Je kunt heel veel met elkaar afspreken, in de maatschappij of in een organisatie, maar wat is het maken van afspraken waard zonder controle op de naleving ervan? Wij weten immers dat niet iedereen het even serieus neemt met de opgelegde norm. En dat geldt misschien nog wel nét iets meer voor de naleving van afspraken die te maken hebben met de veiligheid. Want dat vinden veel mensen nu eenmaal lastig of een inbreuk op hun vrijheid dan wel privacy.
Toch snapt ieder weldenkend mens het belang van het maken van afspraken over veiligheidsonderwerpen. Dat kun je nu eenmaal niet aan de interpretaties van ieder individu overlaten. Het zou dan een rommeltje worden waarbij wij ongewild grotere risico’s zouden lopen. Denk bijvoorbeeld aan het handhaven van de verkeersregels en het toezicht daarop door de politie, maar ook aan de naleving van beveiligingsmaatregelen als onderdeel van good governance van een organisatie.
Een beetje hypocriet is de mensheid wel
Vanwege de maatschappelijke zorg voor onze gezondheid is het fijn als de coronamaatregelen gehandhaafd worden. Er zijn heel veel experts dagelijks aan het werk om al die controles, die het voor ons mogelijk maken om zo veilig mogelijk door het leven te gaan, uit te voeren. En dat maakt hun niet in alle gevallen geliefd. Want een beetje hypocriet is de mensheid wel. Wij vinden dat onze wereld – wonen, werken en vrije tijd – altijd zo veilig mogelijk moet zijn, maar de maatregelen die daarvoor nodig zijn, gelden eigenlijk niet voor ons. Want wij moeten er geen last van hebben. Dat maakt handhaven best een grote uitdaging!
Als wij inzoomen op specifiek het veiligheidsdomein en een parallel trekken met de Plan-Do-Check-Act-cyclus, dan snappen wij de importantie van controleren en checken. Immers: als Plan de analyse-, plan- en planningsfase is, en we bij Do de maatregelen implementeren, dan kan je niet bij Act gaan bijstellen en de cyclus opnieuw in werking zetten, zonder te weten of het werkt. Het systeem kan niet zonder Check. En voor de maximale effectiviteit van de maatregelen is het goed als de controle systematisch is. Dus gepland en niet bekend bij de massa.
En ook nog eens inspelend op de actualiteit. Dus ook op het te verwachten voorspelbare gedrag van mensen. Want toezicht is gehaat en geliefd. En bij de crimineel zijn de toezichthouders in ieder geval niet geliefd. Die doet er alles aan om aan ons toezicht te ontkomen en onzichtbaar te blijven. Daarom moeten de politiefunctionaris, de boa, de cyberspecialist, de beveiliger en vele andere experts in het veiligheidsdomein keer op keer rekening houden met sabotage van het systeem. Zij moeten leren denken ‘vanuit de kaders van de saboteur van het systeem en in toekomstige mogelijkheden’.
Meer blogs van Richard B. Franken
Richard B. Franken RAN is Directeur van Franken Security Solutions. Daarvoor was hij directeur bij van Aetsveld, The Hague
Security Delta, Trigion en Hoffmann bedrijfsrecherche.
Volg Security Management op LinkedIn