Een van de middelen om een brand te bestrijden is een sprinklerinstallatie.
Expert op dit gebied is John van Lierop, werkzaam als landenmanager Nederland bij VEBON-NOVB, belangenbehartiger voor de technische (brand)veiligheid in Nederland, en European Fire Sprinkler Network (EFSN). Wat speelt er op het gebied van sprinklers?
Leestijd: +/- 3,5 minuten
Zijn eerste banen liggen op het vlak van projectmanagement in security, zoals verkeer- en parkeersystemen. Vanaf 2004 houdt John van Lierop zich bezig met actieve blussystemen, met name de sprinklerkant. Hij was betrokken bij de oprichting van de beroepsvereniging Verenigde Brandveiligheid Experts (VBE). “In 2009 heb ik de stap gemaakt naar de brancheorganisatie Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB). Ik wilde in een meer maatschappelijke rol bezig zijn met brandveiligheid.”
> Lees ook Verplichte sprinklers voor ouderen?
Van NOVB naar VEBON
De NOVB en VEBON zijn in 2015 gefuseerd. We vragen John van Lierop de reden hierachter. Hij legt uit: “Krachten bundelen. De NOVB kende vier secties; de eerder genoemde VBE, de Verenigde SprinklerInstallateurs (VSI), de Fire Safety Suppliers (FSS) en de Verenigde Woningsprinklerinstallateurs (VWI). De ondernemersorganisaties VEBON en NOVB zijn gefuseerd en gaan verder als één organisatie die zich presenteert onder de naam: ‘VEBON-NOVB’. De VBE is in 2015 verzelfstandigd en werkt strategisch samen met VEBON-NOVB. De VSI en FSS zijn opgegaan in de sectie Sprinklertechniek. Daarnaast bestaat de sectie Woningsprinklerinstallaties. Binnen VEBON bestond al een sectie speciale blusinstallaties, waar onder meer watermistsystemen onder vallen.”
Opdrachtgevers kiezen uit een mix van brandveiligheidsoplossingen
Van Lierop vervolgt: “Het gaat ons om de kruisbestuiving binnen de verschillende ‘bloedgroepen’, wat leidt tot nieuwe ideeën, initiatieven en projecten. We werken bijvoorbeeld samen in de lobby en hebben een gezamenlijk project Integrale Brandveiligheid. We streven er naar dat één plus één ook echt drie wordt.” Op de vraag of de belangen van de diverse secties elkaar niet ‘bijten’, zegt hij: “Niet per se. De opdrachtgevers – verantwoordelijk voor de brandveiligheid – kiezen uit de mix van oplossingen. De branchevereniging is de belangenbehartiger van de technische (brand)veiligheid in Nederland en geeft onafhankelijke informatie over de diverse systemen.”
Sprinklers en watermist
John van Lierop is vooral betrokken bij brandveiligheid middels sprinklers. Over het systeem zegt hij: “Sprinklers creëren een hoog brandveiligheidsniveau. Ik geloof erin, dat een sprinklerinstallatie in veel gevallen de juiste oplossing is. Een sprinklerinstallatie treedt in werking, alleen daar waar de brand is. Iedereen kan een brand blussen met een kopje water. Het gaat erom dat je er snel bij bent. Dát zijn sprinklers. Ze staan op scherp. De brand heeft geen kans zich te ontwikkelen.”
Toch kiezen organisaties soms voor bijvoorbeeld een watermistsysteem. Is zo’n systeem vergelijkbaar, beter of juist minder goed? Van Lierop: “VEBON-NOVB geeft geen advies over de te kiezen installatie, als er maar bewust en met kennis van zaken wordt gekozen. Watermist biedt een soortgelijke oplossing als sprinklers. Er zijn verschillende soorten watermistsystemen; lage, midden en hoge druk. Een lagedruksysteem lijkt veel op een sprinklerinstallatie. Een hoge druk meer op een blusgasinstallatie. Waarom een klant kiest voor het een of het ander? Dat hangt af van het gebouw en het gebruik. Hoe hoog zijn de ruimtes? Hoe groot is de vuurlast? Hoe zit het met de watervoorziening? En uiteraard hangt de keuze ook af van de portemonnee van de opdrachtgever.”
Het grote verschil tussen een sprinklerinstallatie en een watermistsysteem is, dat bij gebruik van watermist geschiktheid aangetoond moet worden, weet Van Lierop te vertellen. “Voor sprinklerinstallaties bestaan fabricaatonafhankelijke normen.”
Sectie woningsprinklerinstallaties
De VEBON-NOVB kent een aparte sectie voor woningsprinklerinstallaties (VWI). John van Lierop legt het waarom hiervan uit. “We hebben daar verschillende redenen voor. Allereerst is het doel van een reguliere sprinklerinstallatie in een gebouw anders dan bij woningen. Het gebouw, goederen en de mensen moeten beschermd worden tegen de gevolgen van brand. Een sprinklerinstallatie in een woning dient vooral een overleefbare situatie te creëren, zodat veilig vluchten mogelijk is. Ten tweede, in woningen past men andere technieken toe. Leidingen worden bijvoorbeeld ingestort. In de utiliteit is dat niet wenselijk, omdat ze inspecteerbaar dienen te zijn. Alarmkleppen die we zien in de utiliteit en industrie, komen niet voor in woningen. Tot slot, de installateurs die de sprinklers in woningen installeren, zijn vaak installateurs die ook de andere installaties zoals sanitair aanbrengen.”
We willen dat de koper keuze heeft voor een brandveiliger huis
Bewustwording
“Wat we willen’, vervolgt John van Lierop “is dat de koper van een huis – naast dat hij kan kiezen uit andere deuren en radiatorknoppen – tegelijkertijd de keuze heeft voor een brandveiliger huis, met een woningsprinklerinstallatie. Vroegtijdige keuze maakt dergelijke installaties veel laagdrempeliger. Qua investering is het dan ook interessanter.”
Maar sprinklers zijn nog niet verplicht in woningen. Van Lierop: “Klopt. Het Bouwbesluit stelt minimale eisen welke hoofdzakelijk over vluchtveiligheid gaan. De bouwers houden zich daar aan. ‘Sprinklers? Die zijn niet verplicht. Veel te lastig’. Waarom zou hij die installatie ook regelen voor die ene koper. Bewustwording is daarom zo belangrijk. Toeleveranciers dienen sprinklers aan te bieden en te omarmen tegen een gunstige prijs. Huiseigenaren zouden zelf hun niveau van brandveiligheid moeten kunnen kiezen, zoals gezegd. Bij de overheid proberen we het op de agenda te krijgen, minimaal een stimulatie, maar beter nog verplichten en dan met prioriteit voor kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen. In Scandinavië en de UK is het al verplicht. We zien dat de overheid voorstander is van de risicobenadering en verwachten dat ze stappen gaan ondernemen.”
John van Lierop tot slot: “Nederland is een veilig land, maar dat is niet vanzelfsprekend. Gaat het over brandveiligheid, dan zijn we nog steeds incident gedreven. ‘Oei een brand, nu gaan we wat doen!’. Neem de vuurwerkramp in Enschede als voorbeeld. Of die in het cellencomplex in Schiphol-Oost. Toen besloot de overheid ineens om wel alle cellen van sprinklers te voorzien. Daarom blijft VEBON-NOVB inzetten op hoe met z’n allen Nederland (brand)veiliger te maken onder meer in de gezondheidszorg.”
> Dit artikel verscheen in Security Management 06/2016. Vraag een proefnummer aan of neem een abonnement