Met wie neemt u contact op bij signalen van radicalisering? Wie van mijn organisatie moeten er kennis hebben over radicalisering? Hoe kan radicalisering worden voorkomen? Het antwoord op deze vragen staat in de vernieuwde handreiking Lokale Aanpak, te lezen als webdossier.
Extremistisch en terroristisch geweld blijft in de komende jaren in Nederland voorstelbaar, zoals blijkt uit het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. In alle delen van Nederland krijgen lokale professionals en gemeenten – van groot tot klein – met radicalisering, extremisme en terrorisme te maken.
> LEES OOK: Landelijk Crisisplan rondom extreem geweld en terrorisme
Gemeenten voeren de regie
Gemeenten en lokale partijen zijn onmisbaar in het tegengaan van radicalisering, extremisme en terrorisme. Zo zijn Gemeenten regievoerder van de lokale aanpak. Zij staan aan de lat voor het ontwikkelen van de lokale aanpak en de uitvoering ervan. Dit doen zij niet alleen, maar in samenwerking met een groot aantal partners, zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, de Zorg- en Veiligheidshuizen, Reclassering Nederland en de Raad voor de Kinderbescherming.
Praktijkervaringen verwerkt in nieuwe handreiking
Om gemeenten en lokale partners te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van de lokale aanpak, heeft de NCTV een nieuwe handreiking geschreven. De NCTV heeft daarbij gebruik kunnen maken van de praktijkervaring van verschillende gemeenten. De handreiking bevat informatie over wat de lokale aanpak inhoudt, uit welke onderdelen deze aanpak bestaat, wat de randvoorwaarden zijn en waar gemeenten en lokale partijen rekening mee moeten houden.
Lees hier de volledige handreiking
Bron: NCTV
Volg Security Management op LinkedIn