Cameratoezicht

test
 • Politie gebruikt smart glass tegen hooligan
  03-09-2015

  De politie werkt aan een slimme bril waarmee hooligans sneller kunnen worden opgespoord. De ‘smart glass’ kan ook worden ingezet om notoire ordeverstoorders bij andere publieksevenementen in de gaten te houden, schrijft het AD.

  Live meekijken

  De commandokamer kan live meekijken en het politie-optreden bijsturen. “Een verdacht persoon of kenteken moet nu nog over de portofoon worden nagetrokken. Dat valt op. De agent gaat doorgaans achter de auto staan. Stilletjes filmen is veiliger”, legt criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke, dat de proef begeleidde, uit.

 • Maarten Erasmus: ‘Vested’ zakendoen zonder contract
  26-08-2015

  McDonald’s heeft met de belangrijkste toeleveranciers in Amerika geen contract. Dat is niet nodig, is de gedachte. Iedere partner in de keten streeft immer dezelfde belangen na, dus nemen zij vanzelf beslissingen die voor alle partijen het beste zijn.

  Onderzoekster Kate Vitasek (University of Tennessee) wijdt haar leven aan het promoten en ontwikkelen van betere samenwerking tussen partners in de keten. Haar denkbeelden verspreidt ze onder de naam Vested, wat zich nog het best als ‘onvoorwaardelijk’ laat vertalen; vergelijk het met een huwelijk.

  Vested

  Vested is een bedrijfsmodel of methode die hoogwaardige samenwerking nastreeft tussen ketenpartners en berust op de overtuiging dat alle partijen zich volledig inzetten voor het gezamenlijk succes.

  In haar vierde boek beschrijft Vitasek hoe drie bedrijven, Proctor & Gamble, McDonald’s en Microsoft, het Vested-model in de praktijk brengen. Deze bedrijven bewijzen volgens haar de theorie van de onlangs overleden Nobelprijswinnaar John Nash (van A beautiful mind), die stelt dat niet ‘competitie’ maar ‘samenwerking’ tot de beste resultaten leidt voor alle betrokkenen.

  >> Lees ook Samenwerken? Ja, maar

  Vertrouwen

  Ondanks deze succesverhalen, waarmee zij volle zalen trekt, zijn er maar weinig Amerikaanse ondernemers die haar ideeën in de praktijk brengen. Daarom probeert zij voet aan de grond te krijgen in Europa, waar ze een betere voedingsbodem vindt. Kennelijk zijn wij gewend om zaken te doen op basis van vertrouwen. Maar is er dan met Vested iets nieuws onder de zon?

  Ja en nee. Het besef dat het totale resultaat hoger wordt als iedere partij het gezamenlijk belang nastreeft, is al heel lang bekend en uitgebreid onderzocht in allerlei takken van wetenschap. In de jaren negentig verscheen het ene na het andere managementboek over de kracht van partnerships. In Nederland werd het succes van de Senseo, die de vrucht was van de samenwerking tussen Douwe Egberts en Philips, veelvuldig als voorbeeld aangehaald.

  >> Lees ook Samenwerken aan kwaliteit

  Samenwerken

  Sindsdien zijn we steeds meer gaan samenwerken. Eigenlijk ongemerkt. Het begon met functioneel specificeren, waarmee de leveranciers ruimte kregen om hun kennis in te brengen. Dat werd al snel early supplier involvement en daarna zijn we rigoureus gaan outsourcen. Het motto is duidelijk: “Als jij het beter kan, doe het dan ook maar”.

  De tijd is dus rijp om de manier waarop we afspraken maken met leveranciers te veranderen. Het uitgangspunt om te draaien.

  Omkeren

  Niet afspraken maken op basis van wantrouwen, maar op basis van vertrouwen. Het klinkt simpel, maar vraagt een fundamenteel andere manier van denken. Als het resultaat van de keten voorop wordt gesteld, zul je moeten gunnen. Dat is even wennen, maar ik begin meteen: ik gun Kate Vitasek een geslaagde missie.

  Maarten Erasmus is managing consultante bij Emeritor (www.emeritor.com)

 • Camerabeelden van particulieren gebruiken bij opsporing
  26-08-2015

  Burgers en bedrijven mogen straks camerabeelden van particulieren publiceren van een diefstal, inbraak of vernieling. De verwachting is dat door de inzet van deze ‘extra ogen en oren’ de pakkans toeneemt. Nu is het particulieren en ondernemers wettelijk nog niet toegestaan om camerabeelden van verdachten te publiceren.

  Dit staat in een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat naar verschillende adviesinstanties is gestuurd. De verspreiding van camerabeelden is dan niet langer in alle gevallen een zaak van politie en openbaar ministerie.

  Camerabeelden van particulieren

  Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan een wens van de meerderheid in de Tweede Kamer. Het nieuwe wetsvoorstel is een herziene versie van het wetsvoorstel waarover de Raad van State in 2012 advies uitbracht. Daarnaast voorziet het in een maatschappelijke behoefte. Uit onderzoek blijkt dat 71 procent van de Nederlanders voorstander is van het uit de anonimiteit halen van criminelen met behulp van digitale middelen. Ook vanuit het bedrijfsleven is verzocht om verruiming van de mogelijkheden voor gebruik van camerabeelden.

  >> Lees ook Bouwmarkten mogen camerabeelden delen

  Opsporing

  Camerabeelden van strafbare feiten kunnen een belangrijke rol spelen bij de opsporing. Dat blijkt ook uit de opsporingsprogramma’s van de overheid. Daar staat tegenover dat bedrijfsleven en particulieren in ruime mate beschikken over bewakingscamera’s en smartphones. De opnamen die zij hiermee maken, bieden goede aanknopingspunten om misdrijven op te lossen. De minister wil die mogelijkheden benutten door de wet aan te passen en gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen.

  Verdachte

  Maar het gebruik van camerabeelden moet wel zorgvuldig gebeuren. Daarvoor zijn duidelijke regels nodig. De bewindsman wil voorkomen dat de ‘verkeerde’ verdachte in beeld wordt gebracht of onschuldige omstanders en slachtoffers herkenbaar zijn. Het gaat om een juiste balans tussen het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de verdachte en van omstanders en getuigen, het belang van het slachtoffer en het maatschappelijke belang dat daders worden opgespoord.

  Dader

  Straks moet eerst aangifte zijn gedaan van het betreffende delict. Ook moeten de camerabeelden ter beschikking zijn gesteld aan de politie. Omdat de identificatie van de vermoedelijke dader vooropstaat, moeten het misdrijf zelf én de vermoedelijke dader duidelijk te zien zijn op de beelden.

  Beelden

  Het is niet de bedoeling dat particulieren en bedrijven beelden van zware criminaliteit als moord, doodslag en mishandeling openbaar maken. Politie en justitie handelen die zelf af, omdat het complexe zaken zijn, met een groot risico voor de opsporing of vrees voor eigenrichting.

  Techniek

  De nieuwe regeling is zo min mogelijk afhankelijk van de techniek. Het maakt niet uit of de opnames zijn gemaakt met een bewakingscamera, smartphone of fototoestel. Degene die beelden van een inbraak, diefstal of vernieling publiceert op internet blijft hiervoor verantwoordelijk. Ook als de identiteit van de verdachte is achterhaald. Dan moet de publicist de beelden verwijderen, voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt.

  Dit artikel is gepubliceerd in Security Management 06/ 2015.

Toegangscontrole