Alle seinen staan op groen om de automatische drone binnen het publiek domein te gaan testen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft daarvoor een belangrijke ontheffing verstrekt. Deze ontheffing maakt het mogelijk om rondom de voormalige vliegbasis Twente te testen met het automatisch vliegen buiten het zicht van een piloot.
Naast de ontheffing voor het testen mag de drone binnen het zicht van aangewezen collega`s binnenkort ook worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening. Het doel van deze pilot is om de meldkamer bij noodsituaties sneller te voorzien van een situatiebeeld om zo beter de juiste hulpverlening te kunnen sturen.
Ondersteuning bij noodhulp en opsporing
De politie vindt het belangrijk om te blijven ontwikkelen en onze hulpverlening naar burgers te verbeteren. Daarbij past dat we innoveren en experimenteren, ook op technisch gebied. In dat kader is Politie Nederland in het voorjaar van 2022 gestart met een pilot om met behulp van een automatische drone in de meldkamer sneller een actueel beeld te kunnen krijgen van incidenten. De inzet van deze drone is bedoeld om te ondersteunen in de noodhulp bij hulpverlening (incidentafhandeling) en opsporing (heterdaadkracht). Dit zijn bijvoorbeeld verkeersongevallen, woninginbraken of overvallen. De automatische drone is niet bedoeld voor zaken als surveillance en de inzet bij ordehandhaving.
> LEES OOK: Drones en robots van Team Digitale Verkenning afgelopen jaar 330 in actie
Groen licht van ILT
Sinds de start van de pilot is er veel gebeurd. Zo zijn piloten geworven en opgeleid en is bestaande techniek bij de politie aangepast zodat deze is voorbereid op het werken met deze drone.
Er is met burgers gesproken over privacy en acceptatie bij de inzet van politiedrones. Ook is er op de Twente Safety Campus in Enschede volop getest met de simulatie van verschillende incidenten. Tegelijkertijd is gewerkt aan een aanvraag bij de ILT om de drone bij daadwerkelijke inzetten te mogen testen. Deze aanvraag moest onder andere voldoen aan verschillende wet- en regelgeving. Daarnaast moet er voldoende zekerheid zijn over de veilige inzet van de automatische drone. De ILT heeft deze aanvraag op 4 april 2024 goedgekeurd. Daarmee is groen licht gegeven om het vliegen met automatische drone buiten zicht verder te kunnen testen.
> LEES OOK: Security-oplossingen met behulp van drones
Toestemming om in Twente verder te testen
In een gebied van zes vierkante kilometer bij de voormalige vliegbasis Twente mag er nu verder worden getest met het zelfstandig en buiten zicht van een piloot vliegen (Beyond Visual Line of Sight) in het luchtruimklasse G. De drone vliegt automatisch, maar een gediplomeerd piloot houdt de vlucht in de gaten en kan ingrijpen als dat nodig is.
Op dit moment mag daarbij nog niet boven bebouwd gebied worden gevlogen. De drone mag daarnaast binnenkort ook voor het eerst worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening. Dit gebeurt dan vanaf de locatie van het incident waarbij binnen het zicht van aangewezen politiecollega`s wordt gevlogen (Extended Visual Line of Sight). Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de zoektocht naar vermiste personen in landelijk gebied.
Zorgvuldigheid staat voorop
Met de goedkeuring van het ILT is Politie Nederland de eerste politiemacht binnen Europa die toestemming heeft gekregen om geautomatiseerd zonder vaste route met een drone buiten het zichtveld van de piloot te mogen vliegen. “Dat we nu een van de eerste instanties zijn die hier gebruik van mogen maken is nooit het doel geweest, maar wel het bewijs van de zorgvuldigheid en betrouwbaarheid waarmee deze pilot is aangevlogen. Het vergt enorm veel voorbereiding en doorzettingsvermogen om deze stap te kunnen zetten. Ik kijk de uitkomsten van dit project met interesse tegemoet en ben benieuwd naar de eerste ervaringen in de praktijk” vertelt Roeland Groen, sectorhoofd Twente en portefeuillehouder GGP binnen Eenheid Oost-Nederland.
Bron: politie.nl
Volg Security Management op LinkedIn