Cameratoezicht is aan vele regels gebonden, maar biedt nog voldoende ruimte om hiervan gebruik te maken tijdens onderzoek. Zo bleek weer eens bij de vermissing c.q. diefstal van retourmaterialen.
Ondanks strenge regels is cameratoezicht goed inzetbaar om diefstal op te sporen
Bij een bouwbedrijf werd sinds een aantal maanden geen afvoer van ‘oud’ koper meer geregistreerd. Men vermoedde dat een medewerker afvoer restmaterialen, waaronder ‘oud’ koper, hiervoor verantwoordelijk was.
Stortplaats voor ‘oud’ koper voorzien van bewakingscamera’s
Op het terrein van dit bouwbedrijf was een stortplaats gecreëerd waar de afvalcontainers stonden, waaronder die van het ‘oud’ koper. Deze plek was afgesloten met een hek en voorzien van bewakingscamera’s. Verder waren ook de in- en uitgang van het terrein voorzien van camera’s. Het toegangshek kon worden geopend met een toegangspas en bij het uitrijden ging het hek open bij benadering van het hek door over een gesloten circuit in het wegdek te rijden.
Bewakingscamera’s gesaboteerd
Na administratief onderzoek en het terugkijken van de beelden bij de afvalstortplaats, kon niet worden vastgesteld hoe de ontstane tekorten waren ontstaan. De camera’s bij de afvalstortplaats bleken te zijn gesaboteerd (weggedraaid) en de beelden waren dus onbruikbaar.
Ongezien naar binnen
Vergeten was echter dat er ook camera’s hingen bij de in- en uitgang van het bouwbedrijf. Daarop was te zien dat de bewuste medewerker in het weekend het toegangshek opende. Niet met gebruikmaking van zijn toegangspas (slim hoor), maar door een ijzeren plaat voorzien van een touw onder het hek door te schuiven. Daardoor werd het circuit geactiveerd en leek het alsof er een auto voor het hek stond om uit te rijden. Het hek ging open en de medewerker kon met zijn voertuig naar binnen rijden, zonder te worden geregistreerd.
Camera’s heimelijk opgehangen
Vervolgens was te zien dat de medewerker rechtstreeks naar de afvalstortplaats reed, waar zijn auto buiten beeld raakte. Op basis van deze bevindingen zijn er vervolgens heimelijk camera’s opgehangen bij de afvalstortplaats en werd gewacht op een nieuw moment. Dit liet niet lang op zich wachten, want na twee weken was het al bingo. Dezelfde modus operandi werd toegepast, maar nu waren er ook beelden van de diefstal vastgelegd.
Na de medewerker te hebben geconfronteerd, bekende hij al geruime tijd op deze wijze ‘oud’ koper te stelen en de opbrengst voor leuke privézaken te gebruiken.
Tips ter verbetering
De volgende aangetroffen omstandigheden bleken voor verbetering vatbaar:
- Geen sabotage-alarm op de camera’s.
- Geen of onregelmatige controle op uitvoering werkzaamheden van medewerker bij de afvalstortplaats.
- Toegangshek zeer eenvoudig te saboteren.
- Geen cameraplan aanwezig.
De kans op incidenten is verkleind
Punt 1 dient nog te worden gerealiseerd, maar de punten 2, 3 en 4 zijn al verbeterd en aanwezig waardoor de kans op incidenten is verkleind.
Ton Bok is particulier onderzoeker bij Signum Interfocus
> Klik hier voor meer blogs van Ton Bok
> Kijk ook op de speciale overzichtspagina over cameratoezicht