Een young professional, net begonnen als securitymanager, vroeg mij onlangs: “Waar moet ik op letten om op effectieve wijze securitymanagement in te regelen.” Ik doe niets liever dan mijn in ruim veertig jaar opgebouwde kennis en ervaring overdragen, dus zette ik vijf punten op één A4’tje.
1. Weten is meer dan meten
Kies een beheermodel en pas deze met een hoge frequentie (in verband met de snel wisselende omstandigheden in deze tijd) toe. Dit begint met een risicoanalyse. Op basis hiervan richt je securitymanagement in. Een zeer eenvoudig en praktisch model is het preventiewiel (ook gehanteerd bij de DHM-methode). Dit is een vorm van meten. Daar hoort bij dat je ook moet weten hoe het staat met de (veiligheids-)attitude van de medewerkers. Kennis van veiligheid bij de medewerkers maakt een organisatie weerbaarder. De cultuur in een organisatie speelt een grote rol bij risicopreventie en signalering. Het is goed om daarin te investeren.
> LEES OOK: Vier decennia beveiliging en veiligheid
2. Innoveren moet… en kan je leren. Ook bij securitymanagement
Probeer toekomstige risico’s zo goed mogelijk te voorspellen. Schroom niet om out-of-the-(security-)box, met inzet van een divers gezelschap, voor die risico’s nieuwe veiligheidsvoorzieningen te bedenken en voer deze door. Dat vraagt durf en doorzettingsvermogen. Alleen met een proactieve instelling blijf je relevant.
3. Alleen ben je sneller, maar met elkaar kom je verder
Denk niet in afzonderlijke maatregelen maar werk vanuit een integraal plan met dito voorzieningen. Organisatorisch, bouwkundig, inzet van mens en techniek en aangevuld met cyberveiligheid, u weet het vast allemaal allang, maar ook met behulp van de inzet van externe spelers (zoals de politie, etc.)
>> LEES OOK: Richard Franken: Crisis vergroot kans op fraude
4. Regeren is vooruitzien en wie niet stuurt wordt gestuurd
Deze managementwijsheden gelden ook voor securitymanagement. Of het nu gaat om het krijgen van budget of om het creëren van voldoende bewustzijn voor risico’s: alles vraagt om voorbereiding en regie. Daar moet je energie in steken.
Scherp blijven is regel één bij security-management!
5. De hekkensluiter: vertrouwen is goed maar controle is beter
Niet ieder mens is de sterkste schakel in de beveiliging. Soms opzettelijk en soms ook niet. Controle, zo onvoorspelbaar als mogelijk en ingezet in de volle breedte van alle voorzieningen, voorkomt veel ellende en geeft inzicht in de werkelijke effecten van de maatregelen. Daarnaast houdt het de securitymanager en zijn organisatie ook voldoende scherp. En scherp blijven is regel één bij security-management!
Richard B. Franken is directeur van Franken Security Solutions. Daarvoor was hij directeur bij Van Aetsveld, The Hague Security Delta, Trigion en Hoffmann Bedrijfsrecherche
Volg Security Management op LinkedIn