In een vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland staat dat de georganiseerde misdaad op grote schaal geld witwast via vakantieparken. “Lokale overheden werpen nauwelijks barrières op tegen criminele investeerders door een gebrek aan kennis en capaciteit. Ze kijken bovendien alleen naar de voordelen van toerisme”, meldt de Telegraaf.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het RIEC Oost-Nederland, maakt zich zorgen over de relatief simpele wijze waarop de georganiseerde misdaad via vakantieparken geld kan witwassen. “Vakantieparken kennen een enorme dynamiek en vormen een ideaal object voor criminelen, die soms ook zelf parken runnen. Aanleiding voor het onderzoek waren zorgwekkende signalen over investeringen door criminelen.”
> LEES OOK: Versterking ondernemers in de strijd tegen georganiseerde misdaad
Ondermijning
Witwassen is volgens CCV-adviseur Lienke Hutten niet de enige vorm van criminaliteit op vakantieparken. In een uitzending van EenVandaag vertelt ze over de verschillende vormen van ondermijning op vakantieparken: “Drugshandel, drugsproductie, rondtrekkende mobiele bendes die daar verblijven, illegale prostitutie, arbeidsuitbuiting. Eigenlijk zien we daar heel veel vormen van ondermijning.”
> LEES OOK: Strategisch Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit (SKC) van start gegaan
Barrièremodel Ondermijning op vakantieparken
Onlang presenteerde Hutten het nieuwe barrièremodel Ondermijning op vakantieparken. Het barrièremodel brengt de wereld achter de casus, de daders en de delicten in kaart. Er wordt gekeken naar de achterliggende fenomenen. Denk bijvoorbeeld aan mensenhandel, witwassen, hennepteelt, vastgoedfraude of milieucriminaliteit. In het barrièremodel zijn ook de gelegenheidsstructuren inzichtelijk gemaakt. Dat maakt preventieve interventies en repressieve maatregelen mogelijk.
> LEES OOK: Veiligheidsbranche wil samenwerken in strijd tegen misdaad en ondermijning
Landelijke aanpak
Volgens burgemeester Marcouch speelt de problematiek niet alleen in Oost-Nederland. In de Telegraaf pleit hij dan ook voor een landelijke aanpak. Daarbij is volgens Hutten bewustwording bij gemeenten een aandachtspunt. “Ik denk dat de bewustwording bij sommige gemeenten nog wel vergroot kan worden. En juist ook die samenwerking met andere partners, zoals de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat zorgt ervoor dat je het gehele plaatje vanuit verschillende kanten kunt belichten om een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen.”
Bron: hetccv.nl
Volg Security Management op LinkedIn