De uitgaven aan veiligheidszorg zijn in Nederland van 2002 tot 2008 met gemiddeld ruim 6 procent per jaar gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
Daarmee stijgen de uitgaven voor veiligheidszorg bijna anderhalf keer zo snel als het bruto binnenlands product, stelt het CBS. In 2008 werd bijna 11 miljard euro uitgegeven aan veiligheidszorg, dat was in 2002 nog 7,5 miljard euro.
De grootste activiteit in de veiligheidszorg is preventie (44 procent), gevolgd door opsporing (26 procent) en uitvoering (19 procent). De uitgaven stijgen het sterkst – jaarlijks gemiddeld meer dan 8 procent – bij berechting, straffen en slachtofferhulp. Samen waren deze activiteiten goed voor een kwart van de uitgaven. De uitgaven aan opsporing, vervolging, en ondersteuning van verdachten en daders bleven achter bij de gemiddelde groei.
De politie neemt 40 procent van de uitgaven voor veiligheidszorg voor haar rekening. Daarna volgen de Dienst Justitiële Inrichtingen, beveiligings- en opsporingsbedrijven (elk 17 procent) en het Openbaar Ministerie en de rechtspraak (samen 8 procent van het totaal).
De grootste financieringsbronnen van de veiligheidszorg zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken (40 procent) en het ministerie van Justitie (31 procent). Bedrijven en huishoudens financierden 14 procent.