Is het goed of slecht nieuws voor dokters als alle statistieken laten zien dat we nooit eerder in de geschiedenis zo gezond zijn geweest? Hebben al die artsen straks nog wel werk met zoveel gezonde patiënten? Een dokter verdient immers aan zieke mensen.
Nog een voorbeeld: zijn autofabrikanten en garagehouders blij met auto’s die steeds langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben? Dat kost omzet. Vroeger was een auto na honderdduizend kilometer wel zo’n beetje op. Nu is je auto bij die kilometerstand net lekker ingereden. Moet de beveiligingsbranche blij zijn met alle onderzoeken die zonneklaar laten zien: de wereld is nog nooit zo veilig geweest. En misdaad daalt. Echt waar! Huren we dan nog wel beveiligers in? Blijft er een afzetmarkt voor apparatuur die onze gebouwen, fabrieken, bankrekeningen en computers beveiligt tegen kwaadwillenden?
Ik ben al een jaartje of 45 journalist. Dan heb je een en ander gezien. Journalisten gaan altijd uit van een cynische levenswijsheid: goed nieuws is geen nieuws. Daar heb ik me altijd tegen verzet. Goed nieuws is wel degelijk nieuws. Maar in kranten, op televisie en internet gaat het onveranderlijk over slecht nieuws. En als journalisten zich aan voorspellingen wagen, komen ze altijd tot sombere Prozac-conclusies. Nu treed ik als kersverse columnist aan bij Security Management (dank voor de uitnodiging!). Ik zal met de blik van de geïnteresseerde buitenstaander naar jullie sector kijken. Wie graag sombert over mens en wereld moet mijn column maar overslaan. Wie nieuwsgierig is naar een opgewekte, dwarse mening is van harte welkom!
Nog even over dokters: ja, we zijn gezonder dan ooit en worden tientallen jaren ouder dan onze grootouders honderd jaar geleden. Tegelijk verwachten patiënten van dokters steeds meer. We hebben recht op de allernieuwste pillen en apparaten, ook al zijn ze peperduur. Medische vooruitgang vinden we vanzelfsprekend. En die kwalitatief steeds betere auto’s? Daar zie je hetzelfde: we willen alle beschikbare elektronica (superaudio, GPS, boordcomputer, airco, ABS). Ik herinner me nog dat je een autoraampje met de hand open- en dichtdraaide.
Voor je het weet zit je in Opsporing Verzocht
En dan onze dagelijkse veiligheid. Heel simpel: hang- en sluitwerk is zo veel sterker dan in mijn jeugd. Inbraakalarmen worden per jaar beter en gebruiksvriendelijker. Het aantal woninginbraken daalt. Inbrekers worden steeds vaker betrapt. Voor je het weet zit je in Opsporing Verzocht. Beveiliging helpt dus. Hoera! Intussen schroeven consumenten en bedrijven hun wensen ook hier steeds verder op: we willen slimme sloten, digitaal bestuurbare inbraakalarmen, haarscherpe camera’s en steeds veiliger computers. Dat is goed nieuws voor jullie sector. De waarde van al deze middelen is wel even veiliggesteld.
Charles Groenhuijsen is journalist en werkte onder andere voor de NOS en diverse andere omroepen.
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com