Zelden heb ik na het plaatsen van een blog, in dit geval mijn blog met de titel: ‘Wordt de boa de nieuwe wijkagent?’, zoveel positieve reacties gekregen. Lezers herkenden de ontwikkeling en waren er positief over. Men ziet blijvende toegevoegde waarde van boa’s voor de maatschappelijke veiligheid, zowel in als na coronatijd. Ter gelegenheid van de hernieuwde uitgave van Security Management sta ik nog een keer stil bij nieuwe kansen voor de boa.
Het handhaven van covid-maatregelen is de aanleiding voor het feit dat er meer boa’s worden ingezet. Gemeenten, provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer zetten boa’s in. In bossen, op pleinen, op het strand en ook op het water. Het werk van de boa verplaatst zich echter steeds meer naar andere, niet corona gerelateerde terreinen. Vaak een welkome aanvulling op minder beschikbare politie-inzet.
> LEES OOK: Wordt de boa de nieuwe wijkagent?
Met boa’s de juiste mens op de juiste plek inzetten
Deze ontwikkeling startte jaren geleden met de inzet van boa’s als parkeercontroleur. Daarvoor was het gebruikelijk dat parkeerboetes door de politie uitgeschreven werden. Door een combinatie van vernieuwde wetgeving, veranderende prioriteiten bij de politie en gedwongen keuzes op basis van kosten en effectiviteit, bleek dat er ook andere inzetmogelijkheden waren. Uiteindelijk bleek die inzet minder met de kleur van het uniform – en zelfs niet met de organisatorische ophanging – te maken te hebben maar meer met de vraag: hoe kan je zo effectief mogelijk de juiste mens op de juiste plek in het veiligheidsdomein inzetten? Niet alleen opvallend op straat, maar ook bijvoorbeeld administratief, bij controle op handhaving van wetgeving in het sociale domein.
Boa is niet meer weg te denken uit de veiligheidsketen
Jeugd-boa’s maken het verschil
Een voorbeeld van een nieuwe taak van de boa is preventie gericht op ondermijnende criminaliteit. Onderzoek toont aan dat als je je op jeugdigen richt, je vaak in een vroeg stadium ellende weet te voorkomen door voorbeeldgedrag, perspectief bieden en repressief optreden. Daarvoor wordt een nieuw fenomeen geïntroduceerd: de jeugd-boa. Met de juiste skills én goed getraind maken zij het verschil en kan de politie zich op andere vraagstukken focussen.
De boa is niet meer weg te denken uit de veiligheidsketen. Ik voorspel dat er meer nieuwe taken voor de boa gevonden gaan worden, zelfs in het cyberdomein.
Permanente educatie van boa’s en juiste beloning
Maar van belang blijft wel dat de boa’s voldoende permanente educatie krijgen. Theoretisch, in verband met snel veranderende wetgeving, maar ook gericht op de praktijk. De praktijk vraagt immers veel van de boa. Daar hoort onderwijs bij, net als juiste beloning, werkbare roosters en goede begeleiding. Hier ligt een schone taak voor werkgevers en vakbonden. Maar het begint bij de opdrachtgevers. Als zij de toegevoegde waarde van de boa zien dan moet dat ook tot uiting komen in juiste tarieven.
Richard B. Franken is directeur van Franken Security Solutions.