Elektronische toegangscontrole is gemeengoed geworden. Niet alleen bedrijven maar ook woningcorporaties, zorginstellingen en scholen passen deze vorm van toegangscontrole toe. Het elektronische toegangsmedium is steeds vaker in een broekzak of aan een keycord te vinden. Of dit nu met pasjes, badges of zelfs een mobiele telefoon is. Bas en Peter Heemstra nemen de lezer mee in de trends in toegangscontrole.
Ieder jaar stijgt de vraag naar slimme oplossingen, waarbij de badge én de deuren de autorisaties bevatten (Data on Card). Bedrijven willen ook steeds vaker de software extern onderbrengen om de eigen ICT-afdeling te ontlasten. Zelfs het MKB dat tien jaar terug nog geen brood zag in toegangscontrolesystemen vanwege de hoge aanschafkosten of ingewikkeld gebruik, ziet allengs meer oplossingen in de markt opkomen die beter passen bij hun eisen en budget.
Toegang via smartphone
Zoals het met de meeste hedendaagse techniek gaat, ontwikkelt ook de toegangscontrolemarkt zich verder. Dit gaat inmiddels zo snel dat bepaalde toegangsmediums vervangen worden door nieuwe technieken. Een van die technieken is bijvoorbeeld de mogelijkheid om veilig toegang te krijgen met een smartphone. Een autorisatie die je gemakkelijk op afstand kan vrijgeven, maar ook direct weer kan intrekken.
Waarom zou men bij een school of kantoorpand gezichtsherkenning willen gebruiken?
Toegangscontrole via gezichtsherkenning nog niet breed toegepast
Een andere oplossing is gezichtsherkenning, zoals men in films ziet of bij high-security-projecten. De reden dat dit een aantal jaar geleden nog niet breed toegepast kon worden, zat hem met name in het type toepassing. Waarom zou men bij een school of kantoorpand gezichtsherkenning willen gebruiken? Is dat niet onbetrouwbaar? Is dit niet in strijd met de AVG? Dat is toch een dure oplossing?
De antwoorden op die vragen waren enkele jaren geleden nog simpel te beantwoorden met ‘ja’. Zeker met de opkomst van de AVG was dit een exotische vorm van toegangscontrole die alleen voor heel specifieke toepassingen gebruikt werd.
Gezichtsscan omzetten in versleutelde code
Dankzij innovatieve technieken en oplossingen zijn anno 2021 steeds meer toepassingen beschikbaar. Een bedrijf uit Enschede is hier een goed voorbeeld van. Dankzij een foto die je kunt inscannen met je telefoon, kan een applicatie je gezicht direct omzetten in een versleutelde code. Deze code is alleen herleidbaar met een tool in de software. Je foto wordt dus niet daadwerkelijk gebruikt om je gezicht te herkennen, enkel de belangrijkste factoren van je gezicht worden in kaart gebracht en vervolgens naast elkaar gelegd met behulp van cijfers en formules. Het grote voordeel hiervan is dat de AVG dan niet van toepassing is.

Met behulp van een applicatie kan je gezicht direct worden
omgezet in een versleutelde code.
Gezichtsherkenning is minder gevoelig voor diefstal of duplica
Uniek toegangsmedium
De lange code die uit de applicatie komt, is niet herleidbaar tot persoonsgegevens. De applicatie is daarbij toepasbaar op bijna alle beveiligingscamera’s en kan gekoppeld worden aan toegangscontrolesystemen van derden. Het grote voordeel van deze oplossing is dat gezichtsherkenning een uniek toegangsmedium is. Een pas of badge kan men makkelijk overdragen waardoor er geen zekerheid is dat de drager ook de eigenaar is van het toegangsmedium. Met gezichtsherkenning is die zekerheid er wel. Een gezicht is uniek en dus is gezichtstechnologie minder gevoelig voor diefstal of duplicatie. Deze technologie zal in de toekomst breder kunnen worden toegepast.
De wetgever stelt gelukkig strenge eisen aan het opslaan van gegevens. Deze zijn met behulp van de juiste techniek goed te beveiligen en in de toekomst dus niet gevaarlijker voor onbevoegd gebruik dan een pas of badge.
> LEES OOK: Privacyrisico’s van gezichtsherkenning
Hosting van software
In een tijd van digitalisering is er ook meer vraag naar zogenaamde cloud-oplossingen. Het hosten van software door een andere partij wint dan ook steeds meer terrein (denk bijvoorbeeld aan Office 365- en Onedrive-oplossingen).
