Werkgevers en SVPB worden steeds vaker geconfronteerd met niet authentieke diploma’s. Potentiële nieuwe medewerkers melden zich met een vals diploma bij een werkgever. Bij het opvragen van de SVPB-verklaring in V:base blijkt de betreffende persoon dan niet in het diplomaregister voor te komen; en dus niet gediplomeerd te zijn.
Beveiligers moeten een diploma Beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) hebben of een gelijkwaardig diploma. De SVPB neemt als enige examenorganisatie examens af voor een aantal beveiligingsdiploma’s en certificaten die zijn opgenomen als opleidingseisen in de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (ministerie van Veiligheid en Justitie).
> LEES OOK: Lancering van online startpunt voor beveiligingsbranche
Authenticiteit makkelijk te controleren
Uit nader onderzoek van de door nieuwe medewerkers aangeleverde documenten blijkt het vaak te gaan om uittreksels uit Mijn Diploma’s, het diplomaregister van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die kunnen worden gedownload met behulp van DigiD. Werkgevers kunnen de authenticiteit van een uittreksel gemakkelijk controleren. DUO geeft daarover informatie op de eigen website.
In foto’s of scans van uittreksels ontbreken vaak de echtheidskenmerken. Bij twijfel over de vraag of een uittreksel authentiek is, kan een werkgever contact opnemen met DUO. Door de SVPB wordt, bij een vermoeden van diplomafraude, altijd overlegd met DUO.
Aangifte bij de politie van fraude
Naast fraude met uittreksels uit Mijn Diploma’s, wordt ook gefraudeerd met diploma’s van MBO-instellingen en met SVPB-diploma’s. Voor zover het om valse SVPB-diploma’s gaat, doet de SVPB altijd aangifte bij de politie.
Bron: SVPB
Volg Security Management op LinkedIn