Veel gelezen worden de vaak verrassende praktijkcases in de rubriek Jurisprudentie. Rob Poort laat al jaren zijn licht schijnen over de meest uiteenlopende zaken, waarin diefstal, fraude en ander onrecht – vaak met een arbeidsrechtelijke component – aan de orde komen. De top 3 van de eerste helft van dit jaar wordt gevormd door de volgende zaken.
Dure hotdogs
Een medewerkster van een Hema-filiaal wordt ontslagen wegens diefstal van hotdogs. De kantonrechter acht het ontslag terecht. In deze zaak blijkt maar weer eens: diefstal blijft diefstal, ook al gaat het om relatief kleine bedragen. De werkneemster is er ook nog niet klaar mee en zal nog lange tijd last hebben van de registratie bij de Stichting FAD.
Beveiliger de cel in
Een beveiliger van een winkelcentrum pleegt seksuele handelingen met een minderjarig meisje dat daar ook werkt. Hij wordt veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, omdat hij zijn positie heeft misbruikt. De eis was 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van vijf jaar. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat de veroordeling tot gevolg heeft dat de beveiliger, die zijn baan door deze strafzaak al heeft verloren, geen Verklaring Omtrent Gedrag zal krijgen en niet meer als zodanig kan werken.
Gebruik camerabeelden toegestaan
Een werknemer heeft nogal wat materialen gestolen uit het bedrijfsmagazijn. Het bedrijf wil de kosten vergoed hebben van de gestolen spullen en het onderzoek door het recherchebureau. Ook in 2014 en 2015 waren spullen verdwenen. Dat de betreffende werknemer de dader zou zijn geweest, achtte de rechter niet bewezen. Overigens kun je wel vraagtekens zetten bij het beheer van dit wel erg open magazijn.
>> Meer uitspraken belicht door Rob Poort
Volg Security Management op LinkedIn