Bij toegangscontrole is dat dan ook niet anders. Hosting van de software biedt de klant een optie om de software onder te brengen bij een derde partij zoals ACES. Enkele voordelen hiervan zijn het ontzorgen van de eigen ICT-afdeling, het permanent up-to-date houden van de software en het verlenen van ondersteuning op het moment dat dit nodig is. Daarbij is de software door middel van hosting ook beter toegankelijk buiten het bedrijfsnetwerk.
> LEES OOK: Van Lanschot gaat stem klant gebruiken ter identificatie
Thuiswerken stelt nieuwe eisen
Zeker in deze tijd van thuiswerken is het van belang dat de bevoegde medewerkers bij de software kunnen komen. Door middel van hosting kunnen dit soort diensten worden aangeboden aan de eindgebruiker en kan deze het toegangscontrolesysteem werkend en actueel houden.
> LEES OOK: Thuiswerken? Zo communiceer je veilig digitaal met elkaar
Beheer van de software uit handen geven
Een ander groot voordeel van het hosten van toegangscontrolesoftware is het beheer van de software door een externe partij. ACES heeft bijvoorbeeld meerdere gebruikers die van deze service gebruik maken en naast de software ook het beheer uit handen geven. Doordat ACES als verwerker van de gegevens ook de software kan beheren, is het beheer van sleutels en componenten ook op afstand mogelijk. Met name voor partijen als zorginstellingen of multifunctionele centra die niet de mogelijkheid hebben om een beheerder toe te wijzen voor de Toegangscontrole, kan dit een interessante oplossing zijn.
> LEES OOK: Toegangscontrole belangrijk om mensen en installaties te beschermen
Waarborgen met verwerkersovereenkomst
Het is van groot belang dat een verwerkersovereenkomst wordt opgesteld. De verwerker is ervoor verantwoordelijk dat de gegevens in de database van de eindgebruiker niet zomaar op straat komen te liggen. Door middel van een goede verwerkersovereenkomst kan de eindgebruiker in overleg met de verwerker aangeven welke gegevens toegankelijk zijn en welke niet. Door dit document kan de eindgebruiker waarborgen dat de oplossing en werkwijze voldoet aan de AVGOffline-standalone oplossingen.
Bedrijven met weinig deuren en werknemers zien vaker de toegevoegde waarde van toegangscontrole
MKB-markt groeit
Bij het MKB begint toegangscontrole ook aan populariteit te winnen. Bedrijven met weinig deuren en werknemers zien vaker de toegevoegde waarde van toegangscontrole. Daar waar het tien jaar geleden nog buiten bereik lag voor de meeste bedrijven, groeit het gebruik in dit marktsegment de laatste jaren sterk.
> LEES OOK: Slimme technologie maakt match beveiligingsservices belangrijker
Aanschaf snel terugverdiend door lagere gebruikerskosten
Door de opkomst van offline draadloze componenten zijn de prijzen van dit soort systemen in lijn met mechanische oplossingen. Vaak ligt de aanschafwaarde van een elektronisch offline systeem iets hoger dan een mechanisch systeem, maar kan dit terugverdiend worden door een efficiënter en eenvoudiger gebruik in de jaren na aanschaf. Een bijkomend voordeel is dat veel bedrijven ook gebruik kunnen maken van goedkopere tags of zelfs een smartphone. De gebruikskosten van een offline toegangscontrolesysteem liggen daardoor veel lager dan de kosten voor het bijmaken van mechanische sleutels.
> LEES OOK: Contactloze toegangscontrole via biometrie
Altijd actueel
Daarbij is de borging van de veiligheid van het offline standalone toegangscontrolesysteem ook veel hoger aangezien dit systeem altijd actueel is bij verlies of diefstal van sleutels. Op deze markt ziet ACES in ieder geval dat leveranciers overstappen van dure eenmalige softwarepakketten naar oplossingen met een abonnementsvorm of prijs per wijziging. Dit houdt in dat de eerste initiële aanschafprijzen van toegangscontrolesystemen steeds lager worden en de kosten beter verdeeld worden over de gebruiksperiode.
Tevens is er geen noodzaak meer voor de aanschaf van servers en standalone pc’s om gebruik te maken van dit soort pakketten. Bovendien kan men met offline standalone toegangscontrolesystemen ook meer gebruik maken van beheer door middel van een tablet of smartphone. Dit draagt wederom bij aan het kostenbesparende karakter wat gewenst is in dit segment van de markt.
Tekst | Bas Heemstra en Peter Heemstra, werkzaam bij ACES Nederland
– In 5 stappen naar een passend toegangscontrolesysteem
– De kansen van cloud-based toegangscontrole
– AREA071 verleent toegang via de cloud
Volg Security Management op LinkedIn