Flexibiliteit, ontwikkelingsgericht en vertrouwen – het is de basis van het nieuwe beveiligen. Al jaren beveiligt Trigion Beveiliging het terrein van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten. En sinds 2011 leidde dat tot een hercontractering en een nieuwe manier van beveiligen. De vier stappen die zij zetten.
De Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten richt zich op nucleair onderzoek en advisering voor bedrijven en overheden in binnen- en buitenland. In 2011 vond een openbare Europese aanbesteding van de beveiligingsdienstverlening plaats, waarop diverse marktpartijen meededen. Ook Trigion Beveiliging. Na een uitgebreide procedure werd de organisatie opnieuw als beveiligingspartner gekozen.
Het nieuwe beveiligen
Pasquale Romano, als manager corporate security verantwoordelijk voor de totale beveiliging van NRG, was nauw betrokken en noemt de hercontractering ‘een nieuwe manier van beveiligen’. Wat bedoelt hij hiermee? “In een traditionele situatie zie je vaak een dienstverlener die mensen levert en dat is het dan. Uurtje-factuurtje zeg maar. In het nieuwe contract wilden we continue kwaliteitsverbetering realiseren, gekoppeld aan het meer meetbaar maken van de geleverde diensten.” Hoe deed Trigion Beveiliging dat? De vier stappen naar het nieuwe beveiligen.
-
Training on the job
Het eerste focuspunt was het functioneren en de competenties van het beveiligingsteam. Optimale alertheid en scherpte van medewerkers is erg belangrijk in de hoge risico-omgeving bij NRG. Om het voor de toekomst beter te borgen, werd er toegewerkt naar een trainings- en coachingstraject die medewerkers in staat stelt om met ‘training on the job’ hun werk nog beter te doen. Lonneke Ahlers, nationaal accountmanager bij Trigion: “Als werkgever moet je mensen de kans geven zich te ontwikkelen. Die weg hebben we gekozen en het resultaat is er beslist.”
-
Vertrouwen als basis
De tweede focus lag op het inzichtelijk maken van dienstverlening. Pasquale Romano van NRG benadrukt het belang van dit punt: “Aan de ene kant is die inzichtelijkheid van belang in verband met onze verantwoording naar externe instanties. Maar tegelijk wilden wij als NRG meer grip krijgen en continu zicht hebben op kwaliteitsnaleving. Vertrouwen is goed, controle beter. Maar de basis blijft vertrouwen.”
-
Flexibiliteit en dialoog tussen de partners
“Een contract is een momentopname van basisafspraken. Je zet aan het begin van een periode afspraken op papier en dat is het framework waarbinnen wordt geopereerd. Maar een situatie kan altijd veranderen. Je moet dan gezamenlijk kijken hoe je dingen kunt aanpassen. Die ruimte en flexibiliteit moet in de samenwerking aanwezig zijn”, aldus Romano.
-
Zoek de vraag achter de vraag
Natuurlijk is een contract een belangrijk document, maar nog belangrijker is om het voortdurend kwalitatief te evalueren, naar de klant te luisteren en de ‘vraag achter de vraag’ te achterhalen, ziet Ahlers van Trigion als rode draad in de samenwerking. “Zijn er hobbels? Dan moet je die ook vanuit een gezamenlijke optiek uit de weg ruimen.”
Bron: Facto Magazine