De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) houdt te weinig rekening met de specifieke omstandigheden van evenementen- en horecabeveiliging. Met de regeling kunnen ondernemers hun werknemers tijdens de coronacrisis doorbetalen. Dit schrijft Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, in een brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Volgens de brancheorganisatie kunnen deze beveiligingsbedrijven, die geconfronteerd worden met een groot omzetverlies, hierdoor onvoldoende gebruik maken van de NOW-regeling. De Nederlandse Veiligheidsbranche vraagt het kabinet de regeling zodanig aan te passen dat met dit seizoensgebonden karakter rekening wordt gehouden.
>> LEES OOK: SECURITYPROFESSIONALS OVER DE GEVOLGEN VAN DE CORONACRISIS
- De ervaringen van Aad de Vries, directeur van SERIS.
- Piet van Egmond, manager Beveiliging & Crisismanagement van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
- De ervaringen van Michel de Jong, voorzitter van het ASIS Benelux Chapter en Head of Global Security bij COFRA.
Vergoeding van de loonkosten tot maximaal 90 procent
De NOW-regeling, die wordt uitgevoerd door UWV, is bedoeld om werknemers met een vast of een flexibel contract ook bij omzetverlies te kunnen doorbetalen. De regeling vergoedt tot maximaal 90 procent van de loonkosten.
Geen rekening gehouden met seizoenschommelingen
Het punt is echter dat de compensatie niet wordt gegeven voor zover de gemiddelde maandelijkse loonsom in de periode maart tot en met mei hoger is dan in januari van dit jaar. En juist in evenementen- en horecabeveiliging wordt van maart tot en met mei altijd gemiddeld een veel hogere omzet gerealiseerd dan in januari. Dan werken er ook veel seizoenkrachten (vast en tijdelijk), die er in januari nog niet zijn. Vaak zijn over de inzet van deze medewerkers al afspraken gemaakt.
Vergelijking maken met zelfde maanden in 2019
Een ander probleem dat de evenementen- en horecabeveiliging heeft met de NOW-regeling is dat ook bij het berekenen van de terugval in omzet te weinig rekening wordt gehouden met het seizoenskarakter van de bedrijven. Om de omzetdaling goed te kunnen beoordelen, vindt de Nederlandse Veiligheidsbranche dat dezelfde maanden in 2020 en 2019 moeten worden vergeleken.
Lees hier de brief die de Nederlandse Veiligheidsbranche heeft gestuurd aan minister Koolmees.
– Onbegrip bij beveiligers Schiphol over doorgaan van vluchten uit New York
– Beveiligingsbedrijven vragen soepelheid van minister Grapperhaus
– Beveiligingsbedrijven vragen banken om hulp
– “De impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche is enorm”
– Beveiliging wordt gezien als cruciale beroepsgroep