Een bewaker dommelt even weg. Hij wordt door zijn werkgever op staande voet ontslagen. Maar de rechter draait dit terug, omdat de rusttijd tussen de twee diensten te kort was.
Een beveiliger neemt de dienst van 15.00 tot 23.00 uur over van een zieke collega. De volgende ochtend begint hij om 06.30 uur aan zijn eigen dienst. Onderdeel van zijn werk is het ontvangen van personeel en studenten en het uitgeven van portofoons en toegangspasjes.
Rond 10.30 uur is het wat rustiger en de man sluit – naar eigen zeggen een minuut of vijf – zijn ogen en is wat weggedommeld. Hij schrikt en opent zijn ogen weer. In de tussentijd hebben twee personen gezien dat zijn ogen dicht waren. Eén van hen heeft de werkgever gebeld, en gemeld dat de man lag te slapen.
Ontslag op staande voet
Hij wordt op staande voet ontslagen wegens overtreding van de bedrijfsinstructies. Daarin staat dat het ten strengste verboden is tijdens de dienst te slapen of een houding te hebben die de indruk kan geven dat men slaapt. Overtreding kan tot ontslag leiden. De beveiliger maakt met succes bij de kantonrechter bezwaar tegen het ontslag. De werkgever gaat in beroep.
Oordeel gerechtshof
Met de werkgever is het hof van oordeel, dat de kerntaak van een beveiliger is om waakzaam te zijn. Maar het enkele feit dat een werknemer zijn kerntaak niet, of niet naar behoren uitvoert, levert per definitie geen reden op voor ontslag op staande voet. Dat de man is weggedommeld, is daarvoor niet voldoende. Doorslaggevend is daarbij, dat hij tussen de twee diensten te weinig rusttijd heeft gehad. Op de arbeidsovereenkomst is de cao Particuliere Beveiliging van toepassing. Daarin staat dat een werknemer per 24 uur recht heeft op 11 uur rusttijd. Tussen beide diensten van de beveiliger zat echter slechts 7,5 uur.
Dat er sprake was van een te korte rusttijd heeft de werkgever bevestigd. Het hof verwerpt het verweer van de werkgever dat de man de extra dienst had moeten weigeren. Hij is juist zo goed geweest een probleem (een ziekmelding) van de werkgever op te lossen; een weigering was hem op zijn minst kwalijk genomen. De werkgever moet zijn organisatie zo inrichten, dat het niet nodig is iemand in strijd met de voorgeschreven rusttijd in te zetten. Het ontslag op staande voet wordt teruggedraaid.
Aantekening
Het zal vaker gebeuren: er is iemand ziek en er moet snel een andere beveiliger worden ingezet. Deze uitspraak maakt helder, dat dit niet ten koste van de wettelijke voorgeschreven, of in de cao-vastgelegde rusttijd mag gaan.
Bron: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 8 december 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:5466
Mr. ing. R.O.B. Poort is jurist en veiligheidskundige, www.bureaupoort.nl