Cameratoezicht

test
 • Maarten Erasmus: ‘Vested’ zakendoen zonder contract
  26-08-2015

  McDonald’s heeft met de belangrijkste toeleveranciers in Amerika geen contract. Dat is niet nodig, is de gedachte. Iedere partner in de keten streeft immer dezelfde belangen na, dus nemen zij vanzelf beslissingen die voor alle partijen het beste zijn.

  Onderzoekster Kate Vitasek (University of Tennessee) wijdt haar leven aan het promoten en ontwikkelen van betere samenwerking tussen partners in de keten. Haar denkbeelden verspreidt ze onder de naam Vested, wat zich nog het best als ‘onvoorwaardelijk’ laat vertalen; vergelijk het met een huwelijk.

  Vested

  Vested is een bedrijfsmodel of methode die hoogwaardige samenwerking nastreeft tussen ketenpartners en berust op de overtuiging dat alle partijen zich volledig inzetten voor het gezamenlijk succes.

  In haar vierde boek beschrijft Vitasek hoe drie bedrijven, Proctor & Gamble, McDonald’s en Microsoft, het Vested-model in de praktijk brengen. Deze bedrijven bewijzen volgens haar de theorie van de onlangs overleden Nobelprijswinnaar John Nash (van A beautiful mind), die stelt dat niet ‘competitie’ maar ‘samenwerking’ tot de beste resultaten leidt voor alle betrokkenen.

  >> Lees ook Samenwerken? Ja, maar

  Vertrouwen

  Ondanks deze succesverhalen, waarmee zij volle zalen trekt, zijn er maar weinig Amerikaanse ondernemers die haar ideeën in de praktijk brengen. Daarom probeert zij voet aan de grond te krijgen in Europa, waar ze een betere voedingsbodem vindt. Kennelijk zijn wij gewend om zaken te doen op basis van vertrouwen. Maar is er dan met Vested iets nieuws onder de zon?

  Ja en nee. Het besef dat het totale resultaat hoger wordt als iedere partij het gezamenlijk belang nastreeft, is al heel lang bekend en uitgebreid onderzocht in allerlei takken van wetenschap. In de jaren negentig verscheen het ene na het andere managementboek over de kracht van partnerships. In Nederland werd het succes van de Senseo, die de vrucht was van de samenwerking tussen Douwe Egberts en Philips, veelvuldig als voorbeeld aangehaald.

  >> Lees ook Samenwerken aan kwaliteit

  Samenwerken

  Sindsdien zijn we steeds meer gaan samenwerken. Eigenlijk ongemerkt. Het begon met functioneel specificeren, waarmee de leveranciers ruimte kregen om hun kennis in te brengen. Dat werd al snel early supplier involvement en daarna zijn we rigoureus gaan outsourcen. Het motto is duidelijk: “Als jij het beter kan, doe het dan ook maar”.

  De tijd is dus rijp om de manier waarop we afspraken maken met leveranciers te veranderen. Het uitgangspunt om te draaien.

  Omkeren

  Niet afspraken maken op basis van wantrouwen, maar op basis van vertrouwen. Het klinkt simpel, maar vraagt een fundamenteel andere manier van denken. Als het resultaat van de keten voorop wordt gesteld, zul je moeten gunnen. Dat is even wennen, maar ik begin meteen: ik gun Kate Vitasek een geslaagde missie.

  Maarten Erasmus is managing consultante bij Emeritor (www.emeritor.com)

 • Camerabeelden van particulieren gebruiken bij opsporing
  26-08-2015

  Burgers en bedrijven mogen straks camerabeelden van particulieren publiceren van een diefstal, inbraak of vernieling. De verwachting is dat door de inzet van deze ‘extra ogen en oren’ de pakkans toeneemt. Nu is het particulieren en ondernemers wettelijk nog niet toegestaan om camerabeelden van verdachten te publiceren.

  Dit staat in een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat naar verschillende adviesinstanties is gestuurd. De verspreiding van camerabeelden is dan niet langer in alle gevallen een zaak van politie en openbaar ministerie.

  Camerabeelden van particulieren

  Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan een wens van de meerderheid in de Tweede Kamer. Het nieuwe wetsvoorstel is een herziene versie van het wetsvoorstel waarover de Raad van State in 2012 advies uitbracht. Daarnaast voorziet het in een maatschappelijke behoefte. Uit onderzoek blijkt dat 71 procent van de Nederlanders voorstander is van het uit de anonimiteit halen van criminelen met behulp van digitale middelen. Ook vanuit het bedrijfsleven is verzocht om verruiming van de mogelijkheden voor gebruik van camerabeelden.

  >> Lees ook Bouwmarkten mogen camerabeelden delen

  Opsporing

  Camerabeelden van strafbare feiten kunnen een belangrijke rol spelen bij de opsporing. Dat blijkt ook uit de opsporingsprogramma’s van de overheid. Daar staat tegenover dat bedrijfsleven en particulieren in ruime mate beschikken over bewakingscamera’s en smartphones. De opnamen die zij hiermee maken, bieden goede aanknopingspunten om misdrijven op te lossen. De minister wil die mogelijkheden benutten door de wet aan te passen en gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen.

