De Olympische Spelen in Parijs zijn begonnen. In een tijd waarin de verschillen tussen mensen steeds groter lijken te worden, zijn dit soort evenementen des te belangrijker. De Olympische Spelen brengt mensen samen, levert economisch veel op én kan sociale veranderingen teweeg brengen. Dat neemt echter niet weg dat er veel cybersecurity risico’s om de hoek komen kijken; de Olympische Zomerspelen in Tokyo had last van maar liefst 450 miljoen cyberaanvallen. Wat kunnen we leren van incidenten uit het verleden? En hoe kunnen we ons ertegen beschermen?
Steven Maas, Sales Director Data Security Benelux bij Thales
De Olympische Spelen, FIFA World Cup en NBA Championship hebben één ding gemeen: ze zijn een populair target geworden voor cyberaanvallen. Dit komt doordat grote evenementen steeds afhankelijker worden van een digitale infrastructuur voor het beheren van evenementdata. Denk hierbij aan digitale tickets en online communicatie. Eerdere phishing-aanvallen tijdens de Olympische Spelen en FIFA World Cup laten zien hoe belangrijk het is om bewust te zijn van de digitale veiligheidsrisico’s. De verwachting is dan ook dat het aantal cyberaanvallen in Parijs dit jaar zal toenemen ten opzichte van Tokyo. Dit komt mede doordat vandaag de dag slechts 22 procent van de tickets fysiek zijn. De rest van de mensen beschikt over een digitaal ticket. En al die digitale gegevens wekken de interesse van cybercriminelen.
> LEES OOK: Trends in technologie en cybersecurity: waakzaamheid geboden voor nieuwe risico’s
Het menu van de crimineel
Zo zijn Denial-of-Service-aanvallen op Europese reis-, sport-, entertainment-en goksites toegenomen met 89 procent ten opzichte van 2023. Tijdens de UEFA EURO 2024 werd duidelijk dat deze aanvallen veel problemen kunnen veroorzaken tijdens wereldwijde sportevenementen. Ze zijn vaak gericht op kritieke infrastructuur en diensten. Hiermee krijgen cybercriminelen toegang tot websites voor ticketverkoop en authenticatiesystemen. Daar komt bij dat criminelen kwaadaardige bots inzetten om het verkoopproces van tickets te verstoren. Hierbij worden technieken als credential stuffing en credential cracking ingezet om gebruikersaccounts over te nemen. Vervolgens worden deze overgenomen accounts gebruikt om tickets te kopen of persoonlijke informatie te stelen, wat uiteindelijk resulteert in financieel verlies van de eigenaar van het account en organisator van het evenement.
Genieten van sport met proactieve cybersecurity
Cybercriminelen blijven actief en proberen kwetsbaarheden te benutten voor allerlei doeleinden, van financiële winst tot politieke inmenging. Door deze tactieken te analyseren en te leren van incidenten uit het verleden, kunnen organisatoren de veiligheid en reputatie van internationale evenementen verbeteren. De inzet van identiteits- en toegangsbeheer is van essentieel belang om kritieke bedrijfsmiddelen op de juiste manier te beveiligen. Cybersecurity officials moeten zorgen voor een veilige onboarding en offboarding van deze beveiligingsmaatregelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een compleet plan klaarligt voor wanneer er een incident plaatsvindt. Zo weet iedereen hoe je hier op de juiste manier mee om moet gaan.
Extra laag bescherming
Ook high-speed encryptie speelt een grote rol in het beschermen van (live) uitzendingen tegen bijvoorbeeld Denial-of-Service-aanvallen. Het versneld versleutelen van data zorgt voor een extra laag bescherming, wat het moeilijker maakt voor kwaadwillende om het digitale verkeer te beïnvloeden. Het uiteindelijke doel is om een veilige omgeving te creëren zodat mensen ongestoord van de Olympische Spelen kunnen genieten.
Het belang van een goede beveiliging
Parijs 2024 belooft een enorm spektakel te worden, maar heeft met diverse risico’s te maken. Van cyberaanvallen tot klimaatactivisten en protesten tegen de overheid. Als de organisatoren het evenement goed kunnen beveiligen, zal dat een wereld van verschil maken voor het publiek. De Olympische spelen zijn een symbool van harmonie en moet dat vooral blijven.
Volg Security Management op LinkedIn