Door Marcel van Duijn – De Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN) houdt op 18 november in Amersfoort haar Security Summit 2021. In een live opgenomen interview, afgenomen door journalist Charles Groenhuijsen, gaan bestuursvoorzitter Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en Armand van Bercheycke, directeur van SeSa Groep en inmiddels drie jaar Security Professional van het Jaar, in op de toekomstplannen van VBN.
Pieter-Christiaan is acht jaar bestuursvoorzitter van de VBN. Op de vraag hoe hij daar als voorzitter op terugkijkt, antwoordt hij spontaan: “Ik weet nog goed hoe ik begon en het voorzitterschap overnam van Geert van de Laar. Alhoewel de beveiligingsbranche mij niet vreemd was en is – ik ben ook nog reserveofficier bij de Koninklijke Marechaussee – stond ik ineens voor een groep hardcore professionals die iets van mij verwachtte.”
Kortom, er lag voor Pieter-Christiaan een enorme uitdaging. Onder zijn voorzitterschap trad er een verschuiving op en heeft hij samen met het bestuur vooral gewerkt aan kennisoverdracht, interactie met de leden en het organiseren van events. Zo was de eerste Security Summit volgens hem een mega-succes. “Ik ben gedurende die acht jaar de wereld van de security veel beter gaan begrijpen”, verduidelijkt hij. De securitybranche heeft zich volgens hem min of meer ontwikkeld vanuit de fysieke beveiliging als objectbeveiliging en meldkamerachtige zaken naar een veel bredere vorm van security. “De grootste uitdaging zit naar zijn mening in het verbeteren van digitale veiligheid.”
Profiel VBN
De VBN telt ruim 350 beveiligingsspecialisten. Deze zijn werkzaam bij toonaangevende organisaties in Nederland uit sectoren als overheid, vitale infrastructuur, zorgsector en zware industrie. Regelmatig komen de leden bijeen op voor het vakgebied interessante locaties, zoals industriële complexen, onderzoekslaboratoria en meldkamers. Behalve een rondleiding worden tijdens deze gelegenheden lezingen gegeven over actuele kwesties en de nieuwste managementstrategieën. Ook is er altijd ruim de gelegenheid om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Leden kunnen doorgaans kosteloos deelnemen aan dergelijke bijeenkomsten.
De VBN stimuleert ook actief kennisuitwisseling binnen zogenoemde themagroepen. Het lidmaatschap staat open voor professionals uit de vraag- en aanbodmarkt. Een verzoek om lid te worden, kan worden ingediend op www.devbn.nl.
Hoe bestuur je een vereniging tijdens de pandemie
Tijdens de pandemie kreeg de VBN het zoals vele andere organisaties moeilijk. Hoe bestuur je een vereniging tijdens de pandemie? Pieter-Christiaan: “Wij bestaan bij de gratie van onze leden. En die wil je boeien en dat kan niet met een pandemie.” Het is een vereniging van regiobijeenkomsten waar regiovoorzitters eigentijdse securityvraagstukken aan de orde stellen en waar de interactie heel belangrijk is. Hij noemt als voorbeeld een tender met cybersecurityvragen waar je via een assessment binnen het professionele netwerk de juiste specialisten weet te vinden. Tijdens de pandemie lagen de verenigingsactiviteiten ineens stil. De interactie tussen de beveiligingsspecialisten is dan ook zeer belangrijk.”
Nu is het belangrijk de dagelijkse service weer te hervatten. “Er is een laundrylist, prioriteiten die we weer gaan oppakken. Denk aan de komende Security Summit. De VBN kijkt ook naar publiek-private samenwerking met diverse partijen. Zo trekt de vereniging samen op met de particuliere beveiligingsverenigingen in Nederland.”
> TIP: Kom naar de Security Summit op 18 november 2021
Gelijkgestemden die elkaar in informele setting ontmoeten
Armand van Bercheycke geeft zijn visie op de vraag hoe hij als ondernemer kijkt naar de VBN. Hij legt uit dat de VBN een vereniging is waar professionals elkaar als gelijkgestemden in een informele setting kunnen vinden. Problemen oplossen gaat sneller binnen een vereniging waarin je elkaar kent dan dat je daar een persoon of een partij van buitenaf bijhaalt. Daarbij is het op een informele manier met elkaar in contact komen ook belangrijk.
