Het nieuwe jaar is lekker op gang, de nieuwjaarsborrels liggen al weken achter ons, en het is voor de meesten van ons weer ‘business as usual'. Desalniettemin wil ik u nog een goed 2010 toewensen.
En wie weet wordt 2010 voor de veiligheidswereld wel een historisch jaar. Aan de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Pieter van Vollenhoven zal het wat dat betreft niet liggen. Immers, hij maakt zich al jaren hard voor een Veiligheidswet en heeft er zijn zinnen op gezet deze nog dit jaar bij de Tweede Kamer of de minister van Justitie in te dienen.
Hoewel ik Van Vollenhoven door de jaren heen met enige scepsis heb gevolgd – met name in zijn tijd als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid had ik het idee dat hij vooral bezig was zijn eigen positie en territorium op te rekken – heb ik de afgelopen jaren toch wel respect voor hem gekregen. Niet alleen vanwege de wijze waarop hij met een aantal doorwrochte onderzoeken de OVV op de kaart heeft gezet, maar ook om zijn inhoudelijke visie op veiligheid. Ik heb bovendien een aantal presentaties van hem mogen bijwonen en daarin geeft hij keer op keer blijk van een gedegen kennis van en oprechte betrokkenheid bij de veiligheidsproblematiek.
De laatste keer dat ik hem hoorde spreken was onlangs tijdens de VPB-nieuwjaarsreceptie. In een met humor doorspekt verkort hoorcollege schetste de professor Risk Management de veranderde wereld van veiligheid, waarin sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen overheid en burgers. Maar over wat die verantwoordelijkheid precies inhoudt bestaat nog veel onduidelijkheid. Een wet – als referentiekader – waarin wordt vastgelegd hoe overheid, bedrijven en organisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de veiligheid te waarborgen kan hieraan volgens Van Vollenhoven een einde maken.
Moeten we in een tijd van deregulering zo'n nieuwe wet wel willen? Ik denk dat het geen kwaad kan. In de discussie over een Veiligheidswet wordt regelmatig verwezen naar de Arbowet, een wet die door het bedrijfsleven als lastig wordt ervaren – ‘het moet van de arbo'. Bedenk echter dat daardoor de arbeidsveiligheid de afgelopen decennia aanzienlijk is verbeterd. Misschien zeggen we over een paar jaar ook wel dat ‘het moet van de veiligheid', maar als Nederland daardoor veiliger is geworden, is dat alleen maar winst. Van Vollenhovens initiatief kan dan ook op mijn steun rekenen.
Arjen de Kort
Hoofdredacteur Security Management, adekort@kluwer.nl