In een serie interviews komen ervaren securitymanagers aan het woord. Welke ervaringen hebben zij opgedaan tijdens hun carrière? Welke security-issues spelen in de branche(s) waarin zij werkzaam zijn (geweest)? En hoe hebben zij het vakgebied zien veranderen?
Dit keer Yuri Dimitruk, Head of Security & Loss Prevention bij A.S. Watson.
Scholing
“De periode vóór mijn werkzame leven bestond uit school, studie en militaire dienstplicht. Na mijn Atheneum aan het Goois Lyceum was ik even klaar met de boeken en het schoolse stramien. Ik koos er toen bewust voor om de dienstplicht te vervullen bij de Koninklijke Landmacht. Na het verliezen van de meeste wilde haren, ging ik Politicologie studeren in Amsterdam met als afstudeerrichting Internationale Betrekkingen. Eenmaal afgestudeerd en na ruim twee jaar Koninklijke Marine startte ik in 2000 bij Randon Beveiliging Hilversum als unitmanager op de unit Mediapark/Omroepen.
Beveiligingszaadje geplant
Maar mijn carrière in de securitybranche begon eigenlijk al eerder. Tijdens mijn studie in Amsterdam werkte ik parttime als mobiel surveillant bij Seceurop. Mobiel surveillant worden was aanvankelijk niet de bedoeling. Door enkele medestudenten was ik lekker gemaakt met functies zoals nachtportier of flight agent op Schiphol waarin je, naar verluidt, tussen de werkzaamheden door alle tijd had om te studeren. Toen ik bij de sollicitatie desgevraagd aangaf een rijbewijs te hebben, dienstplicht te hebben vervuld én niet bang te zijn om alleen te werken, werd ik verleid om bij nacht en ontij in het westelijk havengebied van Amsterdam mijn werkzaamheden te verrichten. Studeren en autorijden gingen uiteraard niet goed samen, maar dit was desondanks een leerzame en avontuurlijke periode. Daar is het beveiligingszaadje wel geplant.
Volwassen vakgebied
De overstap naar de securitybranche was een vrij natuurlijke voor mij. Met mijn achtergrond was het thema veiligheid immers niet meer geheel vreemd. Als unitmanager bij Randon kon ik mijn operationele, bedrijfskundige en managerial talenten verder ontwikkelen in een commerciële omgeving. Hierbij kreeg ik ook steeds meer interesse in de vaktechnische inhoud van het vakgebied. Dat resulteerde onder meer in het volgen van DHM-Security Management en enkele andere Post-HBO modules op de Haagse Hogeschool. Door de volwassenheid van het vakgebied in de Verenigde Staten kwamen daar later onder meer de IFPO- en ASIS-certificeringen bij.”
Moord op Theo van Gogh
“Na de particuliere beveiligingsbranche lonkte een stap naar de AIVD, een organisatie waar veiligheid en beveiliging vanzelfsprekend op de eerste plaats stonden. Het was een turbulente periode, waarin Nederland werd opgeschrikt door de moord op Theo van Gogh, de Hofstadgroep en Jihadistisch terrorisme. Hier heb ik het belang van veiligheid, integriteit en security voor een samenleving vanuit een bijzondere rol leren kennen.
Branches: van overheid naar bedrijfsleven
Na 5 jaar werd ik gevraagd om bij KPMG te komen werken in de rol van Corporate Security Officer. Binnen deze organisatie lag de nadruk vooral op mensen, informatie en ‘brand protection’. Het was voor mij wel even wennen om van ‘het algemene belang’ over te stappen naar de beveiliging van één specifieke organisatie.
> Leestip: ‘Er is meer en meer consensus’
Turbulent maar leerzaam
In deze functie heb ik mij onder meer beziggehouden met ISO-27001, Screening, Travel Security, BCM en Investigations. Ik heb er behoorlijk wat bijzondere dingen meegemaakt in de loop der jaren. Van koninklijk bezoek tot aan als bedrijf op de voorpagina van de Nederlandse dagbladen. Turbulent maar leerzaam.
Flexibele geest
Door het relatief kleine team dat zich bezighield met security was er een grote vrijheid om bijna alle aspecten van het securityvakgebied te ontwikkelen binnen de organisatie. Dat was enorm leerzaam en heeft sterk bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Binnen een complexe, politieke en gereguleerde organisatie als KPMG wordt veel gevraagd van je vermogen om te schaken, schakelen en af te stemmen. Bovendien wordt er bij KPMG sterk gedigitaliseerd en is er veel state-of-the-art expertise in huis die ook aan klanten wordt verkocht. Dat is heel waardevol maar vraagt een flexibele geest, omdat de ontwikkelingen vrij snel gaan.
>> Kom ook naar het ASIS Security Management Congres 2019 op 25 juni. Klik hier voor meer informatie
Oude koeien uit de sloot
Na ruim 10 jaar KPMG en op een leeftijd van 44 jaar stelde ik mijzelf de vraag of ik het, ondanks de fijne omgeving en prima arbeidsvoorwaarden, nog eens 10 jaar zou willen doen. Omdat ik in mijn jaarplannen en dagelijkse werk veel ‘oude koeien’ zag terugkomen uit de sloot, werd een positief antwoord daarop steeds meer een dilemma.”
