De afgelopen jaren stonden een pandemie en de daarmee gepaard gaande gevolgen niet hoog op de prioriteitenlijst van hen die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfscontinuïteit. Immers, in het securitydomein zijn toch de meeste topics gerelateerd aan business continuity afkomstig uit wat we noemen de criminele invalshoek. De gebruikelijke scope varieert grofweg van fraude tot georganiseerde (en vaak ook ondermijnende) criminaliteit, cybercriminaliteit en terreur.
En zelfs bij de hedendaagse realistisch te noemen risico’s, moeten wij bij terreur en cybercriminaliteit nog aan de moderne verschijningsvormen wennen. En moeten we leren om te anticiperen op de snelheid van de ontwikkeling van die thema’s. Want dat de wereld op deze terreinen snel verandert, is een feit. Soms lijkt het dat niet alleen de economie inzakt, maar dat ook criminelen even pas op de plaats maken. Maar al snel blijkt dan dat dit bedrieglijk is, want ook nu slaan gewetenloze cybercriminelen toe. Crisis of niet. En vaak juist richting die personen of instanties die het momenteel zwaar hebben, zoals ouderen, zorginstellingen en farmaceuten. En waar het de risico’s van terreur betreft, heb ik het vermoeden dat wij momenteel in ‘een stilte voor de storm zitten’. Wij zullen dus waakzaam moeten blijven.
Waar het de risico’s van terreur betreft, heb ik het vermoeden dat wij momenteel in ‘een stilte voor de storm zitten'
Anders kijken naar risico’s
Betekent het dan voor zover we de impact van de huidige coronacrisis al kunnen overzien, dat wij vanuit securitymanagement anders naar risico’s zullen gaan kijken? Nieuwe risico’s die impact op de continuïteit van onze samenleving kunnen hebben?
Hier zijn al voorbeelden van, zo blijkt uit het recente nieuwsbericht dat veiligheidsdiensten eerder al waarschuwden voor een pandemie en de gevolgen daarvan. Toch is hier weinig mee gedaan, schrijft het NRC op basis van eigen onderzoek: “Al vanaf 2016 wordt in veiligheidsanalyses, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gewezen op het gevaar van pandemieën en het tekort aan intensivecare-bedden in zo’n periode. Met alle verdere gevolgen voor de maatschappij. Experts van RIVM, TNO, AIVD en NCTV schreven daaraan mee.”
>> LEES OOK: SECURITYPROFESSIONALS OVER DE GEVOLGEN VAN DE CORONACRISIS
Milieurampen ook als risico onderkennen
Geldt hetzelfde eigenlijk ook niet – zonder te willen doemdenken – voor de gevaren van een stijgende zeespiegel voor Nederland of een andere (milieu)ramp? Risico’s die ontstaan vanuit de natuur maar die soms ook nog door menselijk handelen te sturen zijn, zullen wij ook als risico’s met grote impact moeten onderkennen. Risico’s waar de bestaande theorieën voor risicomanagement ook op van toepassing zijn, zoals: denken in scenario’s (en het toekomstbestendig maken van die scenario’s), zorgen voor voldoende bewustzijn rond die (nieuwe) risico’s en creëren van draagvlak voor het nemen van de juiste maatregelen. Inclusief de daarbij passende budgetten en planningen. Risico’s waar wij – de mannen en vrouwen uit het veiligheidsvak – serieus werk van moeten maken. Lerend van actuele ervaringen en voor de goede zaak, namelijk de continuïteit en de kwaliteit van onze samenleving. Uiteraard zal de impact van de genoemde risico’s niet voor iedere organisatie hetzelfde zijn. De gemene deler is echter de factor mens, die cruciaal is én blijft in vele processen en voor de cohesie in onze samenleving. Daar moeten wij het met elkaar in ieder geval voor doen.
Securitymanagement nieuwe stijl wordt meer dan denken in ‘oude’ scenario’s. Want dit mag zich nooit meer herhalen!
Integrale risicomanagementbenadering
Laten wij daarom de grenzen van het securitydenken met elkaar als vakgenoten blijven oprekken. Immers, voorkomen is nog steeds beter dan genezen. En waar dat kan, zal dat onze benadering moeten blijven. Daar passen wellicht ook andere benaderingswijzen bij. Evenals andere veiligheids-ecosystemen, die nog meer gaan voor een integrale risicomanagementbenadering. Natuurlijk in samenwerking tussen (minimaal) de overheid, het bedrijfsleven en de maatschappij. Securitymanagement nieuwe stijl wordt meer dan denken in ‘oude’ scenario’s. Wat mij betreft de moeite van het proberen waard. Want dit mag zich nooit meer herhalen!
Richard Franken, strategisch adviseur veiligheid, directeur van Van Aetsveld en van Franken Security Solutions
– Onbegrip bij beveiligers Schiphol over doorgaan van vluchten uit New York
– Veiligheidsregio’s voorspelden tekort aan alles bij virusuitbraak
– Boetes voor negeren coronamaatregelen
– Coronavirus: van crisismanagement naar structureler risicomanagement
– Politie: minder misdaad, meer overlast en onrust door corona
– “De impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche is enorm”
– Beveiliging wordt gezien als cruciale beroepsgroep