Het nieuwe nummer van Security Management verschijnt op vrijdag 18 september. Ook dit nieuwe nummer van Security Management zit vol verdiepende artikelen, columns met een kwinkslag en interessante interviews. Thema van het magazine is Cameratoezicht. In dit nieuwe nummer van Security Management lees je onder andere over de voor- en nadelen van intelligente camera’s, de gevolgen van gezichtsherkenning voor de privacy van burgers en de resultaten van het omzetonderzoek PBO’s 2019.
Hieronder een overzicht van de verschillende artikelen:
THEMA-ARTIKELEN
Intelligente camera’s: kanttekeningen
De huidige ontwikkeling van intelligente camera’s lijkt vooral gericht te zijn op meer functionaliteiten in minder behuizing. Hierdoor lijkt het voor de securitymanager of er steeds meer kan en dat zijn camerasysteem er beter door wordt. Maar niets is minder waar, want intelligente camera’s zijn en blijven slechts één ding doen en dat is het vertalen van kleuren naar bits en bytes.
Privacyrisico’s van gezichtsherkenning
Gezichtsherkenningstechnologie wordt op beperkte schaal ingezet door overheden voor opsporing en beveiliging, maar is sinds kort ook beschikbaar voor bedrijven en burgers. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg deden onderzoek naar onder andere de gevolgen ervan voor de privacy van burgers.
Thermische camera’s: technische specificaties
In de strijd tegen COVID-19 wordt momenteel op veel locaties de temperatuur gescand door middel van een voorhoofdthermometer. Dat kan sneller, veiliger, efficiënter en met minder mankracht met een thermische camera. De kwaliteit van het huidige aanbod is echter wisselend. In dit artikel wordt een toelichting gegeven op de belangrijkste specificaties.
Thermische camera’s: hot or not?
Een onaanvaardbare inbreuk op onze privacy of een handige tool tegen corona? Sommige hotels en zalenverhuurders maken tegenwoordig gebruik van een nieuwe techniek: een camera die op afstand de lichaamstemperatuur meet van de bezoekers. Is dat toegestaan, en zo ja: onder welke voorwaarden? En is de meting überhaupt betrouwbaar?
Drones: nuttig of gevaarlijk?
Drones uitgerust met camera’s. Voor de een is het een handig hulpmiddel, voor de ander een zwart schrikbeeld. Want wat blijft er nog over van onze privacy? Of, voor wie zich meer zorgen maakt over zijn fysieke veiligheid: kan zo’n ding niet neerstorten?
OVERIGE ARTIKELEN
Omzetonderzoek PBO’s 2019
Het jaar 2019 was voor de beveiligingsbranche meer dan uitstekend, zo blijkt uit de cijfers van de grootste particuliere beveiligingsorganisaties (PBO’s) die deelnamen aan het Security Management omzetonderzoek. Zowel de omzet als de werkgelegenheid stegen en bereikten het hoogste niveau in jaren. De impact van de coronacrisis op de branche werpt echter al wel zijn schaduw vooruit.
Vier decennia beveiliging en veiligheid
De afgelopen jaren is het veiligheidsdomein ingrijpend veranderd. Richard Franken is dit jaar vier decennia werkzaam in beveiliging en veiligheid en heeft deze veranderingen van nabij meegemaakt. Security Management ging met hem terug in de tijd. Aan de hand van een viertal thema’s schetst hij een persoonlijk tijdsbeeld.
Criminelen maken gretig gebruik van technische hulpmiddelen
Het lijkt een trend in de woonomgeving van vermogende Nederlanders: onderzoekers stuiten steeds vaker op drones, bakens, dashcams en spy camera’s. Bij het verzamelen van informatie, bijvoorbeeld om vaste patronen en bewegingen of andere kwetsbaarheden van hun potentiële doelwitten in kaart te brengen, maken criminelen gebruik van deze technische hulpmiddelen.
Nut en noodzaak dreigingsprofiel ziekenhuizen en UMC’s
Bij risico-gedreven beveiligen vormen de risico’s van een organisatie het uitgangspunt bij alles wat je doet. De afgelopen maanden is onderzocht welke risico’s als gevolg van bewust kwaadwillend handelen realistisch en onacceptabel zijn voor ziekenhuizen en Universitair Medische Centra (UMC’s). Het resultaat van dit onderzoek, een generiek dreigingsprofiel, is beschikbaar als bijdrage aan het risicobewustzijn van alle gezondheidsinstellingen in Nederland.
Eed en belofte: kan dat ook online?
Werkgevers hebben door de coronamaatregelen en de beperkingen die hieruit voortvloeien tal van kopzorgen. Voor overheidswerkgevers komt daar nog een specifieke bij: de beëdiging van ambtenaren. Is online beëdigen een reëel alternatief?
En verder:
Column Arjen de Kort, Nieuws, Boekrecensie: Waarom mensen radicaliseren, Column Civis Sollicitus, Recherche: Ton Bok, Recht: Rob Poort, Young Professional: Anke Schellenberger, Colofon
>> Bestel Security Management 2020, nummer 3
Volg Security Management op LinkedIn