Binnenkort verschijnt het nieuwe nummer van Security Management. Dit nummer heeft als thema Kennis & Ontwikkeling. Ook deze uitgave bevat vele verdiepende artikelen, columns met een kwinkslag en interessante interviews. Zo leest u een interview met Genserik Reniers, Belg van geboorte en hoogleraar aan de TU Delft, over zijn carrière en zijn visie op security en safety en krijgt u een kijkje achter de schermen bij Saxion Hogeschool.
Hieronder een overzicht van de verschillende artikelen:
Genserik Reniers, hoogleraar TU Delft: “Het begint uiteindelijk bij degelijk onderwijs
Een interview met Genserik Reniers, Belg van geboorte en hoogleraar aan de TU Delft, over zijn carrière en zijn visie op security en safety. “Er kan veel meer onderwijs worden gegeven in safety en security.”
Opleiding Security Management bij Saxion: contact met praktijk
De voltijd hbo-opleiding Security Management is de eerste en enige studieroute op dit vakgebied in het hbo-onderwijs. Studenten worden opgeleid tot securityprofessional die private en publieke
organisaties weerbaar maken tegen beïnvloeding door kwaadwillenden. De vierjarige studie kan ook in deeltijd gevolgd worden.
Crisis of geen crisis? Hoogmoed bij directie is de zwakste schakel
Marjolijn van Oordt is organisatieadviseur, bestuurder en associate partner bij adviesbureau Van de Bunt en deskundige op het gebied van crisismanagement. Ze adviseert hoe een organisatie in te richten en crises te voorkomen. Maar ook als het mis gaat, wordt ze er vaak bij geroepen om zo snel mogelijk te de-escaleren en te zorgen dat de organisatie in control komt. Security Management spreekt met haar over het hele spectrum van crisismanagement.
Ruim 2000 bedrijven in 2021 de dupe van ransomware
Ruim 2000 bedrijven met minstens twee medewerkers zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met behulp van gijzelsoftware (ransomware). Gemiddeld betaalde 11 procent losgeld om weer toegang te krijgen tot de bedrijfsgegevens, 38 procent gaf aan dat er andere kosten zijn gemaakt. Ook kregen 4000 zzp’ers te maken met datagijzeling, maar zij betaalden nauwelijks losgeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de verschenen Cybersecuritymonitor 2022.
Veiligheidssystemen met technologie uit de 21ste eeuw: hoe veilig is het nu eigenlijk?
Bij aanvang van de 21ste eeuw is een begin gemaakt met het aanpassen van de veiligheidsinstallatietechniek met nieuwe technologie. Dit betekende het einde van codes en onbetrouwbare sensoren die in het verleden aan de basis stonden van de systemen. De hedendaagse installaties worden praktisch allemaal uitgerust met camera’s en een goed ontworpen toegangscontrolesysteem, liefst zonder sleutels en badges. Dit zorgt voor ultieme veiligheid
Herken én voorkom ‘insider threats’
In 480 voor Christus verraadde Ephialtes de Spartaanse troepen door een geheim bergpad te onthullen waardoor het Perzische leger de Griekse troepen kon omsingelen en verslaan. In 1985 werd Richard Miller, een FBI-agent, gearresteerd voor spionage nadat hij geheime documenten aan de Russen had verstrekt in ruil voor goud en geld. Het is duidelijk dat insider threats niet alleen een probleem zijn in het digitale tijdperk.
Einde 2G bij KPN
KPN stopt op 1 december 2025 met haar 2G-netwerk. Dit heeft verregaande consequenties voor de ruim 100.000 aansluitingen en locaties waar 2G en GPRS-data nu in gebruik zijn, met name voor de beveiligings- en
zorgsector. Denk hierbij aan alarmaansluitingen maar ook aan het beheer van liften en sluizen.
Persoonsbeveiliging
Politici, misdaadverslaggevers en natuurlijk artiesten – ze staan allen in het middelpunt van de belangstelling. En die belangstelling is heel divers: van fans die met hun idool op de foto willen tot gewelddadige critici met kwaadaardige bedoelingen. Logisch dus dat veel BN’ers kiezen voor persoonlijke beveiliging, maar wat houdt die precies in?
Drones bij Formule 1
Tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort van
25 tot en met 27 augustus, met meer dan 100.000 bezoekers, zijn slimme drones ingezet om de bezoekersstromen in goede banen te leiden en de veiligheid te waarborgen.
En verder
- Voorwoord Marcel van Duijn
- Column Ben den Tuinder
- Column Charles Groenhuijsen
- Casuïstiek: Marcel Boekhorst
- Column Richard Franken
- Column Kaj Hollemans
- Column Sander Kerkhoffs
- Young Prof: Ruben Hasselman
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn