Om de veiligheid in Nederland ook in 2030 te waarborgen, moet de verhouding tussen overheid en private sector in het komende decennium grondig worden herzien. Dat schrijft de Nederlandse Veiligheidsbranche in de deze week gepubliceerde ‘Visie op particuliere beveiliging 2030’. “De overheid blijft leidend, maar wij kunnen en willen meer doen.”
“Een jaar of twintig geleden ging het roer om bij het toenmalige kabinet. Burgers, bedrijven en overheid moesten gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen. De afgelopen jaren is echter niet altijd even daadkrachtig consequent invulling gegeven aan dat uitgangspunt”, schrijft Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche in zijn Voorwoord van de ‘Visie op particuliere beveiliging 2030’. De beleidsvisie is volgens Van der Steur een pleidooi om in het nieuwe decennium de daad nu echt bij het woord te voegen. Niet steeds te vervallen in domeindiscussies tussen overheid en bedrijfsleven, maar samen te werken aan praktische oplossingen.
Professionalisering van de branche
Om de komende jaren daadwerkelijk meer te kunnen doen, focust de Nederlandse Veiligheidsbranche zelf op een aantal zaken. Zo wordt allereerst ingezet op verdere professionalisering van de branche en zal de opleiding worden vernieuwd. Op deze wijze moet worden ingespeeld op de nieuwe eisen van de digitale samenleving, waarin mens en techniek elkaar aanvullen. Bovendien verwachten opdrachtgevers van beveiligers vaak een andere, bredere rol (hospitality).
Daarnaast is voor een arbeidsintensieve sector als beveiliging het beschikbaar hebben van voldoende mensen op de arbeidsmarkt de komende jaren de grootste uitdaging. Met het onderwijs wil de branchevereniging het vak daarom aantrekkelijk houden voor nieuwe aanwas. Tevens wil zij daarbij samenwerken met andere veiligheidssectoren, zoals defensie, politie, douane en gemeenten. Centrale inzet moet zijn om de mensen binnen te krijgen in het veiligheidsdomein en ze te behouden.
Concrete samenwerkingsagenda opstellen
Ook moeten de werelden van fysieke beveiliging en cybersecurity dichter bij elkaar zijn over tien jaar. Onder de vlag van VNO-NCW wil de Nederlandse Veiligheidsbranche met andere betrokken brancheorganisaties een concrete samenwerkingsagenda inrichten die tot veilige, integrale oplossingen voor gebruikers moeten leiden.
Tenslotte ziet de Nederlandse Veiligheidsbranche het als een belangrijke taak om opdrachtgevers ervan te overtuigen dat goede veiligheidszorg een prijs heeft en dat goedkoop vaak duurkoop is. Hiermee hoopt zij de neergaande prijzenspiraal waarmee de branche al jaren te maken heeft te doorbreken.
>> LEES OOK: Krappe arbeidsmarkt bedreigt groei PBO’s
Gewenste overheidsmaatregelen
In de beleidsvisie roept de Nederlandse Veiligheidsbranche de overheid op om een aantal maatregelen te nemen die van belang zijn om de beveiligingsbranche te faciliteren. Zo vraagt zij om een gelijke rechtsbescherming voor beveiligers en andere professionals die bij de veiligheidszorg betrokken zijn en voor het terugdringen van onnodige bureaucratie in procedures voor vergunningverlening aan bedrijven en toestemmingverlening voor de inzet van beveiligers.
Tevens pleit de branchevereniging voor maatregelen om zogenaamde cowboys in de markt minder kansen te geven. Met name door de opkomst van ZZP in Nederland wordt de beveiligingsmarkt inmiddels overspoeld met duizenden nieuwe vergunninghouders die zich als zelfstandige laten inhuren door andere beveiligingsbedrijven of via een platform op internet met anderen beveiligingsklussen aannemen. Koppeling van het Keurmerk Beveiliging aan de WPBR-vergunning zou daarom worden toegejuicht.
Tenslotte is het in de ogen van de veiligheidsbranche van belang dat de uit 1997 stammende Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) op korte termijn wordt gemoderniseerd en aangepast aan de veranderde wereld van particuliere beveiliging en -onderzoek en aan de huidige veiligheidssituatie.
Meer publiek-private samenwerking
De afgelopen jaren zijn talrijke publiek-private samenwerkingsverbanden gerealiseerd. Politie en OM kijken ook steeds vaker naar andere partijen om mee samen te werken. Ze zijn zich bewust dat het aangaan van samenwerkingsverbanden en allianties meer resultaat voor veiligheid oplevert. Maar binnen netwerken en samenwerkingsverbanden blijft het delen van data volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche echter één van de belangrijkste knelpunten. Met name de privacywetgeving maakt het moeilijk om op grote schaal informatie te delen. Daarom zou samenwerken in de komende jaren anders moeten: met bescherming van de (privacy)rechten van burgers, maar niet zoals nu vaak met de handen gebonden op de rug.
>> Lees alles over particuliere beveiliging
Einde onderscheid publiek en privaat
Het onderscheid publiek of privaat is in de praktijk niet meer onderscheidend voor de inzet van particuliere beveiliging, zo is te lezen in de beleidsvisie. Wel zorgt het onderscheid voor domeindiscussies tussen overheid en bedrijfsleven, die veiligheidsoplossingen in de weg kunnen staan. Een voorbeeld daarvan is de inzet van spotters bij de beveiliging van evenementen. Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche moet dit mogelijk zijn, mits er maar goede afspraken zijn met de politie.
De Nederlandse Veiligheidsbranche pleit ervoor om taken waarvoor geen gezagsbevoegdheden of bewapening nodig zijn uit te besteden aan particuliere beveiliging
En zo zijn er meer werkzaamheden en taken die door beveiligers kunnen worden verricht, in opdracht van de politie. Daarbij denkt de branchevereniging aan de zorg voor arrestanten, baliewerkzaamheden en het verwerken van aangiftes. Maar ook aan het opstellen van meetapparatuur voor snelheidsmetingen van voertuigen, het uitvoeren van alcoholcontroles en dergelijke. De Nederlandse Veiligheidsbranche pleit ervoor om deze taken waarvoor geen gezagsbevoegdheden of bewapening nodig zijn de komende jaren uit te besteden aan particuliere beveiliging.
Verhouding overheid en private sector herzien
“De toekomst voorspellen is altijd hachelijk. Toch nemen we geen groot risico als we ervan uitgaan dat de veiligheidsbranche in 2030 sterk zal zijn veranderd”, concludeert Van der Steur. “Er komen nieuwe dreigingen op ons af en de politie zal ook de komende tien jaar onvoldoende toegerust zijn om alle veiligheidsvragen van de samenleving adequaat te kunnen beantwoorden. Daarom is dit het moment om voor te sorteren op de veiligheidszorg van de toekomst. Ons voorstel is de verhouding tussen overheid en private sector grondig te herzien. De overheid blijft leidend, maar wij kunnen meer doen en wij willen meer doen. En we zijn ervan overtuigd dat de samenleving daaraan ook behoefte zal hebben.”
Bekijk de volledige ‘Visie op particuliere beveiliging 2030’
– “In beveiliging gaat het om kwaliteit”
– Bedreigingen en kansen in 2020
– Nieuwe wegen voor de veiligheidszorg
Volg Security Management op LinkedIn