  Verdachte

  Maar het gebruik van camerabeelden moet wel zorgvuldig gebeuren. Daarvoor zijn duidelijke regels nodig. De bewindsman wil voorkomen dat de ‘verkeerde’ verdachte in beeld wordt gebracht of onschuldige omstanders en slachtoffers herkenbaar zijn. Het gaat om een juiste balans tussen het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de verdachte en van omstanders en getuigen, het belang van het slachtoffer en het maatschappelijke belang dat daders worden opgespoord.

  Dader

  Straks moet eerst aangifte zijn gedaan van het betreffende delict. Ook moeten de camerabeelden ter beschikking zijn gesteld aan de politie. Omdat de identificatie van de vermoedelijke dader vooropstaat, moeten het misdrijf zelf én de vermoedelijke dader duidelijk te zien zijn op de beelden.

  Beelden

  Het is niet de bedoeling dat particulieren en bedrijven beelden van zware criminaliteit als moord, doodslag en mishandeling openbaar maken. Politie en justitie handelen die zelf af, omdat het complexe zaken zijn, met een groot risico voor de opsporing of vrees voor eigenrichting.

  Techniek

  De nieuwe regeling is zo min mogelijk afhankelijk van de techniek. Het maakt niet uit of de opnames zijn gemaakt met een bewakingscamera, smartphone of fototoestel. Degene die beelden van een inbraak, diefstal of vernieling publiceert op internet blijft hiervoor verantwoordelijk. Ook als de identiteit van de verdachte is achterhaald. Dan moet de publicist de beelden verwijderen, voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt.

  Dit artikel is gepubliceerd in Security Management 06/ 2015.

 • Young Professional: Mark Roche
  25-08-2015

  In deze rubriek komt jong talent aan het woord over carrière en ambities. Deze keer young professional Mark Roche.

   

  Naam: Mark Roche
  Leeftijd: 24
  Functie: docent Integrale Veiligheidskunde

  Persoonlijk

  Woonachtig in Best (Noord-Brabant). Naast mijn werk ben ik actief als (vrijwillig) brandweerman voor de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Ook doe ik aan voetbal en loop ik af en toe wat hard.

  Opleiding

  Ik heb in juni 2014 de opleiding Integrale Veiligheidskunde afgerond aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. In het curriculum wordt uitgebreid aandacht besteed aan zowel safety als security, bekeken vanuit verschillende kennisgebieden als recht, criminologie, bedrijfseconomie, sociologie, management en bestuurskunde.

  Carrière

  Nadat ik vorig jaar afgestudeerd ben, is mij gevraagd bij Avans te komen werken. Vanaf januari dit jaar ben ik dan ook werkzaam als docent Integrale Veiligheidskunde. Intern ben ik ook bezig met een opleiding om mijn pedagogisch-didactisch getuigschrift te behalen.

  Wat ik heb geleerd van mijn manager(s)…

  Wellicht cliché, maar wat ik onze studenten nu leer heb ik op mijn beurt geleerd van mijn oud-docenten, nu mijn collega’s. Concreter heb ik een wijze man eens horen zeggen dat je als Security Officer direct rapporteert aan de hoogst verantwoordelijke, in alle andere gevallen kun je net zo goed thuis blijven.

  Wat mijn manager van mij heeft geleerd…

  is dat een frisse blik van een young professional goed is voor de dynamiek binnen het team.

  >> Lees ook Young Professional: Fabian de Clippelaar

  Security management ontwikkelt zich naar…

  een kwalitatief nog hoger niveau. Voor mijn gevoel is er binnen het vakgebied (in Nederland) nog zo ontzettend veel te ontwikkelen en leren.

  De security manager verdwijnt niet, omdat…

  er juist nu jonge, gedreven professionals op de markt komen met een relevante opleiding. Zij kunnen en zullen ontzettend veel leren van de ervaren managers in het veld, maar zullen ook een frisse en nieuwe draai aan het vakgebied geven.

  Social media

  Ik gebruik LinkedIn om contacten te leggen en mijn netwerk te onderhouden. Daarnaast gebruik ik Twitter om informatie en nieuws te halen uit verschillende disciplines. Vooral Twitter lees ik intensief. Ik vind het interessant om informatie van verschillende organisaties, personen en overheden te lezen. Zelf post ik geen teksten, enkel retweet ik interessante stukken en linkjes. Deze keuze maak ik bewust. Wat eenmaal online staat, verdwijnt niet meer.

  Security trends

  Toonaangevende organisaties op het gebied van security gaan nog meer dan nu met elkaar samenwerken.
  Cybercriminaliteit wordt een groeiend probleem, voor zowel het bedrijfsleven als overheden.
  Overheden gaan beleid schrijven en uitbreiden om de privacy van burgers beter te beschermen. (Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van persoonlijke informatie door bedrijven en het gebruik van drones.)

  Over 5 jaar ben ik…

  studenten aan het inspireren en voor aan het bereiden om ons vakgebied te komen versterken. Ik heb mijn kennis vergroot door een master gevolgd te hebben en één of twee dagen per week in het werkveld aan de slag te zijn. Daarnaast heb ik de kwaliteit en/ of lengte van het leven van mensen verlegd door mijn inzet bij de brandweer.

  In deze rubriek is er aandacht voor jonge securityprofessionals. Wil je ook in deze rubriek? Meld je aan bij arjendekort@vakmedianet.nl

  Dit artikel is gepubliceerd in Security Management 06/ 2015.

Toegangscontrole