Reinier de Graaf Gasthuis trok in 2015 in een nieuw gebouw in Delft. Tijd voor een eigen trainingscentrum Brandveiligheid, dacht de interne hulpverlening. Het moment is daar: eind augustus 2016 werd het centrum geopend. Hoe heeft het ziekenhuis de organisatorische brandveiligheid georganiseerd?
Waar voorheen de brandveiligheidstrainingen buiten op de parkeerplaatsen en in een oude woontoren werden gegeven, wilde het ziekenhuis nu een professioneel trainingscentrum.
Organisatorische brandveiligheidsmaatregelen trainen via oefenlocatie
Naast stafkantoor de Gravin, staat nu een state-of-the-art oefenlocatie bestaande uit drie grijze containers. Kevin van Doesburg, Medewerker Interne Hulpverlening en Brandveiligheid, en Paul van den Brande, Coördinator Interne Hulpverlening en Brandveiligheid, zijn beiden trots. “We willen hier jaarlijks minstens 2000 medewerkers trainen.”
Interne Hulpverlening valt onder zorgplicht
Naast dat het ziekenhuis veiligheid heel belangrijk vindt, valt Interne Hulpverlening ook onder de zorgplicht conform de Arbowet. Volgens die plicht moeten er altijd voldoende BHV’ers “of in ons geval Interne Hulpverleners (IHV’ers)” in huis zijn, vertelt de Coördinator.
Voor de organisatorische brandveiligheidsmaatregelen in het Reinier de Graaf zijn er 70 man die de rol IHV vervullen. “Verder is iedere medewerker, externe medewerker en stagiair opgeleid tot ontruimingsassistent. Alle gediplomeerden kunnen daarnaast nog fungeren als ontruimingscoördinatoren.” En wie op uitzendbasis werkt, leert wat hij moet doen bij brand op de verplichte introductiedag van het ziekenhuis.
Iedereen een taak en verantwoordelijkheid bij brand
Iedereen heeft dus een taak en verantwoordelijkheid bij brand. Diegene die een brand ontdekt en gediplomeerd is, wordt standaard de ontruimingscoördinator. Hij trekt een rood hesje aan en is het aanspreekpunt voor de brandweer. Deze persoon zet vervolgens het 7-stappenplan in actie.
Mocht de temperatuur door de brand oplopen, springt bij 57 graden de watermistinstallatie aan
De overige medewerkers op de afdeling vervullen de rol als ontruimingsassistent en ondersteunen de coördinator bij de ontruiming. Mocht de temperatuur door de brand oplopen, springt bij 57 graden de watermistinstallatie aan. Deze beheerst de brand totdat de brandweer komt. “Het liefst willen we dit systeem niet gebruiken. Daarom leren we alle medewerkers hoe zij een brand klein kunnen houden met kleine blusmiddelen”, licht Van den Brande toe.
‘Kennisborging brandveiligheid is belangrijk’
“De kennisborging is erg belangrijk”, gaat hij verder. “Middels een praktijktraining, e-learning, table-top en scenariotraining trainen we daarom de medewerkers wat ze precies moeten doen.” Iedere oefening belicht een ander aspect van brandveiligheid en ontruimen.
Iedere oefening belicht een ander aspect van brandveiligheid en ontruimen
Van den Brande: “Iedere medewerker moet voor minstens 90 procent de toets via e-learning halen. Daarna mogen ze pas deelnemen aan de praktijktraining. Als ze de toets na meerdere keren niet halen, begeleiden wij ze bij de training. We registreren ook iedereen in een leersysteem waaruit wij ook certificeren en rapporteren naar het Management Team (MT).”
Brand blussen, reanimeren, portofoonbeleid
Thema’s als brand blussen, reanimeren, met de portofoon werken, brand en chemische stoffen (CBRN) uitschakelen, het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (Zirop) kennen, het opleiden en oefenen van de OTO en samenwerken met externe diensten als de brandweer komen allemaal terug in de training. Wel is de e-learning speciaal afgestemd op de afdeling waar de medewerker werkt. “De OK is bijvoorbeeld net een dorp”, vertelt Van den Brande.
Brandweer kan niet zomaar de MRI binnenlopen
Vooral de samenwerking met de brandweer vinden we belangrijk, gaat de Coördinator verder. “In het ziekenhuis kom je nucleaire, chemische en andere risico’s tegen. Een brandweerman mag niet zomaar met een brandblusser of volle bepakking de MRI-ruimte binnenlopen. Hij komt dan in een enorm magnetisch veld terecht.” Daarom trainde het ziekenhuis ook de Brandweer Haaglanden de speciale risico’s van een ziekenhuis en hoe ze zo veilig mogelijk deze ruimte mogen en kunnen betreden.
Onbewust houd ik situaties en gangen in de gaten
Onbewust bewust van situaties
De mannen werken hard. In de zes weken dat de trainingslocatie voor de officiële opening [30 augustus, red] open ging, zijn er al ruim 500 medewerkers getraind die de specifieke organisatorische brandveiligheidsmaatregelen in hun vingers hebben.
En de training werkt, vertellen de collega’s Ingrid Van Elswijk en Jolanda ’t Hart. “Ik ben bewust van veilige en onveilige situaties. Op de poliklinieken wisselt het aantal patiënten per kwartier. Onbewust houd ik situaties en gangen in de gaten”, vertelt ’t Hart. Van Elswijk: “Natuurlijk is het spannend als er brand ontstaat, maar we hebben dit al een paar keer geoefend. Ik weet wat ik moet doen en dat geeft al rust. Ja, het geeft mij zelfvertrouwen.”
> Download ook de whitepaper Alle ins & outs over kleine blusmiddelen