“Wij verkopen veiligheid”, zegt Klaas Wierks, CEO van Live Security resoluut. Om er meteen aan toe te voegen: “Op een kwalitatief, hoogwaardige- en kostenefficiënte manier.” Dat laatste is onder meer te danken aan toepassing van ‘slimme’ video management software (VMS). “Wij monitoren duizenden camera’s en zien alles.”
Beveiliging is kostbaar. De bezetting op de meldkamer, de hardware, de software, de installatie; noem het allemaal maar op of het is nodig.
“Zeker voor MKB-bedrijven is beveiliging van het kantoor, de winkels of het bedrijventerrein een dure aangelegenheid”, weet Wierks. “Helemaal als je meerdere vestigingen hebt met allemaal eigen camera’s en eigen softwarelicenties.” Om die reden pleit hij ook voor de toepassing van video management software. “De beelden van alle camera’s komen centraal binnen en iedereen die bevoegd is, kan inloggen en beelden bekijken en terugkijken. Bovendien kan de software, wanneer de bewakingscamera’s zijn uitgerust met intelligente software, automatisch detecteren als iemand een bepaald gebied betreedt en kan het ook automatisch acties genereren. Dit varieert van een melding tot een specifieke actie gericht tegen de indringer.”
Live volgen van duizenden camera’s
Het is ook de manier waarop zijn bedrijf VMS toepast. “Live Security verkoopt veiligheid. Dat doen wij door bewakingscamera’s live te volgen op de door onze klanten gewenste momenten. Dat kan zijn van ’s avonds zeven uur tot de volgende ochtend zeven uur. Maar we kunnen ook 24/7 de camera’s monitoren. Dat is aan de klant.” En is er iets verdachts aan de hand, dan wordt dat geregistreerd door de camera’s en komt er een melding binnen bij onze operator. “Dan wordt er direct actie ondernomen door bijvoorbeeld de beelden van het incident direct live door te zetten naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC)”, aldus Wierks.
“Wij houden de operationele kosten zo laag mogelijk.”
Op deze manier monitort zijn bedrijf duizenden camera’s van (internationale) winkelcentra, vastgoed gerelateerde bedrijven, autogarages, horecabedrijven en particulieren. “Wij houden de operational costs zo laag mogelijk. Al onze services worden geleverd vanuit een eigen monitoring centrum dat is gevestigd in Sofia, Bulgarije. Daar zijn de arbeidskosten natuurlijk een stuk lager dan hier in Nederland. Dat is één. Daarnaast ligt rond Sofia de grootste glasvezelkabel van de wereld en voor onze dienstverlening hebben we veel bandbreedte nodig. Het is ook daarom de ideale plek voor onze dienstverlening.”
VMS-systeem dat tientallen camera’s tegelijk kan monitoren
Maar er is nog een belangrijke reden waarom Live Security volgens Wierks zijn dienstverlening scherp kan aanbieden: het VMS-systeem van Dahua, DSS genaamd, dat wordt toegepast. “Ik geef het je te doen; tientallen camera’s tegelijk monitoren. Dat lukt niet. Dankzij dit systeem kunnen wij wel duizenden camera’s van verschillende merken tegelijk monitoren. Bovendien worden er geen hele hoge licentiekosten gerekend, voor iedere aangesloten camera worden minimale bedragen gevraagd”, vertelt Wierks.
Het geheim zit in de intelligente software
Het geheim zit volgens hem in de slimheid van dergelijke VMS-systemen. “De intelligente software detecteert automatisch wanneer iemand een bepaald gebied betreedt. Er kunnen automatisch acties worden gegenereerd, variërend van een melding tot een specifieke actie gericht tegen de indringer.” Verder zijn er tal van handigheidjes ingebouwd die de operator voorziet van relevante informatie.
Weergave op een videowall voor compleet overzicht
De beelden van alle camera’s die Live Security monitort kunnen in het control center bijvoorbeeld ook op een grote videowall worden weergegeven voor een compleet overzicht. Een digitale map in de DSS, denk bijvoorbeeld aan de plattegrond van een pand, zorgt er verder voor dat men onmiddellijk kan zien waar de camera die de gebeurtenis heeft waargenomen precies hangt in het pand. En als de beelden van het incident worden doorgestuurd naar de PAC, dan kan er schriftelijk ook extra informatie worden toegevoegd.
Signaleren van trends
“Elk event wordt voorzien van relevante informatie zoals tijd, locatie, foto’s, eventtype, eventcategorie en andere aantekeningen. Bovendien kunnen er in de nieuwste versie van de DSS – DSS Pro – ook rapporten worden gemaakt van het incident. Dat is iets wat onmisbaar is, van daaruit kun je namelijk trends signaleren en het cameratoezicht eventueel aanpassen”, legt Wierks uit. Met andere woorden: van beeld naar beleid. Door de incidenten op een vrij te zetten in eventregistraties en rapportages ontstaat een waardevolle informatie. Met de juiste gereedschappen vormt deze database het fundament voor effectiever beleid gebaseerd op feiten in plaats van intuïtie.
Servers in eigen beheer
Live Security heeft klanten in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en zelfs Zuid-Afrika. “Daarbij hebben wij eigen servers in de landen staan. De beelden mogen vanwege de strenge privacyregeling de landen niet uit”, vertelt Wierks. Hij weet dat Dahua ook servers heeft en beschikbaar stelt. “Maar wij houden het in eigen beheer, met eigen mensen die de servers onderhouden. Dat past beter bij ons, ook omdat we in meerdere landen actief zijn.”
Ook voor ons is de toepassing van het VMS van Dahua grensoverschrijdend, vandaar ook dat wij een enorme groei doormaken. Wij zijn pas twee jaar geleden gestart en zijn nu al in een groot aantal landen actief.
Altijd real-time inzicht
Live Security monitort de beelden, maar ook klanten kunnen via het DSS de beelden zien en monitoren. Per gebruiker kan worden ingesteld welke beelden of instellingen hij wel of niet mag zien en/of veranderen. De videobeelden kunnen via de DSS door de operators altijd en overal worden beheerd op de pc, laptop of via een app op de mobiele telefoon. Zo hebben organisaties altijd real-time inzicht in hun beveiligingssituaties.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dahua.