Op 21 maart opent in Apeldoorn de grootste 112-meldkamer van het land. Een spannende dag, zegt het hoofd van de meldkamer, Niels Nijman. Het alarmnummer moet tijdens de verhuizing continu bereikbaar blijven.
Vijftig systemen moeten individueel worden overgezet naar de nieuwe meldkamer. In de nieuwe meldkamer van drie tennisvelden groot komen 450 centralisten te werken. Er komen dagelijks ruim tweeduizend 112-telefoontjes binnen. Drie meldkamers in Apeldoorn, Arnhem en Hengelo sluiten op 21 maart hun deuren en worden samengevoegd op de nieuwe locatie. De meeste centralisten verhuizen mee naar de nieuwe plek.
Het grootste gebied en de meeste centralisten
Apeldoorn wordt één van de tien locaties die tot het landelijke netwerk van meldkamers behoort. “Die draaien allemaal op dezelfde techniek. Daardoor kunnen we elkaar razendsnel overnemen als er wat gebeurt. Bijvoorbeeld bij technische problemen, of als het druk is in een bepaalde regio”, vertelt Nijman.
Met ruim tweeduizend 112-telefoontjes per dag wordt de 112-meldkamer in Apeldoorn de grootste van ons land. Het heeft ook het grootste gebied en de meeste centralisten. De overgrote meerderheid werkt er voor de politie, maar ook voor de brandweer, ambulance en informatiedienst.
> LEES OOK: Meldkamers moeten stoppen met alarmeren media bij incidenten
Van 3 naar 1
De meldkamers moeten samengaan omdat met name politie en ambulance kampen met personeelstekorten. “Drie meldkamers overeind houden kost meer mensen dan één meldkamer”, zegt Nijman. “Ik zeg niet dat we veel minder mensen nodig hebben, nu we op één plek werken. Maar het scheelt wel een beetje.”
Daarnaast is de nieuwe meldkamer aangesloten op een landelijk netwerk van tien meldkamers. Bij problemen of storingen kunnen zij elkaar vervangen omdat ze op dezelfde techniek draaien.
Kans dat er iets misgaat is nihil
De fusie wordt al meer dan tien jaar voorbereid. De kans dat er iets misgaat en iemand uit Oost-Nederland dinsdag 112 niet kan bereiken is volgens Nijman nihil. “Het betreft allemaal ict, dus het is kwetsbaar. Maar we werken hieraan met honderd ict’ers. We hebben alles zo dichtgetimmerd, dat we denken dat het allemaal goed gaat”.
Bron: Omroep Gelderland.
Volg Security Management op LinkedIn