Er komen veel hedendaagse onderwerpen op de vereniging af. Armand denkt dat de VBN in de toekomst verder kan groeien, maar dan moet er wel een verjongingsslag plaatshebben. “Het is belangrijk te kijken hoe we verder gaan met thema’s waarmee een begin is gemaakt door de vakgroepen. Maar dat is vooral een taak van het bestuur. En als voorzitter van de Nationale Denktank Integrale Beveiliging (NDIB) gaan wij actuele security-onderwerpen verder onderzoeken en belichten. Voor wat betreft innovatie gebeurt er heel veel. Het gaat om anticiperen op onder meer de zware criminaliteit, de ondermijning van de maatschappij, terrorisme, activisten en verharding. We moeten nu naast politici en andere hoogwaardigheidsbekleders ook wetenschappers gaan beveiligen.”
opleidingen
Er ligt volgens Armand een taak om hier met opleidingen adequaat op in te springen, met onder andere de nieuwste innovatieve technieken als dronetechnologie. Denk ook aan het opleiden van beveiligingsmonteurs. “We bieden HBO+ – opleidingen aan op het niveau van het tegengaan van radicalisering en terrorisme. Daarbij is het van belang om politiemensen en zeker ook de boa’s goed op te leiden en weerbaar te maken. Zij krijgen vanuit hun professie veel te maken met agressie. Gelukkig worden boa’s inmiddels als geheel volwaardig gezien.”

V.l.n.r.: Armand van Bercheycke, directeur van SeSa Groep, bestuursvoorzitter VBN Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en Charles Groenhuijsen, journalist.
Verjonging via young professionals
De securitywereld is sterk aan verandering onderhevig. Hoe gaat de VBN daarmee om? Pieter-Christiaan heeft ook als visie dat de VBN zal moeten inzetten op verjonging, de zogeheten young professionals binnen haar leden, waardoor er nieuwe ideeën ontstaan. Het is uiteindelijk een beroepsvereniging die behalve uit securityprofessionals van grote bedrijven ook uit veel vertegenwoordigers van kleinere specialistische bedrijven bestaat. Het voordeel is, ten opzichte van bijvoorbeeld grote concerns, dat in kleine ondernemingen innovaties veel sneller tot stand komen. Een-, twee- of vijfpitters zijn gedwongen om mee te gaan met de trends. Dat is niet te vergelijken met grote ondernemingen als bijvoorbeeld Siemens, waar processen langzamer verlopen.
> LEES OOK: SeSa Groep Kenniscentrum Security & Safety: uniek samenwerkingsverband
Samen optrekken met de overheid
VBN zet ook in op publiek-private samenwerking. “We laten zien waar we als vereniging voor staan.” Dat betekent samen optrekken via bijvoorbeeld rondetafelsessies met andere verenigingen en de overheid waardoor VBN zich met andere partijen kan versterken. “We spreken dezelfde taal. Ondernemingen zijn slagvaardiger dan de overheid en zien ook andere ontwikkelingen in de samenleving. Zij geven die kennis door aan de overheid maar die bedrijven krijgen daar (naar verhouding) weinig van de overheid voor terug. De vereniging profiteert daarvan en kan laten zien waar deze voor staat”, aldus Pieter-Christiaan.

Pieter-Christiaan: “Bedrijven krijgen (naar verhouding)
weinig terug van de overheid.”
Wisselwerking tussen particuliere beveiliging en overheid kan beter
Op de vraag hoe om te gaan met bijvoorbeeld een logge overheid, antwoordt Pieter-Christiaan gedecideerd: “De wisselwerking is een item. Beveiligingsprofessionals van bijvoorbeeld Trigion stellen zich actief op door bijvoorbeeld in de wijken rond te rijden en kentekens te registreren. Zij krijgen daar naar verhouding weinig van de overheid voor terug. Je mist daarmee de wisselwerking.” Dat kan volgens hem duidelijk beter en daar ligt dan ook een uitdaging.
Oplossing voor ondermijning van de maatschappij
De ondermijning van de maatschappij wordt een steeds groter probleem. Criminele organisaties vestigen zich in grote aantallen in Nederland. De overheid heeft hier te weinig oog voor. Hoe zou je dat als VBN kunnen aanpakken? Armand is de mening toegedaan dat de wetgeving moet worden aangepast. Criminologen komen na onderzoek tot de conclusie dat langer straffen geen oplossing is. “Dat kan zo zijn, maar hoe langer je een crimineel wegzet, hoe minder hij kan doen. Daarbij is het afpakken van crimineel vermogen ook een belangrijk item.”
