In de Formule 1 weet men al jaren hoe de invloed van data-analyse het verschil kan maken. Elke Grand Prix staat een team van engineers en data-analisten klaar om gegevens op te halen en te analyseren. De invloed van data-analyse en ICT speelt in vrijwel geen andere sport zo’n grote rol als in de autosport. Een mooi voorbeeld, waarvan het bedrijfsleven nog veel kan leren, vindt Jan Mourits, manager serviceprocessen bij Nsecure.
Ook binnen het securitylandschap kan data-analyse nog veel betekenen. “Het wordt niet voor niets ‘het nieuwe goud’ genoemd”, zegt Jan Mourits. Hij legt uit: “Binnen toegangsverlening en veiligheid gaan we er vanuit dat centrale systemen op tijd hun onderhoudsbeurt krijgen en blijven werken tot de volgende onderhoudscheck. Er heerst hiermee nog een traditionele kijk op onderhoud, waarbij de NEN 2767-normering als leidraad geldt. Wij kijken altijd veel verder vooruit en zien dit echt anders. Wij kijken naar het daadwerkelijke gebruik van apparaten en gaan daarbij uit van de technologie en de performance van systemen. Op basis van deze kennis en de geldende NEN-normering kunnen wij het onderhoud voorspellen en inplannen.”
Predictive maintenance

Jan Mourits: “Data-analyse is het nieuwe goud.”
“Alles heeft onderhoud nodig”, stelt Mourits. “Ook elektronica waarvan vaak wordt verondersteld dat deze niet aan slijtage onderhevig is. Om de uptime te vergroten en de kans op storingen te beperken, moet je weten wanneer het preventief onderhoud of het vervangingsonderhoud moet worden uitgevoerd.” Deze aanpak geldt al sinds 2008. Door de opgebouwde kennis en kunde is het bedrijf volgens Mourits al volop actief met predictive maintenance. “Door de data continu te analyseren op afwijkingen en trendbreuken, weten wij tijdig dat er iets aan de hand is. Vervolgens kunnen we daar op inzoomen en ingrijpen. Dat kunnen bijvoorbeeld foutmeldingen zijn of een veranderende processor- of memory load van een server, maar ook veranderingen in temperatuur en energieverbruik. We monitoren ook de basale dingen, zoals een ononderbroken uptime van een server terwijl daar maandelijks patches en updates op moet worden doorgevoerd. Deze proactieve monitoring doen we al jaren voor de centrale securitysystemen van gerenommeerde organisaties, zoals internationale financiële en industriële spelers.”
Continuïteit door data-analyse
“Met onze predictive maintenance gaan we zelfs nog een stap verder. Met behulp van data-analyse geeft het systeem zelf aan wat er nodig is”, legt Mourits uit. “In de Formule 1 behaalde Max Verstappen in 2019 de overwinning, doordat zijn team van data-analisten een extra bandenwissel voorstelde. Een merkwaardige beslissing, want zijn rivaal lag op voorsprong. Verstappen volgde het advies van zijn team op, ging in de aanval en won de race. Een ultiem voorbeeld van een juiste beslissing op grond van data-analyse. Binnen ons vakgebied zoeken we ook naar die toepassing van data.”
Mens en techniek
Nsecure is al 25 jaar actief op het gebied van toegangscontrole en security management. Het bedrijf is koploper als het gaat om het toepassen van predictive maintenance binnen zijn vakgebied, aldus Jan Mourits. “Wij redeneren altijd vanuit mens en techniek. Wat kun je door middel van techniek oplossen en valt met de menselijke factor te ondersteunen? Maar vooral ook hoe dragen onze oplossingen bij aan het comfort en de veiligheid van mensen. Informatiebeveiliging is daarin een belangrijk onderdeel. We beschikken dan ook niet voor niets over een ISO27001-certificering, die wij een aantal jaar geleden als een van de eersten in onze sector hebben behaald.”
Voorspellend onderhoud stelt Nsecure in staat om de totale verantwoordelijkheid voor de securityketen op zich te nemen. Tegen een vast tarief zodat de continuïteit van beveiligingssystemen blijft gewaarborgd. “Als regisseur nemen we onze opdrachtgevers alles uit handen en creëren we overzicht, waardoor ze juist nog meer controle krijgen. Dat is de basis voor onze Security as a Service. Onvoorziene kosten willen wij uitsluiten, net als ongeplande stops of storingen, zodat je een hoge mate van betrouwbaarheid hebt”, aldus Mourits.
Intelligente systemen
Mourits is ervan overtuigd dat met data-analyse nog veel meer valt te doen. Daarom is het bedrijf dit samen met data-analisten continu aan het doorontwikkelen. Gezamenlijk analyseren zij voortdurend de inkomende datastromen om deze te vergelijken met de beschikbare data, zodat steeds slimmere algoritmes voor voorspellend onderhoud worden ontwikkeld.
Volgens Mourits is de behoefte in de markt er zeker, gezien de complexe bedrijven waar predictive maintenance al succesvol is geïmplementeerd. “Heel eenvoudig gezegd, als de toegepaste systemen goed zijn voorbereid op predictive maintenance kan een apparaat zelf aangeven of een component onderhouden of vervangen moet worden. Neem bijvoorbeeld een barrière, zoals een slagboom. Stel dat je deze intelligent maakt. Een slagboom waarbij een verandering in stroomgebruik wordt gemeten, geeft dan aan dat er iets mis is.”
Life cycle management
Nsecure heeft al een breed portfolio aan centrale securitysystemen waarvan de data kan worden ontsloten. Desondanks sluit Mourits niet uit om systemen van derden aan te sluiten op hun ‘data engine’ – waar data wordt verwerkt en geanalyseerd. Hij denkt dan aan beveiligingssystemen van andere leveranciers, maar ook aan bijvoorbeeld gebouwbeheers-, verlichtings- en verwarmingssystemen. “We kunnen dit ook daadwerkelijk steeds slimmer realiseren. Dankzij predictive maintenance kunnen we betere life cycle-management voor opdrachtgevers faciliteren. Met als grote voordelen: geen onvoorziene kosten, geen ongeplande storingen en/of stops, verbeterde uptime en betrouwbaarheid, geen verouderde systemen en waarborging van functionaliteiten en gebruik.”
Dit artikel is gesponsord door Nsecure.