Strakke sturing op cijfers en ontwikkelingen
Huidige rol
“Door deze schuivende balans was het relatief makkelijk om ‘ja’ te zeggen tegen de uitdaging die A.S. Watson mij vorig jaar bood als Head of Security & Loss Prevention. Voldoende ruimte om nieuwe dingen te leren in een nieuwe omgeving. Hoewel we binnen A.S. Watson Continental Europe nog steeds sterk hechten aan de waarden van de oorspronkelijke familiebedrijven (o.a. Kruidvat, ICI Paris XL) van weleer, is bijna alles bij deze werkgever grootschalig. Veel investeringen en beslissingen moeten worden vermenigvuldigd met 1800 (winkels) of 24.000 (medewerkers). Kleine afwijkingen kunnen dus grote consequenties hebben (‘Retail is detail’). Daarnaast is er een sterke internationale context door onze directe relatie met het moederbedrijf, A.S. Watson Group, in Hongkong. Vanuit daar wordt, via een voor mij functionele lijn, strak gestuurd op cijfers en ontwikkelingen.
Focus op het voorkomen van verlies
Bovendien ligt de focus niet alleen op security, maar vooral ook op ‘loss prevention’. Dit betekent binnen A.S. Watson dat we ons in brede zin toespitsen op het voorkomen van verlies. Diefstal en criminaliteit zijn daar ‘slechts’ een onderdeel van. Houdbaarheid, breuk en logistieke problemen zijn andere thema’s die ook nadrukkelijk worden bekeken. Als je hier zaken kunt verbeteren dan heeft dat vaak grote positieve effecten. Hiermee dragen we direct en op substantiële wijze bij aan het bedrijfsresultaat. Dat geeft een goed gevoel.”
Specialist of manager
“Ik ben in de loop de jaren meer manager geworden dan iemand die zich puur op de inhoud richt. Deze trend zet zich nu voort. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de context en omstandigheden waarbinnen ‘de inhoud’ wordt toegepast en gegenereerd. Inhoudelijke kennis is en blijft echter van wezenlijk belang. Het detailniveau verandert alleen naarmate de verantwoordelijkheden abstracter worden. Ieder niveau heeft ook weer zijn specialisten en generalisten. Het generalistische past uiteindelijk beter bij mij. Ik houd van het leggen van verbanden, het aangaan van contacten en het zien van de grotere context en ‘grijstinten’. Ik kijk met bewondering naar mensen die met grote toewijding en nauwkeurigheid tot in de diepste haarvaten kunnen afdalen. Dat is een kwaliteit die vaak ondergewaardeerd wordt.
> Lees ook ‘De security manager is een kameleon’
Niet alleen het beste uit jezelf halen maar vooral ook het beste uit anderen
Hoewel veel van de thema’s binnen security op zichzelf voor mij niet nieuw meer zijn, is het juist de meer generalistische rol die maakt dat het voor mij uitdagend is. Het team waaraan ik leiding mag geven, is zowel qua omvang als expertise zeer respectabel. Dat vraagt om het aanspreken van deels andere competenties. Niet alleen het beste uit jezelf halen maar vooral ook het beste uit anderen. Ik vind het belangrijk om de juiste voorwaarden te scheppen, waarin mensen met plezier hun vak kunnen uitoefenen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Ik word blij als anderen blij zijn.”
Meetbaarheid van security en vastellen KPI’s
“Hoewel security een relatief belangrijke rol binnen mijn organisatie inneemt omdat de resultaten direct meetbaar zijn, speelt ook hier aanhoudend de vraag van relevantie en toegevoegde waarde. Dat was bij KPMG (en in vergelijkbare organisaties) niet anders maar overal op een andere manier. Voor mijn vakcollega’s een bekende problematiek. Kwalitatieve of kwantitatieve meetbaarheid van security en het vaststellen van de juiste KPI’s.
Meten is weten, maar er is meer dan dat
Groot potentieel aan securitykennis
Wat mij telkens weer verbaast, is het enorme potentieel aan beschikbare kennis en informatie dat doorgaans binnen organisaties aanwezig is. Ik zie het als mijn taak om samen met anderen deze krachten te bundelen om zo nog beter de organisatie te kunnen ondersteunen vanuit een securityperspectief.
Gelukkig blijft veel van het werk nog steeds mensenwerk
Automatisering, digitalisering en (Big Data) analyse kunnen ons hierbij helpen. Deze thema’s zie je nu op tal van securityonderwerpen meer en meer een rol gaan spelen. Met alle problemen en uitdagingen die daarbij horen. Ik ben geen Big Data-fetisjist en het is zeker geen doel op zichzelf. Ik erken echter wel het belang ervan voor een krachtigere analyse en het verschaffen van nieuwe inzichten met soms verrassende resultaten. ‘Meten is weten’ maar er is meer dan dat. Gelukkig blijft veel van het werk nog steeds mensenwerk, waarbij de menselijke maat een doorslaggevende rol speelt.”

Naam: Yuri Dimitruk MA CPP PCI PSP
Geboortedatum: 7-4-1974
Woonplaats: Naarden
1986-1992: Atheneum / Goois Lyceum
1992-1993: Koninklijke Landmacht (dienstplicht)
1993-1998: Internationale Betrekkingen (UvA)
1998-2000: Koninklijke Marine (KIM)
2000-2004: Randon Beveiliging (G4S)
2004-2008: AIVD
2008-2018: KPMG
2018-heden: A.S. Watson
> Leestip: De Security Professional van het Jaar gaat bruggen bouwen
Arjen de Kort, Hoofdredacteur Security Management