Niet alles benaderen met repressie maar juist met preventie
Opvoeding van de jeugd
Pieter-Christiaan meldt dat de VBN de komende jaren meer inzet op voorlichting. De boodschap zal zijn: niet alles benaderen met repressie maar juist met preventie. Begin bij de opvoeding van de jeugd, thuis en op school. Daarmee kun je mogelijk ronselen in wijken tegengaan. Eén euro aan preventie uitgeven, is goedkoper dan vele euro’s besteden aan onderzoek, opsporen, berechten, vastzetten en re-integratie. Het is van belang de jeugd actief te benaderen. Want preventie is niet direct een taak van Justitie.
Thema’s voor de toekomst
Belangrijke thema’s van de VBN voor de komende jaren zijn: pre-employment screening en insider threat. Dit zijn ontwikkelingen waar de beroepsgroepen meer aandacht voor hebben. Pre-employment screening is een integriteitseis en achtergrondcheck voordat je bij een werkgever in dienst mag treden. Alle banken en financiële instellingen stellen een pre-employment screening momenteel verplicht. Deze aanpak zou voor veel bedrijven interessant kunnen zijn.
Insider threats zijn dreigingen die komen van mensen binnen de organisatie. Dat kunnen bijvoorbeeld werknemers, voormalige werknemers, contractanten of zakelijke relaties zijn, die informatie hebben over de veiligheidspraktijken, data en computersystemen van een organisatie. Ook daar gaat de VBN aandacht aan besteden.

“Eén euro aan preventie uitgeven, is goedkoper dan vele euro’s besteden aan onderzoek, opsporen, berechten, vastzetten en re-integratie”, aldus Pieter-Christiaan.
Rol sociale media
Er is veel discussie gaande via de sociale media. Armand meldt dat handhavers en bestuurders daar vaker last van hebben. Er zijn burgers die zich verzetten tegen de overheid. Daarbij zijn er volgens Armand statelijke actoren actief. Denk aan tendentieuze berichtgeving uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Als aan de betrouwbaarheid van de berichtgeving van de NOS wordt getwijfeld, is dat zorgelijk. Je kunt je afvragen of het herstellen van de balans in sociale media een taak is van de overheid. Er is veel valse berichtgeving, stemmingmakerij. Je moet als burger weten welke bronnen betrouwbaar en onafhankelijk zijn. Pieter-Christiaan vraagt zich af hoe de open source intelligence (sociale media) en human intelligence beter kunnen worden ingezet om bij te dragen aan de veiligheid in de samenleving. Waar moet je op sturen? Wat zijn de risico’s en waar ligt de balans? Is dit een taak van de overheid?
> U kunt het hele interview bekijken op You Tube
Security Summit 2021
Zowel Pieter-Christiaan als Armand kijken positief naar de komende Security Summit in Amersfoort: “De interactie is dan gelukkig weer echt op gang gekomen. De bezoekers gaan voldaan naar huis met de kennis die ze die dag hebben opgedaan. En ze weten wie te benaderen voor hun vragen. Daarbij hebben ze een nog beter (verenigings) gevoel gekregen!”
Programma Security Summit
Over enkele dagen, op 18 november, heeft de Security Summit plaats in de Rijtuigenloods te Amersfoort (van 9.00 tot 17.00 uur). Tijdens deze Security Summit 2021 komen toonaangevende sprekers aan het woord. VBN biedt 18 november haar leden de zichtbare extra service waar ze voor staat. “Het is een niet te missen congres voor de vakbekwame securityprofessional. Kennis ontvangen, netwerken en bijdragen…”, aldus het bestuur. De rode draad van het programma is verleden, heden en toekomst. Wat hebben we geleerd? Waar hebben we nu mee te maken? Wat zal de toekomst ons brengen als het gaat om veiligheid? Tijdens en na het congres is er genoeg mogelijkheid om te netwerken met huidige en toekomstige security-experts. Sprekers zijn onder anderen:
- Jaya Baloo, Chief Information Security Officer (CISO) van Avast
- Carlo van de Weijer, directeur van het nieuw opgezette Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute EAISI en General Manager Eindhoven AI Systems Institute aan de Technische Universiteit Eindhoven
- Erik de Jong, Information Security Professional voor Fox-IT
- Gert van Beek. Ten tijde van de ontvoering van de heren Heineken en Doderer in november 1983 was Gert van Beek chef van het Bureau Zware Criminaliteit van de Amsterdamse politie. Van Beek, inmiddels gepensioneerd, beschrijft de drie uiterst spannende weken van de ontvoering
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Tekst | Marcel van Duijn
Foto’s | Thessa de Bree