Cameratoezicht

test
 • Meldkamer Alexandrium zichtbaar voor publiek
  28-02-2010

  Vroeger werkte de beveiliging van Alexandrium Shoping Center in Rotterdam met een veelheid van losse systemen en installaties. Bovendien was de beveiligingsruimte weggestopt in een hoekje van het winkelcentrum. Daardoor was de beveiliging niet zichtbaar – niet voor het publiek en ook niet voor potentiële daders. Maar in 2007 werd begonnen met de bouw van een nieuwe meldkamer, een die wel zichtbaar is. Bovendien maakte de beveiliging de overstap van analoog naar een IP-cctv-systeem, en alle losse systemen werden geïntegreerd in één managementsysteem. De kwaliteit van de beelden is nu vele malen beter en het systeem is ook nog eens goedkoper.

 • Camera betrapt inbreker
  28-02-2010

  Een pak koffie. Een rol postzegels. Een productiebedrijf kreeg steeds vaker te maken met kleine diefstallen in een van de kantoren. Het vreemde daarbij was dat het alarm niet was afgegaan – hoewel het wel degelijk was ingeschakeld. De werkgever benaderde een recherchebureau, dat twee verborgen camera's installeerde. Al na twee dagen hadden de rechercheurs beet: een ex-werknemer – die nog steeds beschikte over de sleutel van het bedrijf – verscheen herkenbaar in beeld terwijl hij een kluis openbrak. Vreemd genoeg was het daarna nog lastig om hem te laten oppakken.

 • Cameratoezicht geoorloofd als het kenbaar is gemaakt
  28-02-2010

  Een hoofd Inkoop neemt op zaterdagmiddag enkele goederen mee uit het magazijn van zijn bedrijf. Dit wordt vastgelegd op een verborgen camera en de man wordt op staande voet ontslagen. Voor de rechtbank voert de werknemer aan dat de video-opnames in strijd zijn met het Wetboek van Strafrecht. De aanwezigheid van de camera's was namelijk niet op duidelijke wijze kenbaar gemaakt. Bovendien had de ondernemingsraad nog geen instemming verleend. Maar de rechter wijst er op dat de OR wel was geïnformeerd en dat is voldoende.

Toegangscontrole