Op 16 november verschijnt Security Management 2018, nummer 11. Thema van het tijdschrift is deze keer Cameratoezicht. Ook dit nieuwe nummer van Security Management zit vol verdiepende artikelen, columns met een kwinkslag en interessante interviews. Het blad opent met een artikel smart cities. Gijs Daalmijer, senior business analist bij Capgemini, vertelt over de kansen, uitdagingen en oplossingsrichtingen.
THEMA-ARTIKELEN
Hoe wordt de smart city veilig?
De mogelijkheden om steden veiliger te maken met behulp van slimme technologieën lijken eindeloos. De ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld drones, camera’s en crowdmanagement gaan bovendien razendsnel. Tegelijkertijd werken gemeenten steeds meer aan smart cities. Hoe worden onze steden slim én veilig?
> Lees hier alvast het artikel
Registratie digitale ‘ogen’: ja of nee?
Camerabeelden kunnen van cruciaal belang zijn om misdrijven op te lossen. De Nederlandse politiebonden hopen daarom dat het verplicht wordt om bewakingscamera´s aan te melden bij de overheid. Maar moeten we dit willen? En hoe zit het met de privacy? Hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne geeft antwoord op deze vragen.
Trends in camerabewaking
Steeds vaker beveiligen particulieren en ondernemers hun huis of bedrijfspand met één of meerdere camera’s. Enige kennis van zaken is dan wel op zijn plaats. Wat zijn de trends?
Van bewaking tot business intelligence
Hoe maak je van de noodzakelijke camerabeveiliging een deugd en verbeter je er bijvoorbeeld de bedrijfsprocessen mee? Video in de Cloud kan het antwoord zijn op deze vraag.
Intelligente camera’s zorgen voor breder toepassingsgebied
Een beeldhoek van 360°, gezichtsherkenning en thermische functies. Camera’s worden steeds intelligenter. Hierdoor kunnen niet alleen indringers beter worden opgespoord, het verbreedt ook het toepassingsgebied. Een gesprek met Bill Zhou van Dahua Europe over deze ontwikkeling.
Camera’s: cyberdetectie onmisbaar
De fysieke en cybersecuritywerelden opereerden lange tijd gescheiden van elkaar. Maar inmiddels is dat bijna ondenkbaar. Veel fysieke oplossingen zoals beveiligingscamera’s draaien op een bedrijfsnetwerk en zijn daarmee potentiële doelwitten voor cyberaanvallen.
OVERIGE ARTIKELEN
iCentrale: slim combineren en integreren
De multi-domeincentrale in Hoofddorp wordt gezien als een van de voorbeelden van de meldkamer van de toekomst. In dit artikel wordt dieper ingegaan op deze allereerste iCentrale in Nederland.
> Lees hier alvast het artikel
Bewijsbeslag: belangrijk instrument voor waarheidsvinding (1)
Bedrijven zullen steeds vaker zelf onderzoek moeten doen naar frauderende werknemers, omdat het Openbaar Ministerie aan bedrijfsfraude geen of nauwelijks prioriteit geeft. In twee artikelen gaan Marcus Draaisma en Berndt Rif in op het toenemende belang van bewijsbeslag voor de waarheidsvinding.
Vertrouwen op ons vertrouwen in de mens
Marcel van der Velde is social engineer en ethical hacker. Hij legt uit wat social engineering is en vertelt welke gevaren er voor het bedrijfsleven op de loer liggen.
Mentor & Student
Het ASIS Benelux Chapter heeft sinds enige tijd een mentorprogramma, waarmee het studenten verbindt met ervaren securityprofessionals. Dirk Pichel en Erwin van de Weerd delen hun ervaringen.
Grotere rol voor licht in veiligheidsoplossingen
Verlichting wordt een steeds belangrijker onderdeel van slimme beveiligingsoplossingen. ‘Spelen met licht’ kan de veiligheid vergroten en verloedering en overlast voorkomen. Op bedrijvenpark Kreitenmolen in Tilburg vindt een pilot plaats.
‘Onafhankelijkheid is belangrijk’
In een serie interviews komen ervaren securitymanagers aan het woord over hun carrière, de branche(s) waarin zij werkzaam zijn (geweest), en het vakgebied. Dit keer Rob Barendtszen, Risk & Security Specialist bij Jumbo Supermarkten.
EN VERDER
Column Arjen de Kort, Nieuws, Column Civis Sollicitus, Recherche: Ton Bok, Recht: Rob Poort, Young Professional: Christian van Dijk, Colofon