Het decembernummer van Security Management is verschenen. Uitgelicht thema van dit nummer is Fraudebeheer. Ook deze uitgave bevat vele verdiepende artikelen, columns met een kwinkslag en interessante interviews. In dit nummer onder meer aandacht voor fraude bij bedrijven en verzekeringsfraude.
Hieronder een overzicht van de verschillende artikelen:
Fraude is van alledag
Volgens hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en columnist Marcel Pheijffer is fraude er altijd geweest en gaat het nooit meer weg: “Je ziet vanzelf meer als er genoeg aandacht voor is.”
Wat te doen tegen fraude bij bedrijven
Werknemers die stelselmatig pennen of wc-rollen mee naar huis nemen of een greep doen uit de kas. Het zijn voorbeelden van fraude binnen bedrijven en dat is geen onderwerp waar werkgevers graag over praten. Wij doen dit wel met Martijn Wildeboer, themaspecialist gebiedsgerichte vermogenscriminaliteit bij Platform Veilig Ondernemen NL.
Fraudehelpdesk: “Nieuwe digitale fraudevormen zorgen voor meer schade”
Het landelijk loket Fraudehelpdesk.nl meldde recentelijk dat er een stijgende lijn is van het aantal fraudemeldingen, die zich ook in de eerste helft van 2024 heeft voortgezet. Ook het schadebedrag lag opnieuw aanzienlijk hoger. Een aantal relatief nieuwe fraudevormen en trucs zorgde voor meer financieel gedupeerden en meer schade.
Marcel Boekhorst: “Je kunt maar één keer nee zeggen”
Van medewerkers die klantgegevens lekken tot werknemers die worden geïntimideerd door criminele organisaties: interne fraude is een complex probleem. Ligt de oplossing in een degelijke screening van het personeel? Of zijn er nog meer middelen nodig?
Criminelen kennen de zwakke plekken van medewerkers
Bart Custers: “Geef alle fraude met verzekeringen aan”
Aanpak van fraude op basis van risicoprofielen gaat vaak mis. Kijk naar de toeslagenaffaire bijvoorbeeld. Verzekeraars beslissen zelf wie op een zwarte lijst komt. Dat moet veranderen, stelt Bart Custers, hoogleraar law & data science aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
Forensisch onderzoek
Het college van bestuur van de Open Universiteit heeft prof. dr. ir. Harm van Beek benoemd tot hoogleraar Digital Forensics (digitaal forensisch onderzoek) bij de faculteit
bètawetenschappen. “Ik ben van mening dat er mogelijkheden zijn om een nog beter fundament te leggen onder het digitaal forensisch onderzoek in strafzaken”, aldus Van Beek.
Afscheidsinterview met Ben Buijs van Boon Edam
Ben Buijs begon in 1982 als servicemonteur bij Boon Edam. Inmiddels is Buijs dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. Enkele weken voor zijn pensioen kijkt hij terug op zijn carrière bij Boon Edam.
Opslag in de cloud en het belang van soevereiniteit
Op welke manier organiseert je bedrijf de opslag van belangrijke data? Huur je een deel van een extern datacenter of heb je servers op je eigen terrein? Of, een heel andere mogelijkheid, heb je een abonnement op een cloudservice van bijvoorbeeld Google? Realiseer je dat deze keuzes gevolgen kunnen hebben voor je soevereiniteit en misschien zelfs voor het voortbestaan van je organisatie.
“Een crisis is geen incident maar een beweging”
Hoe een crisismanager zich voorbereidt op of handelt tijdens een crisis is onder meer afhankelijk van de instrumenten die hij inzet. Volgens Ed Oomes, manager Operational Resilience bij Schiphol, is een crisis geen los incident maar een sociaal construct, een proces dat de problemen in een organisatie blootlegt. Modellen schieten daarom tekort.
En verder…
- Voorwoord Marcel van Duijn
- Column Richard Franken
- Column Kaj Hollemans
- Casuïstiek Marcel Boekhorst
- Nederlandse Veiligheidsbranche over kabinetsbeleid
- Column Ben den Tuinder
- Young Prof: Ruben Grijpstra
- Column Charles Groenhuijsen
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn