Dilan Yesilgöz-Zegerius, Minister van Justitie en Veiligheid was afgelopen donderdag, 12 januari de eerste gastspreker bij de – georganiseerd door de beveiligingsbranche – druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. “Overheid en particuliere veiligheidsdiensten kunnen elkaar versterken. Want er zijn in Nederland zorgen over veiligheid en vrijheid. Maar ik wil niet somberen, we zijn namelijk doeners”, aldus de Minister.
De nieuwjaarsbijeenkomst, een initiatief van de drie verenigingen Federatie Veilig Nederland (Boele Staal, algemeen voorzitter), de Nederlandse Veiligheidsbranche (Ard van der Steur, voorzitter) en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven, VEB (Jan Kuipers, directeur) werd geopend door presentator/ theatermaker Patrick Nederkoorn. Na de Minister gaven Glenn Nanhkoesingh en Mario Klepac van het Openbaar Ministerie een duo-presentatie. Het betrof een live evenement waar de georganiseerde beveiligingssector samen met relevante spelers in het veiligheidsdomein, zoals ministeries, openbaar bestuur, politie en brandweer, Openbaar Ministerie, verzekeraars en brancheorganisaties een toost uitbrachten op het nieuwe jaar.
Internationale samenwerking
Dilan Yesilgöz-Zegerius meldde dat er nog nooit zoveel mensen in Nederland beveiliging nodig hebben .”Daarbij is er ook nog de ‘klassieke criminaliteit’. Zo was er in 2022 sprake van 25.000 woninginbraken. Gecertificeerde private partijen kunnen de overheid met ongewapend optreden versterken om de criminaliteit te lijf te gaan. De particuliere beveiligingsbranche is volop in beweging en beschikt bovendien over veel ervaring en technische kennis. Denk aan statistische beveiliging en het uitlezen van camerabeelden.
Gelukkig is er steeds meer internationale samenwerking om de drugshandel aan te pakken. Drugs, geldstromen lopen onder meer via Columbia, Dubai en Marokko. Het geweld hieromheen speelt zich af in Nederland. Jongeren worden onder andere gerekruteerd als ophalers in containers en de bedoeling is om de ‘kinderen’ weg te trekken. Daarvoor is 240 miljoen beschikbaar gesteld door de overheid.”
Vertrouwen
Boele Staal beaamde dat de techniek in de branche weliswaar een steeds groter aandeel vormt. Echter, bij veiligheid verkoop je ook een stukje vertrouwen. “Het gevoel van veiligheid is subjectief. Het gaat om de combinatie van kwaliteitseisen, certificering en overheidseisen.” Jan Kuipers gaf aan op welke wijze de branche een bijdrage aan de knelpunten kan leveren en hoe de overheid geholpen kan worden. “Denk aan inspelen van de problematiek met behulp van techniek (camerabeelden, brandmelding en toegangsbeheer) en de overheid helpen met het gebrek aan personeel.
V.l.n.r: Patrick Nederkoorn, Boele Staal, Jan Kuipers en Ard van der Steur.
Ard van der Steur heeft veel waardering voor het feit dat de overheid open staat voor samenwerking met de branche en ziet veel kansen voor publiek private samenwerking, pps. “We moeten dan ook aan de slag met het wegwerken van eventuele weerstand. We hadden tamelijk veel ellende in 2022 met het overleg met 3 vakbonden over de cao, die uiteindelijk door de CNV werd afgewezen. Maar gelukkig zijn we weer met elkaar in gesprek en ik verwacht dan ook dat we in het voorjaar een cao hebben.”
Pak die kans!
In de afsluitende duopresentatie van Glenn Nanhkoesingh en Mario Klepac van het Openbaar Ministerie werd aan de hand van sheets uitgelegd hoe via pps te komen van advies naar een concrete samenwerking met de beveiligingsorganisaties. Klepac: “Samenwerken is versterken is het motto. We moeten kijken naar hele integrale concept en trajecten uitrollen voordat er sprake is van een echte dreiging.” Nanhkoesingh: “Dat betekent dat we slim moeten inzetten op de technische middelen. Het gaat om een nieuwe structuur waardoor er innovatieve processen ontstaan. De kaders zijn veranderd. Pak in 2023 die kans en doe het gewoon!”
Foto’s: Diana van Papendrecht
Volg Security Management op LinkedIn