De politie heeft op 16 juli de cijfers over het eerste halfjaar van 2018 gepubliceerd. Het gaat om criminaliteitscijfers en reactietijden per gemeente en plaats. Uit de cijfers blijkt dat de geregistreerde criminaliteit verder is gedaald en de reactietijden licht zijn verbeterd.
In de eerste helft van 2018 registreerde de politie in totaal 372.000 misdrijven, ten opzichte van 421.000 in dezelfde periode in 2017. Dit is een afname van ruim 11 procent.
Sterke afname van zakkenrollerij
De daling geldt voor bijna alle soorten misdrijven. Het aantal geregistreerde vermogensdelicten daalt sterker dan het aantal geweldsmisdrijven. Opvallend is de sterke afname van zakkenrollerij (36 procent). Korpschef Erik Akerboom: “Dalende cijfers botsen soms hard met de realiteit. De cijfers blijven abstract als je als burger iets bent overkomen.”
Onzichtbare criminaliteit
De politie wees al eerder op verschuiving naar moeilijk meetbare vormen van criminaliteit, zoals ondermijning. Mensen doen daar geen aangifte van maar die criminaliteit vormt wel degelijk een maatschappelijk probleem. Dat heeft al langere tijd de aandacht en vraagt ook steeds meer politie-inzet.
> Lees ook Georganiseerde criminaliteit in de opsporing
Minder online aangiften door DigiD met sms-controle
Sinds april vorig jaar is het verplicht om bij online aangifte gebruik te maken van DigiD met sms-controle. Die verplichting heeft voor minder aangiften gezorgd, aldus de politie. Vorig jaar juli werd het ook mogelijk om de DigiD-app te gebruiken. In het geval van de sms-controle moeten gebruikers bij het inloggen naast hun wachtwoord ook een via sms verkregen code invoeren. Sinds de invoering van de sms-controle is het aantal internetaangiften en het totaal aantal geregistreerde misdrijven sterker gedaald.
Reactietijden bij spoed verbeterd
De politie was in de eerste helft van 2018 gemiddeld sneller op de plaats van de melding. Dat blijkt uit de reactietijden bij spoedmeldingen per gemeente. De politie is landelijk in 85,5 procent van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse, met een duidelijke piek tussen de 3 en 10 minuten. Dat is een verbetering van 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.
Cijfers op nieuw dataportaal
De politie wil transparant zijn en publiceert tegenwoordig structureel cijfers over onder andere aangiftes en prestaties. Deze politiecijfers worden voor het eerst aangeboden via het nieuwe dataportaal data.politie.nl. Hiervoor werkt de politie intensief samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De data op data.politie.nl wordt de komende tijd verder uitgebreid. Alle data op deze website worden als Open Data aangeboden.
> Lees ook ‘Misdaad in stad daalt sneller dan in dorp’