De sluiting van illegale internetmarktplaatsen leidt tot een opbloei van andere ‘dark web’-locaties. Dit blijkt uit onderzoek dat het Israëlische cybersecurity-bedrijf Cyberint heeft uitgevoerd in opdracht van de BBC.
Nadat de handelsplaatsen AlphaBay en Hansa afgelopen maand offline gingen na interventie door de Amerikaanse en Nederlandse overheid, is het aanbod aan illegale producten en diensten op andere online locaties met meer dan een kwart gestegen.
Strafrechtelijke druk
Veel handelaren lijken direct na sluiting van een verkooppunt hun toevlucht te zoeken op andere criminele marktplaatsen. Een woordvoerder van Cyberint stelt tegenover de BBC dat het echter wel degelijk zinvol is als opsporingsdiensten handelswebsites overnemen en sluiten, zoals bij AphaBay en Hansa is gebeurd. De internationale strafrechtelijke druk die daarmee op het dark web wordt uitgeoefend leidt ertoe dat verkopers en afnemers nerveus worden en sommige websites mijden.
Angst onder potentiële kopers
Dit fenomeen is bijvoorbeeld zichtbaar op Dream Market, dat met bijna 100.000 aanbiedingen de grootste handelsplaats op het dark web is sinds het nog grotere AlphaBay werd gesloten. Dream Market lijkt slechts heel beperkt te ‘profiteren’ van het feit dat AlphaBay en Hansa offline zijn gegaan; het aantal aangeboden producten is maar met een paar procent gegroeid. Volgens de onderzoekers komt dit met name door geruchten dat ook Dream Market juridisch zal worden aangepakt. Dit veroorzaakt angst onder aanbieders, en meer nog onder potentiële kopers. Anders dan aanbieders kunnen zij niet volledig anoniem handelen; ze moeten minstens een leveringsadres voor aangekochte goederen opgeven. Dat maakt ze kwetsbaar in het geval van website-overnames door opsporingsdiensten.