Column Arjen de Kort Om te beginnen wil ik u een heel goed 2013 toewensen. Wat aan de late kant, maar niet minder gemeend en wel zo netjes. Te meer daar deze column in het teken staat van een ontwikkeling van de laatste jaren – en volgens sommigen zelfs van de laatste decennia – namelijk de verhuftering van de samenleving. Sinds de door oud-premier Balkenende aangezwengelde normen & waarden discussie staat dit onderwerp volop in de belangstelling, zeker in relatie tot de problematiek van agressie & geweld tegen hulpverleners. De afgelopen jaarwisseling kende op dat vlak weer talrijke incidenten (ruim 8000). Een teleurstellend resultaat gezien de speciale campagne in de aanloop naar Oud & Nieuw en het al sinds 2007 lopende programma Veilige Publieke Taak, gericht op terugdringing van agressie & geweld tegen hulpverleners.
Het recentelijk door de Nederlandse Veiligheidsbranche gepresenteerde onderzoek 'Veilige beveiligers' zoekt aansluiting bij dit programma. Het lezenswaardige onderzoek brengt de geweldsproblematiek tegen beveiligers gedetailleerd in kaart en maakt een vergelijking met andere beroepen. Zo blijken beveiligers (65%) qua slachtofferschap redelijk in de buurt te komen van de politie (73%), maar zij kunnen niet tippen aan de koploper: treinpersoneel (93%). Verder is het triest te moeten lezen dat 1 op de 10 beveiligers wekelijks met agressie & geweld wordt geconfronteerd. Maar in het licht van de genoemde verhuftering, waarbij 'onze' ego's botsen met alles wat neigt naar autoriteit, is dit niet vreemd. 'We' accepteren immers steeds minder te worden aangesproken op 'ons' gedrag en reageren dat af op degene die gewoon zijn werk doet. Soms is dat een conducteur, soms een beveiliger.
Voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche Laetitia Griffith pleitte er bij de presentatie van het onderzoek voor om agressie tegen beveiligers net zo zwaar te bestraffen als tegen hulpverleners en vraagt het openbaar ministerie om bij agressie & geweld tegen beveiligers zwaardere straffen te eisen. Het is begrijpelijk dat zij opkomt voor haar mensen, zeker daar waar beveiligers in het publieke domein werken. Maar verder is het volgens mij toch vooral de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een veilige werkomgeving van zijn werknemers te zorgen (Arbowet). En dan is er geen verschil tussen een beveiliger die wordt uitgescholden, of mijn collega die aan de receptie wordt geïntimideerd door een boze buurtbewoner die zich beklaagt over de parkeeroverlast van onze bedrijfsauto's. Dus werkgevers – ook in de beveiliging – pak uw verantwoordelijkheid.