Hoe maak je van de noodzakelijke camerabeveiliging een deugd en verbeter je er bijvoorbeeld de bedrijfsprocessen mee? Video in de Cloud kan het antwoord zijn op deze vraag.
Tijmen Vos (technical director) en Rishi Lodhia (managing director) van Eagle Eye Networks in Europa zijn nog student als ze op een zolderkamer bouwen aan een camerabewakingssysteem dat verder gaat dan enkel de bewaking. Het gaat hen erom een systeem te bouwen, waarbij camera’s gebruikt kunnen worden om bedrijfsprocessen te verbeteren. Om kwaliteit van de service aan klanten te verbeteren en om efficiëntie te creëren. Want ja, wat als je een winkel in Maastricht hebt en een in Amsterdam? Dan wil je er niet elke dag naartoe om de zaak in de gaten te houden. Camera’s kunnen dat werk voor een deel overnemen.

Rishi Lodhia (links) en Tijmen Vos hebben al vele jaren ervaring met Video in de Cloud.
Oplossing in de cloud
Aan de andere kant van de wereld, in Silicon Valley om precies te zijn, dacht iemand precies hetzelfde. Maar hij droomde nog groter. Dean Drako, oprichter van Barracuda Networks en de bedenker van de spamfilter en de firewall, wilde zijn kantoorpanden overal ter wereld van camera’s voorzien om de business te verbeteren. Maar hij zag geen geschikte oplossing in de markt. Op zo’n moment weet een goede ondernemer wat hij moet doen. Eagle Eye Networks en het Cloud Video Management Systeem waren geboren en groeiden snel. Cloud, want ja het is inmiddels 2014.
Video in de Cloud heeft zoveel voordelen ten opzichte van on premise oplossingen
Drako koos ervoor om zijn eigen cloud infrastructuur te bouwen om de noodzakelijke veiligheidslagen te creëren, te voldoen aan compliance met lokale wetgeving, competitief te zijn en wachttijden te minimaliseren. “Zoals ik het zie, beweegt alles richting de cloud”, zegt Drako. “Video- en veiligheidssystemen zijn daarin niet anders. ERP’s, CRM’s, facturatiesystemen, e-mail, het zit momenteel allemaal in de cloud. Video in de Cloud heeft zoveel voordelen ten opzichte van on premise oplossingen. Zodra de data in de cloud is, kun je zoveel meer doen zoals opslag, analyses, Artificial Intelligence, enzovoort.”
Van noodzakelijke camerabeveiliging een deugd maken
In 2017 gaan Vos en Lodhia een samenwerking aan met Drako. En inmiddels heeft Eagle Eye Networks klanten in 48 landen, variërend van grote retailketens in de VS zoals Domino’s en Subway tot oer-Hollandse familiebedrijven zoals Van Bommel Schoenen. Die klanten hebben een ding gemeen, namelijk hoe zij van de noodzakelijke camerabeveiliging een deugd kunnen maken om de business en klantervaring te verbeteren. En het liefst in de cloud, want daar draait het merendeel van hun andere services zoals CRM en Office ook al op.
Wat houdt een cloud dienst in?
‘Cloud is coming’ is een veelgehoorde bewering. Toch is de cloud vaak nog niet tastbaar en daarmee lastig voor mensen om precies te begrijpen. Om iets een cloud dienst te noemen, zijn vijf zaken van belang:
1. Broad Network Access
Een cloud dienst moet te allen tijde door vele apparaten bereikt kunnen worden en daarmee mag geen onderscheid gemaakt worden tussen een desktop, mobile device of operating system.
2. Resource pooling
Of het nu logistieke bedrijven zijn in Frankrijk of winkels in Engeland of Nederland, alles kan door dezelfde cloud bediend worden. Dit in tegenstelling tot het neerzetten van individuele servers per bedrijf.
3. On demand self-service
Flexibiliteit in abonnement is een van de belangrijkste argumenten voor een cloud oplossing. Stel dat je sommige buitencamera’s alleen in de zomermaanden opnamen wil laten maken, dan kun je dit eenvoudig aanpassen. En zo betaal je alleen voor wat je gebruikt.
4. Rapid Elasticity (Scalability)
Een server neerzetten voor een bepaalde locatie is vaak geen probleem. Maar wat in geval van uitbreiding? Met een cloud oplossing is dit geen probleem meer. Zeker als het gaat om multi-locatie oplossingen geeft de cloud grote voordelen ten opzichte van traditionele serversystemen.
5. Measured service
Met de cloud wordt alles inzichtelijk: gebruik, gebruikers, bandbreedte. Als klant zit je aan het stuur en kun je bijsturen waar je wilt.
De camera’s zijn zelf niet meer direct in verbinding met het internet
Zorg over kwetsbaarheid van data in de cloud
Data en de cloud is voor velen een gevoelige combinatie. En hoewel servers en data eigenlijk even gevoelig zijn, doet Eagle Eye Networks meer om deze zorg bij klanten weg te nemen. Het belangrijkste daarbij is de zogenaamde bridge, een hardwarecomponent die op locatie wordt geïnstalleerd.
Brug tussen camerasysteem en de cloud voorkomt rechtstreeks hacken
Met de bridge worden de camera’s verbonden en vervolgens verbindt de bridge met het internet en de cloud. De camera’s zijn dus zelf niet meer direct in verbinding met het internet. Op deze manier kan het cameranetwerk van een bedrijf niet direct worden gehackt. De bridge is dus letterlijk de brug tussen IT en security.
Data wordt versleuteld en camera’s kunnen op afstand gereset worden
Dezelfde bridge zorgt er ook voor dat de data versleuteld wordt verstuurd naar de cloud. In de cloud worden de videobeelden drie keer bewaard (triple redundancy). Een ander voordeel van de bridge is dat camera’s nu vanaf afstand gereset kunnen worden.
Tot slot verhelpt de bridge een ander vaak gebruikt argument tegen de cloud, namelijk dat van bandbreedtemanagement. Op de bridge kan data namelijk tot twee dagen worden gebufferd, zodat deze bijvoorbeeld pas ’s avonds als er voldoende bandbreedte beschikbaar is wordt doorgestuurd naar de cloud.
Toekomst van de cloud
“Cybersecurity zit in het DNA van Eagle Eye Networks en wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis en aandacht essentieel zijn om van Video in de Cloud een succes te maken”, aldus Rishi Lodhia. “Het is bijzonder dat Tijmen en ik al zo vroeg bezig waren met cloud video. Misschien wel te vroeg, hebben we onszelf wel eens afgevraagd. Maar gelukkig hebben we doorgezet, waardoor we nu bovenop de golf zitten. Dat is een geweldig gevoel. We zullen de komende jaren nog heel hard moeten knokken om tot de meest toonaangevende wereldspeler uit te groeien. Maar de basis is gelegd en wij zijn er dan ook klaar voor.”
Tekst: Max van Riel, werkzaam bij Eagle Eye Networks
