische toegangscontrole niet zo sterk.”
Toegangscontrole in de cloud niet altijd voordeligste optie
Bovendien is toegangscontrole in de cloud volgens Faber vooral voordelig met een beperkt aantal deuren. “De klant betaalt per toegangscontrolepaneel, dus per twee deuren. Tot een deur of zes is hij dan goedkoper uit met een traditionele elektronische oplossing. Maar neemt het aantal deuren toe, dan ligt dat anders – hoewel, niet altijd. Stel, jij hebt een groot winkelbedrijf, en dat bedrijf heeft 32 vestigingen, ieder met een voor- en een achterdeur. Dan kun je natuurlijk op je hoofdkantoor een server neerzetten met een beveiligde verbinding naar die 32 winkels. Of je kunt al die 32 winkels voorzien van een eigen server, met een bekabeling naar de deuren. Maar dat is technisch en organisatorisch heel onhandig. Dan is een abonnement veel goedkoper.”
Toch liever in eigen huis
En hoe zit het met nóg grotere bedrijven? Kiezen die ook voor de cloud? “Sommige wel”, zegt Faber. “Die willen een moderne oplossing, en met minder technisch gezeur. Daarvoor willen ze ook extra betalen. Maar andere houden de toegangscontrole toch liever in huis. Een reden kan zijn dat ze specifieke eisen hanteren op het gebied van security en privacy. Op het hoofdkantoor is bijvoorbeeld bepaald dat er gebruik moet worden gemaakt van een bepaalde encryptie. En als wij dan een andere gebruiken, die net zo goed is, houden ze de toegangscontrole toch liever in eigen huis.”
Plattegronden
Niet alleen draaien de nieuwste toegangscontrolesystemen in de cloud, ze bieden ook allerlei extra mogelijkheden. Neem de dynamische plattegronden. “Als iemand een deur opent, is dat op zo’n plattegrond te zien”, zegt Faber. “En ook kun je vaststellen of zo iemand die deur opent met een pas, of op een andere manier. Zo kun je als beveiliger onmiddellijk polshoogte nemen.”
> Lees ook Video in de cloud: Van bewaking tot business intelligence