Laatste update: 16 augustus 2016 Gevaren herkennen en opsporen, productieprocessen ondersteunen, gevoelige gebieden en objecten beveiligen, alarmverificatie, beschermen tegen inbraak, diefstal en vandalisme: er zijn talloze toepassingsmogelijkheden voor videobeveiliging. Magnus Ekerot, sinds kort de CEO van Mobotix geeft hier zijn visie over de trends in videobeveiliging.
Krachtige videotechniek is tegenwoordig een basisvoorwaarde voor beveiligingsoplossingen. De toepassingsmogelijkheden worden steeds veelzijdiger en eisen meer van de systemen. Wat opvalt: het merendeel van de momenteel geïnstalleerde videobeveiligingssystemen is verouderd. Zo’n 70 procent van alle installaties is nog gebaseerd op analoge technologie.
Men loopt snel tegen de grenzen van analoge systemen
Hoewel verschillende standaardtoepassingen met dergelijke installaties kunnen worden afgedekt, loopt men in veel gevallen al snel tegen de grenzen van de analoge systemen aan. Er zijn talloze redenen die pleiten voor netwerkcamera’s.
Netwerkcamera kan verder weg bij de beveiligde zonde
Netwerkcamera’s hebben hogere beeldkwaliteit
De meest duidelijke verbetering waarvan gebruikers profiteren, is de aanzienlijk hogere beeldkwaliteit; zelfs onder moeilijke omgevingsomstandigheden. De lichtgevoeligheid is bij 5 megapixel camera’s maar liefst zo’n vier keer hoger dan bij camera’s met een 3 megapixel-sensor. Dat levert ook bij slecht weer of in het donker beduidend betere beelden met meer details op. Een ander voordeel is dat betere sensortechniek in combinatie met voorbewerking van beeldopnames in de camera zelf resulteert in videostreams met een snelheid tot 30 beelden per seconde.
Tenslotte kunnen netwerkcamera’s met een hogere beeldkwaliteit ook beter inzoomen. Dat leidt niet alleen tot beelden met nauwkeurigere details, maar maakt ook cameraposities mogelijk die verder van de te beveiligen zones zijn verwijderd. Gebruikers profiteren op die manier van een hogere flexibiliteit bij de planning en installatie van hun videobeveiligingssysteem.
Klanten willen toegevoegde waarde middels software
Klanten willen niet alleen maar krachtigere hardware. Bij netwerkcamera’s vragen zij naar extra toegevoegde waarde in de vorm van software. Nieuwe cameramodellen zijn daarom uitgerust met een sensor voor geïntegreerde bewegingsanalyse. Deze makkelijk te configureren videosoftware, registreert doelgerichte bewegingen van personen en objecten, terwijl alle niet-relevante veranderingen in het bewakingsgebied worden genegeerd.
Zodra de camerasoftware wordt geactiveerd, start de analyse in het gedefinieerde beeldgebied. Indien zich een persoon of voertuig door het zichtveld beweegt, activeert de sensor automatisch een alarmfunctie via de camera. Dat kan een video-opname, een telefonische oproep, een e-mail, een sms of een andere vooraf gedefinieerde actie zijn. Niet-relevante veranderingen in het beeld, zoals sneeuw, regen, bewegingen van wolken en bomen, of licht en schaduw, worden genegeerd.
Daardoor is het aantal foutieve alarmen met circa 90 procent te verminderen. Dat betekent ook dat er aanzienlijk minder tijd nodig is voor het beoordelen van de geleverde opnamen. Tegelijkertijd kunnen gebruikers – met name bij systemen met veel aangesloten camera’s – aanzienlijk op bandbreedte en daardoor op kosten besparen. Zo’n intelligente oplossing voor bewegingsherkenning en -analyse maakt videobeveiliging daarom zowel slimmer als goedkoper.
Marketinggegevens verzamelen met camera’s is populair in de detailhandel
Videobeveiliging kan ook marketingegevens verzamelen
Ook het verzamelen van marketinggegevens, vooral populair in de detailhandel, is met oplossingen voor videobeveiliging tegenwoordig mogelijk. Via welke ingang gaan op een dag hoeveel personen naar binnen en naar buiten? Welke schappen in een winkel oefenen deze maand de grootste aantrekkingskracht uit op het publiek?
Tot nu toe was voor dergelijk onderzoek een aparte installatie nodig met telsystemen, beoordelingssoftware en geschikte computers. Inmiddels zijn er toepassingen met de combinatie van ingebouwde videoverwerking en -analyse in de camera. Deze kan zowel personen als objecten volgen en statistische gegevens verzamelen.
Heatmaps geven aan waar de meeste beweging plaatsvind
Hiervoor worden bewegingskaarten (heatmaps) aangemaakt en worden tellijnen in het beeld geëvalueerd. De camera registreert hoe vaak een tellijn binnen een bepaalde periode wordt overschreden. Op een heatmap worden de gebieden waar de meeste bewegingen plaatsvinden met kleuren weergegeven. De resultaten van die observaties worden in de camera opgeslagen en zijn via verschillende interfaces te exporteren.
Een winkelier kan zo op maat gemaakte rapporten (met zowel klantentellingen als heatmaps) samenstellen en die volledig automatisch per e-mail naar zich toe laten sturen. Een belangrijk aspect met betrekking tot gegevensbeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens van medewerkers en klanten: er wordt alleen metadata gebruikt en verzonden.
De vraag naar toegevoegde waarde groeit
Toepassingen worden complexer en veeleisender
De actuele trend bij beveiligingsoplossingen laat dus zien dat toepassingen zowel complexer als veeleisender worden. Bovendien groeit de vraag naar meer toegevoegde waarde. Daar is alleen op in te spelen met nieuwe generatie slimme netwerkcamera’s. Mobotix ontwikkelt deze vanuit een platformgedachte en een decentraal concept, om in brede zin rekening te houden met de veranderende eisen die gebruikers stellen aan een toekomstbestendig beveiligingssysteem.
Zo zijn er al cameramodellen met de eenvoudige mogelijkheid om lensunits te vervangen en zo voor veel toepassingen te gebruiken en aanpasbaar voor veranderende omgevingsomstandigheden. In plaats van een extra of nieuwe camera te moeten kopen, in het netwerk te integreren en te installeren, blijft zo’n camera in de toekomst altijd te modificeren.
Haal rendement uit gedane investering
Bijvoorbeeld door dezelfde camera voor gebruik in het donker uit te rusten met één nachtsensormodule, in plaats van één van de daglenzen. Daardoor kan een bedrijf meer rendement halen uit de al gedane investering en vanwege het amper benodigde onderhoud tevens besparen op de totale beheerkosten van zijn videobeveiligingssysteem.
Dit blog schreef Magnus Ekerot, CEO van Mobotix
> Lees ook Hoe kies je de juiste beveiligingscamera?
> Lees ook Hoe beveilig je een beveiligingscamera?