Het septembernummer van Security Management is verschenen. Thema van dit nummer is Crisismanagement. Ook deze uitgave bevat vele verdiepende artikelen, columns met een kwinkslag en interessante interviews. In dit nummer onder meer antwoord op de vraag hoe je een digitale crisis voorkomt.
Hieronder een overzicht van de verschillende artikelen:
Hoe voorkom je een digitale crisis?
19 juli 2024 was de dag dat miljoenen Windows-computers werden getroffen door een storing. Overal ter wereld bleven vliegtuigen aan de grond en werden operaties uitgesteld. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?
Herke Elbers, directeur veiligheid over crisis in Den Haag
Den Haag is behalve de zetel van de regering ook de stad van vrede en recht met veel buitenlandse instituties. Crisismanagement staat daarom hoog op de agenda. Crisismanagement staat daarom hoog op de agenda. Volgens de directeur veiligheid van de gemeente, Herke Elbers, is dat een kwestie van goede communicatie en de inwoners meekrijgen.
NIPV over crises
Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) ondersteunt de veiligheidsregio’s, de Rijksoverheid en crisispartners met onderzoek, onderwijs en informatieverstrekking. Een interview met Laurens van der Varst.
Meer grip op crises is absoluut noodzakelijk
Crises die in rap tempo op de Nederlandse samenleving afkomen, worden steeds complexer en intenser. De coronacrisis was daarvan een sprekend voorbeeld. Een gedegen voorbereiding daarop door hulpdiensten, de overheid, kenniscentra, media en burgers is dan ook van essentieel belang. Wil dit succesvol zijn, dan zal ons veiligheids- bestel echt eenvoudiger en slagvaardiger moeten worden ingericht.
Moord en doodslag
In 2023 kwamen in Nederland 125 mensen om het leven door moord of doodslag, onder wie 84 mannen en 41 vrouwen; 18 minder dan een jaar eerder, maar ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar: 129 dodelijke slachtoffers, blijkt uit cijfers van het CBS.
Checken en monitoren van derde partijen
Bedrijven zijn verantwoordelijk voor hun eigen cybersecurity. Maar zelfs als die op orde is, kunnen ze gevaar lopen wanneer ze samenwerken met derde partijen die hun beveiliging minder goed geregeld hebben. De recente software-update van CrowdStrike heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe afhankelijk organisaties kunnen zijn van derde partijen voor hun functioneren. Jelle Groenendaal, medeoprichter van 3rdRisk, helpt organisaties meer inzicht en grip te krijgen op het risico van derde partijen.
Security kan schuren
Natuurlijk, vraag Nederlandse ondernemers naar security en ze zullen ongetwijfeld zeggen dat dit onderwerp vandaag de dag zeer belangrijk is. Met z’n allen moeten we immers Nederland veiliger maken. Maar wat nu als die security ten koste gaat van de processnelheid? Of als de financiële targets in gevaar komen? Dan kan het gaan schuren, zegt Marc Kleiberg, operationeel manager bij Security Adviesgroep.
En verder
- Voorwoord Marcel van Duijn
- Column Charles Groenhuijsen
- Column Richard Franken
- Column Ben den Tuinder
- Casuïstiek Marcel Boekhorst
- Actueel cybernieuws
- Column Kaj Hollemans
- Young Prof: Jasper Bol
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn