Door het toenemende aantal cyberincidenten groeit het risico van bedrijfsuitval. Zowel financiële als imagoschade liggen op de loer. Het aanbod van cyberverzekeringen neemt daarom toe. Maar is zo’n verzekering zinvol? En wat valt er wel of niet onder de dekking? We vroegen het een expert.
Is de aansprakelijkheid voor cyberincidenten (bijv. datalekken) verzekerd onder algemene aansprakelijkheidsverzekeringen?
Nee. Cyberincidenten zijn in het algemeen niet verzekerd onder een algemene aansprakelijkheidsverzekering.
Wij maken gebruik van antivirussoftware en data-encryptie. Is dit voldoende als bescherming?
Antivirus en encryptie zijn goede maatregelen, maar meestal is dit niet voldoende. Firewalls, updates en patchmanagement zijn eveneens belangrijk. Dit geldt ook voor segmentatie van netwerken. Als deze maatregelen worden genomen, dan ben je al heel eind als organisatie wat beveiliging betreft.
Wat is een cyberverzekering?
Een cyberverzekering dekt de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal, cybercrime en cyberaanvallen. Het is niet alleen compensatie, maar met name dienstverlening. Een soort ‘peace of mind’ concept. Zo bieden zij bijvoorbeeld onvoorwaardelijke assistentie van ervaren securityprofessionals, met wereldwijd bereik en met uitgebreide juridische expertise. Ervaren professionals helpen u om databases en websites te repareren, belanghebbenden te informeren en juridische kosten te beperken.
Alle vragen over cyberverzekeringen worden binnenkort gepubliceerd in het Security Management digimagazine Cyber Security. Wil je ze nu alvast lezen, download dan hier het hele artikel.
Volg Security Management op LinkedIn