Hoe belangrijk zijn opleidingen voor het vakmanschap van security managers – en voor het imago van het securityvak? Security Professional van het Jaar Hélène Minderman deelt haar visie.
Tijdens de Amsterdam Security Conference, die in november plaatsvond in RAI Amsterdam, werd Hélène Minderman van Transport en Logistiek Nederland (TLN) verkozen tot Security Professional van het Jaar. De tweejaarlijkse verkiezing is een initiatief van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN) en zet security professionals in het zonnetje die voor de branche een buitengewone prestatie hebben geleverd op het vlak van vakmanschap, leiderschap en inspirerend vermogen.
Minderman houdt zich al sinds 2000 bezig met de aanpak van transportcriminaliteit. Momenteel werkt ze als Portefeuillehouder Criminaliteit en Security bij TLN en is ze Chair van de TAPA Taskforce NL (Transported Asset Protection Association). Minderman noemt de prijs “een hele mooie erkenning” van haar jarenlange inzet om security in de logistieke sector structureel op de agenda te houden. “Security is echt een vak, dat benadruk ik altijd. Het is niet iets dat je er even bij doet, of dat je na een cursus meteen in de vingers hebt. Een onderscheiding zoals de Security Professional van het Jaar is dan ook goed voor het imago van het vak.”
Ambassadeur en denktank
De titel Security Professional van het Jaar is niet vrijblijvend. De winnaar vervult twee jaar lang een ambassadeursrol om de activiteiten van de VBN breder onder de aandacht te brengen. Daarnaast is Minderman de komende twee jaar voorzitter van de Nationale Denktank Integrale Beveiliging. Doel van dit platform is om de kennis over beveiliging en (maatschappelijke) beveiligingsvraagstukken te vergroten, zodat publiek-private samenwerking effectiever en efficiënter wordt en het vakgebied van security in Nederland verder professionaliseert. In de denktank hebben naast twee eerdere winnaars van de titel Security Professional van het Jaar ook zes andere deskundigen zitting.
Inzet voor publiek-private samenwerking
“De bedoeling is dat er meer publieke partijen bij de denktank betrokken worden”, vertelt Minderman, die de verkiezing van Security Professional van het Jaar mede won vanwege haar inzet voor publiek-private samenwerking. “Dat is tot nu toe lastig, omdat publieke partijen huiverig blijken om mee te werken aan zo’n branche-initiatief. Dat is een gemiste kans, want ik ben ervan overtuigd dat de capaciteit van publieke partijen efficiënter kan worden ingezet als we in pps-verband tot afspraken komen.” Vanuit haar werk in de transportsector kent Minderman de kansen en uitdagingen van publiek-private samenwerking en beschikt ze over een netwerk waarin ook publieke partijen zijn vertegenwoordigd die bij de denktank kunnen aansluiten.
Diploma als basis
“Toen ik op het dossier transportcriminaliteit ging werken, vond ik het belangrijk om op een bepaald niveau te kunnen meepraten over security. Ik heb het diploma DHM Security Management behaald”, zegt Minderman over het belang van security-opleidingen voor haar werk. “Ik werk veel samen met security managers en om een goede gesprekspartner te zijn moet je dan wel de basisbeginselen van het vak kennen. Ik heb van DHM bijvoorbeeld geleerd om gestructureerd na te denken over veiligheid.”
Security is een vak dat je continu moet onderhouden.
“Security is een vak dat je continu moet onderhouden, nascholing is heel belangrijk”, vult Minderman aan. “Dat geldt vooral voor een security manager die werkzaam is bij een bedrijf. Je moet over zoveel zaken iets weten: van privacy en elektronische beveiliging tot bouwkundige maatregelen. Dan heb je een gedegen opleiding nodig, anders ga je het niet redden. En je moet je vak bijhouden: vakliteratuur lezen, netwerken onderhouden van gelijkgestemden, en spreken met vakgenoten zodat je elkaar op de hoogte houdt en je scherp blijft.”
>Lees ook Is er toekomst voor security-opleidingen?
TLN stimuleert dergelijke kennisontwikkeling en -uitwisseling binnen de logistieke sector, vertelt Minderman. “We ondersteunen een netwerk waarbinnen we elkaar informeren over actuele zaken, zoals nieuwe modus operandi en andere trends en ontwikkelingen.”
Over nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld cybercriminaliteit en privacybescherming organiseert TLN, al dan niet samen met samenwerkingspartners, actuele kennisbijeenkomsten. Security managers en directieleden die zich met security bezighouden – omdat ze aan het hoofd staan van een kleine onderneming en security daarom niet hebben belegd bij een functionaris – worden daar op de hoogte gesteld van de laatste kennisinzichten en praktijkervaringen.
Liaison
Zelf is Minderman de laatste jaren intensief bezig met privacy- en cybervraagstukken. “Ik pretendeer niet een specialist te zijn, maar probeer er voldoende vanaf te weten om te kunnen bepalen of ik een expert moet aanhaken. Ik ben wat dat betreft “bewust onbekwaam”, zoals het wordt genoemd. Bijscholing op het gebied van privacy – maar ook als het gaat om bijvoorbeeld cybersecurity en cameratoezicht – heb je eigenlijk voortdurend nodig, omdat het gaat om ontwikkelingen die heel relevant zijn voor de logistieke sector. Ik hoef dan niet alles te weten, want ik heb een belangrijke rol om door te verwijzen naar andere deskundige partijen. Ik ben in die situatie de liaison tussen onze achterban en specifieke deskundigen.”
TLN heeft voor de medewerkers van transportbedrijven, zoals chauffeurs en magazijnmedewerkers, de Security Awareness Training ontwikkeld. De training verhoogt het veiligheidsgevoel en verkleint de kans dat medewerkers doelwit worden van criminelen. In een dag leren chauffeurs en bijvoorbeeld warehouse medewerkers over risico’s zoals ladingdiefstallen, overvallen en agressie. De training levert punten op voor de verplichte nascholing en voldoet aan de criteria van CCV-CBR.
Het ontbreekt de securitybranche aan een overzichtelijk onderwijsaanbod
Volgens Minderman ontbreekt het de securitybranche aan een dergelijk overzichtelijk onderwijsaanbod. “Het is vaak onduidelijk waar een opleiding precies voor staat, wat je ermee kunt en hoe de markt het diploma waardeert. Natuurlijk staan bekende opleidingen zoals Security Management van Saxion en de diverse IVK-opleidingen goed bekend. Maar er zijn heel veel opleidingsinstituten – soms met de prachtigste namen – waarvan je niet weet wie daar achter zitten. En de insiders weten misschien wat al die mooie titels betekenen, maar voor de buitenwereld zal dat minder het geval zijn.”
Dit artikel verscheen in Security Management 1/2 2017 over Opleidingen