Het ministerie van Handel zette de bedrijven op de zwarte lijst wegens de “de bouw van supercomputers die door het leger van China’s worden gebruikt voor de modernisering van de krijgsmacht en het programma voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. De VS verwijten Chinese bedrijven al langer dat ze loyaal zijn aan de Volksrepubliek en gevoelige informatie doorspelen. De Chinese Communistische Partij zei eerder dat het zich niet bezighoudt met industriële spionage.

Nationale veiligheidssystemen
“Supercomputing is van vitaal belang voor de ontwikkeling van veel – misschien wel bijna alle – moderne wapens en nationale veiligheidssystemen, zoals kernwapens en hypersonische wapens,” schreef de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo in een verklaring. “Het ministerie zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat China gebruikmaakt van Amerikaanse technologieën om deze destabiliserende militaire moderniseringsinspanningen te ondersteunen”, voegde zij eraan toe.

Export beperkt
Door de nieuwe regels wordt de Amerikaanse export naar de bedrijven in kwestie beperkt. De maatregelen treden onmiddellijk in werking, maar zijn niet van toepassing op goederen van Amerikaanse leveranciers die reeds naar China onderweg zijn. Door de beperkingen worden de zeven bedrijven: Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronicsen de National Supercomputing Center in Jinan, Shenzhen, Wuxi en Zhengzhou niet volledig uitgesloten van Amerikaanse technologie. Onder voormalig president Donald Trump hebben de VS tal van Chinese bedrijven toegevoegd aan hun economische zwarte lijst. Onder die bedrijven is Huawei, de grootste smartphonemaker van het land, dat nog onder strengere sancties gebukt gaat.