Was vroeger alles beter? Was vroeger alles beter?
Wat hadden wij het vroeger toch gemakkelijk. Camera's hadden nog simpele connectors, monitoren waren beeldbuizen en bekabeling was coax. Maar het belangrijkste was: alle signalen waren analoog. Dit resulteerde
in snelle inbedrijfstelling en het eenvoudig vinden van een eventuele storing.Mocht iemand een draadje verkeerd hebben aangesloten, dan was dat makkelijk en snel op te lossen.
Maar ook de videowereld ontkomt er niet meer aan, het moet en zal allemaal IP worden! Weg simpele connectors, beeldbuizen en coax en ‘hallo ICT'. De opkomst van IP is onomkeerbaar. Vroeger zagen we veel beren op de weg, maar zeker ook lichtpuntjes in de tunnel.Nu jaren verder is er nog steeds flinke weerstand in de markt merkbaar tegen de nieuwe tijd van de digitale techniek.
De meeste video-leveranciers zijn echter al helemaal om en prediken het ‘IP-evangelie'. Veel installateurs vinden het echter wel erg snel gaan en aanbidden nog steeds de bekende analoge videotechniek. Deze twee kampen staan nu al een tijd tegenover elkaar en ik moet zeggen dat er voor de argumenten van beide partijen wat te zeggen is. Maar het heeft ook iets van een generatieconflict. En zoals bekend, uiteindelijk wint de jongere generatie.
Wilt u mijn mening weten? Voor mij heeft IP al lang gewonnen en ik vind dat installateurs die nog geen ‘IP-fan', zijn snel in de trein moeten stappen, want die is al een hele tijd aan het rijden. Laten we de klant en onszelf verwennen met al het moois wat IP te bieden heeft.
De voordelen die IP-video biedt, zoals prijsstelling, kostenreductie, kwaliteit, snelheid, flexibiliteit en gebruiksgemak zijn veel groter dan de nadelen. Het grootste nadeel voor veel partijen is het ontbreken van kennis en ervaring op het ‘IPvlak'. En wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Sommige leveranciers doen hier vrij luchtig over alsof het met IP allemaal plug & play is. Ik kan u verzekeren dat dit echt niet het geval
is. De installateur zal met zijn personeel, jong en oud, moeten investeren in kennis en kunde op dit vlak. Doet hij dit niet, dan houdt het voor hem op. Analoog is over, IP is het heden en heeft de toekomst.
Vooral de flexibiliteit van IP heeft vele voordelen. Zoals de bekabeling van IP-video; hier zijn geen trossen coaxkabels door een gebouw meer nodig, maar volstaat een simpel Cat 6 netwerkdraadje. Of het uitkijken
van de videobeelden. Dit kan waar men dat wil; een internetaansluiting volstaat. Ook High Definition videobeelden die zo scherp zijn dat het bijna 3D is, zijn inmiddels nagenoeg standaard. De ontwikkelingen
gaan razendsnel.
Als kroon op het werk is er de optische detectie ofwel video content analyse. Vroeger, in de analoge tijd, hadden we videomotion als detectiemiddel. Deze methodiek veroorzaakte echter te vaak nodeloos alarm.
Dankzij IP hebben we nu slimme optische middelen, die zonder fouten zowel personen als bewegingen en trends kunnen herkennen en analyseren. Zo kunnen alleen die videobeelden naar een meldkamer worden gestuurd waarop actie ondernomen moet worden. Onze vertrouwde naam cctv is hiermee echter wel passé. Het is nu octv. ‘Closed' is ‘open', maar via Virtual Private Networks (VPN's) is het netwerk goed te beveiligen. Het is eigenlijk weer zoals vroeger.
En was vroeger nu alles beter in videoland? Die vraag kan ik simpel met nee beantwoorden, want er is inmiddels veel licht aan het einde van de tunnel. En mocht u vragen hebben, uw leverancier aangesloten bij Vebon weet raad!
Ben Manders, voorzitter Vebon sectie cctv